Μάθετε το e-banking | Web Music Radio (2024)

Το e-Banking έχει μπει αρκετά ενεργά στην ζωή μας, καθώς η ψηφιακή εποχή έχει συμβάλλει στην διευκόλυνση των ανθρώπων, όσον αφορά καθημερινές εργασίες και υποχρεώσεις. Ξεκινώντας από τις αγορές, τα ταξίδια, το φαγητό, κτλ., οποιαδήποτε ενέργεια που χρειάζεται να πραγματοποιήσει κάποιος στην καθημερινότητά του, μπορεί να διεκπεραιωθεί πλέον και ηλεκτρονικά.

Τι είναι το e-Banking;

E-Banking, επίσης γνωστό ως Internet Banking ή Online Banking, είναι ένας τρόπος πληρωμής μέσω του διαδικτύου με σκοπό να δώσει στους ανθρώπους την δυνατότητα να πραγματοποιούν τις δραστηριότητες τους, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους.

Το ebanking επιτρέπει στον χρήστη να:

– Ελέγξει το υπόλοιπό του

– Îραγματοποιήσει πληρωμές

– Κάνει μεταφορές χρημάτων

– Δει τις πρόσφατες συναλλαγές του

– Κατεβάσει τραπεζικές δηλώσεις σε μορφή PDF

– Δει εικόνες πληρωμένων επιταγών

– Îαραγγείλει βιβλία επιταγών

– Κατεβάσει περιοδικές δηλώσεις λογαριασμών

– Κατεβάσει εφαρμογές για το M-banking, e-Banking, κλπ.

Η ιστορία του e-Banking

Η πρώτη γνωστή προσπάθεια του computer banking, εμφανίστηκε το 1980 στην εθνική τράπεζα της Αμερικής. Η τράπεζα συνεργάστηκε με την Radio Shack, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα υπερασφαλή σύστημα για τους TRS-80 υπολογιστές που είχαν, με σκοπό να επιτρέπουν στους πελάτες να ελέγχουν τα στοιχεία και τις πληροφορίες του λογαριασμού τους, με ασφάλεια.

Ο προκάτοχος του σημερινού e-Banking ήταν οι μακρινές τραπεζικές υπηρεσίες μέσω κάποιον ηλεκτρονικών μέσω, στις αρχές του ’80.

Ο όρος “online” έχει γνωστό στα τέλη του 1980 και η έννοια του ήταν “η χρήση ενός τερματικού, πληκτρολογίου και μίας οθόνης με σκοπό να αποκτηθεί πρόσβαση σε ένα τραπεζικό σύστημα, χρησιμοποιώντας μία τηλεφωνική γραμμή”.

Οι κίνδυνοι του e-Banking

Îέρα από τα πολλαπλά οφέλη της σύγχρονης αυτής τραπεζικής, όπως είναι φυσικό ενέχουν διάφοροι κίνδυνοι. Λόγω του ότι οι συναλλαγές και η πρόσβαση στην πλατφόρμα του e-banking γίνονται διαδικτυακά, οι υποκλοπές και τα κρούσματα από χάκερ είναι συχνά. Για την απόκτηση των απόρρητων πληροφοριών και κωδικών, οι απατεώνες του κυβερνοχώρου εκστρατεύουν ποικίλες τεχνικές εξαπάτησης, όπως:

Phishing

Μέσω του phishing, οι χάκερ μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ότι πληροφορία θέλουν, με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την δική σας συμμετοχή, καθώς ο επιτιθέμενος θα σας επικοινωνήσει μαζί σας και θα σας πει να κάνετε κάτι, να κλικάρετε σε έναν σύνδεσμο, κλπ.

Sniffers

Αποτελούν τεχνολογίες υποκλοπής δεδομένων. Συνήθως αφορά λογισμικό ή συσκευή που παρακολουθεί την κίνηση σε ένα δίκτυο με στόχο την υποκλοπή της χρήσιμης πληροφορίας. (κωδικοί, pin κτλ.)

Key Loggers

Ανήκει στα Spyware και αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή διαδικτυακής απάτης. Îρόκειται ουσιαστικά για ένα λογισμικό καταγραφής πληκτρολογήσεων. Το λογισμικό αυτό εγκαθίσταται εν αγνοία του χρήστη και είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί. Ουσιαστικά καταγράφει κάθε δραστηριότητα και input που δίνει ο χρήστης. Κατά τον τρόπο αυτό, κατά την διάρκεια μίας διαδικτυακής πληρωμής, οι εγκληματίες μπορούν να διαβάσουν κάθε κωδικό ή pin που μπορεί να καταχωρεί το θύμα.

Pharming

Μια από τις πιο σύγχρονες τεχνικές εξαπάτησης είναι το pharming. Οι χρήστες έχουν την ψευδαίσθηση ότι βρίσκονται σε μία γνωστή και έμπιστη ιστοσελίδα με σωστό URL. Ωστόσο έχουν παραπεμφθεί σε μία ψεύτικη. Έτσι, νομίζοντας για παράδειγμα ότι βρίσκονται στον ιστότοπο της τράπεζάς τους, προδίδουν τα μυστικά συνθηματικά τους προκειμένου να συνδεθούν και πέφτουν κατά αυτόν τον τρόπο στα χέρια των απατεώνων.

Trojan Horses

Ίσως η πιο γνωστή μέθοδος hacking, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο χάκερ αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα, χωρίς να το γνωρίζετε. Trojan Horse, όπως το λέει και η λέξη, είναι ο “Δούρειος ίππος”, με τον οποίο ο χάκερ “κρύβει” το malware πίσω από ένα ψεύτικο νόμιμο αρχείο, με σκοπό να μην το καταλάβετε εσείς, αλλά και τα antivirus.

Social Engineering

Το social engineering ή αλλιώς κοινωνική μηχανική, είναι η τεχνική της απόσπασης πληροφοριών με τον μέθοδο της μαιευτικής. Ουσιαστικά, ο επιτιθέμενος έρχεται σε επαφή με το θύμα του, είτε τηλεφωνικός, είτε διαδικτυακά, είτε από κοντά, και του αποσπάει προσωπικές πληροφορίες χωρίς να το γνωρίζει το θύμα.

Για τον λόγο αυτό οι χρήστες των εφαρμογών internet banking οφείλουν να προφυλάσσονται παίρνοντας ορισμένα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τους εγκληματίες του διαδικτύου.

Îως να προστατευτείτε

Οι χειριστές e-banking εφαρμογών πρέπει:

-Να επιλέγουν εφαρμογές με διάφορα επιπρόσθετα επίπεδα προστασίας (κωδικός, pin, δαχτυλικό αποτύπωμα)

-Να αλλάζουν συχνά τα στοιχεία εισόδου

-Να επιλέγουν ισχυρά passwords

-Να ελέγχουν το λογισμικό που κατεβάζουν στον υπολογιστή τους

-Να προσέχουν κατά πόσο οι ιστοσελίδες που εμπιστεύονται είναι οι γνήσιες (Με την ασφαλή περιήγηση του Bitdefender, εξασφαλίζετε ότι ποτέ δεν θα παραπεμφθείτε σε επικίνδυνο ιστότοπο)

-Να επιλέγουν ebanking υπηρεσίες σε τράπεζες που επενδύουν στην διαδικτυακή ασφάλεια των πελατών τους (Με τo μοναδικό πρόγραμμα περιήγησης Safepay του Bitdefender, είστε σίγουροι για την ασφάλεια κάθε συναλλαγής σας)

-Να εγκαταστήσουν λογισμικό προστασίας προκειμένου να ανιχνεύονται και να καταπολεμούνται διαδικτυακές απειλές όπως το pharming, phishing, spam κτλ.

Îηγή: https://bitdefender.gr/blog/ebanking_pleonektimata_kai_kindynoi/

Μάθετε το e-banking | Web Music Radio (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 6062

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.