Beleggen in ETF's: waarom en hoe (2024)

Beleggen in ETF’s is een populaire manier van beleggen onder zowel beginnende als gevorderde beleggers. Dat is niet voor niks: het is eenvoudig, de kosten zijn laag én je spreidt het risico. In dit artikel leg ik je uit wat een ETF is, hoe en welke je kan kopen en wat de risico’s en kosten zijn.

Betekenis ETF

Een ETF staat voor Exchange Traded Fund, ook wel een index tracker genoemd. Dit wordt vaak uitgelegd als een ‘mandje’, of verzameling van assets die een bepaalde index volgen. Deze assets kunnen van alles zijn; aandelen, obligaties, en sinds kort is er zelfs een Bitcoin/crypto ETF op de markt. In dit artikel praat ik over ETF’s in aandelen.

Beleggen in ETF’s is een populaire manier van beleggen. Ten eerste omdat het een gespreide manier van beleggen is omdat één ETF uit van alles bestaat. Door deze spreiding heb je een laag risico.Door het mandje aandelen te kopen hoef je niet veel onderzoek te doen naar de markt. Dat is een groot verschil met beleggen in losse aandelen. Allerlei (technische) analyses om een aandeel te onderzoeken; ik heb er eigenlijk niet veel tijd voor. Dit is de reden dat ETF’s het grootste deel van mijn portfolio uitmaken, naast losse aandelen en crypto.

Beleggen in ETF’s wordt in het algemeen gedaan als onderdeel van een lange termijn strategie. Het is een passieve manier van beleggen omdat je regelmatig bijkoopt. Dit wordt ook wel de ‘Buy& hold’ strategie genoemd. Historisch gezien hebben de ETF’s over de lange termijn goed gepresteerd. Een slechter jaar wordt gecompenseerd door een beter jaar. No stress!

Een ETF kiezen

Er zijn ontzettend veel ETF’s op de markt, wat het lastig maakt om de juiste uit te kiezen. Zo zijn er wereldwijde ETF’s, ETF’s van opkomende markten, maar bijvoorbeeld ook ETF’s in een bepaalde sector of in de mate van duurzaamheid. De juiste keuze is afhankelijk van jouw doelen maar ook waar jij in gelooft. Op Morningstar kun je informatie over elke ETF vinden. Daar zie je hoe de ETF is opgebouwd, super handig!

Ik vertel je graag over een populaire én mijn favoriete ETF: de Vanguard FTSE All-World.

Vanguard FTSE All-World

Deze ETF is geliefd onder de beleggers en ook ik ben fan. De Vanguard FTSE All-World ETF volgt de index duizenden bedrijven op de wereld. Je belegt dus wereldwijd. Deze ETF volgt de index van aandelen in verschillende sectoren, zoals in technologie, gezondheidszorg en financiële dienstverlening. Dit samen zorgt voor spreiding van het risico, wat het voor mij een fijne ETF maakt. Ongeveer de helft van de bedrijven is gevestigd in de VS, met de grootste posities in Apple en Microsoft. Deze ETF betaalt dividend uit per kwartaal.

Beleggen in ETF's: waarom en hoe (1)

Met een de Vanguard All World VWRL ETF heb je voor een laag bedrag een ontzettend gespreide belegging in handen. Geen wonder dat dit een van de populairste ETF’s is. Omdat ik hier nog veel meer over te vertellen heb, maar nu een beetje afwijk van mijn onderwerp, ga ik hier een aparte blog aan wijden.

Rendement op ETF’s

Je zult nooit kunnen raden wat de beurs gaat doen en het rendement op je belegging zal zijn. Uit meerdere onderzoeken komt naar voren datETF’shistorisch gezien op de lange termijn rond de 6 % rendement per jaar opleveren.Dit is uiteraard geen garantie voor de toekomst.

Met een klein bedrag per maand kun je al beginnen met beleggen in ETF’s. Als je dit vol houdt zal het steeds sneller groeien, vanwege het rente-op-rente effect, en kan je op de lange termijn een mooi resultaat bereiken.

Sommige ETF’s betalen dividend uit en sommige niet. Net als bij gewone aandelen heb je groei ETF’s en dividend ETF’s. Beide opties hebben voor- en nadelen. Kort gezegd ontvang je bij dividend ETF’s periodiek een uitbetaling in je portefeuille. Door de uitbetalingen stijgt de koers van deze ETF minder hard. Ook wordt er belasting ingehouden op dividend uitkeringen, omdat dit wordt gezien als inkomen. Bij een groei ETF ontvang je geen periodieke uitbetaling, maar zit jouw rendement in de koersstijging van de ETF.

Risico van beleggen in ETF’s

Beleggen brengt risico met zich mee. Dit geldt ook voor beleggen in ETF’s.Er zijn altijd ups en downs op de markt.Dat is historisch gezien altijd het geval, zelfs na een crisis. Zoals eerder gezegd komt er uit meerdere onderzoeken naar voren datETF’shistorisch gezien op de lange termijn rond de 6 % rendement per jaar opleveren.Die slechte maand of jaar maakt dus niet zo veel uit.Dit maakt een ETF geschikt voor een lange termijn beleggingsstrategie.

In vergelijking met andere beleggingsvormen heeft investeren in ETF’s relatief gezien een laag risico. Je bent minder vatbaar voor beursschommelingen. Daardoor zal je ook minder rendement behalen, maar wel op een verstandige en stabiele manier. Dit maakt deze vorm voor sommige, vooral ervaren beleggers een wat ‘saaie’ manier van beleggen. Persoonlijk geeft het mij rust en kan ik in andere beleggingen hierdoor wat meer risico nemen.

Kosten

Iedere belegger weet dat het heel belangrijk is om je kosten laag te houden. Er zijn altijd kosten verbonden aan beleggen. Niks is gratis, helaas. Zo betaal je transactiekosten bij de broker. Ook heeft de uitgever van de ETF kosten. Om een voorbeeld te geven: in het geval van de VWRL All-World zitten deze kosten (0,22%) verwerkt in de koers.

Zelf beleg ik in ETF’s bij DEGIRO. Deze broker heeft een aanbod van producten dat je één keer per maand gratis (tegen bepaalde voorwaarden, op het moment van schrijven) kunt aankopen. Je betaalt geen transactiekosten. De ETF’s waar ik zelf in beleg zijn onderdeel van de kernselectie, zoals onder andere de Vanguard FTSE AW en de Vanguard S&P 500.

Deze ETF’s koop ik dus maandelijks aan. Zoals ik in eerdere artikelen al heb genoemd hebben kosten een grote invloed op je rendement op de lange termijn. Daarom is het aankopen zonder transactiekosten een groot voordeel!

Tip: let op dat je de ETF bij de Amsterdamse Stock Exchange koopt (EAM).

Voor- en nadelen van beleggen in ETF’s

Voordelen

  • Je hoeft niet op de hoogte te zijn van de markt of aandelen te onderzoeken, dit scheelt je tijd
  • Risico spreiding
  • Makkelijke en laagdrempelige manier van passief beleggen
  • Verwacht rendement op de lange termijn
  • Vanaf een klein bedrag kan je al ETF’s bezitten
  • Lage kosten

Nadelen

  • Geen plotseling hoogrendement
  • Geen eigen keuze in welke bedrijven je precies belegt
  • Zoals bij elke vorm van beleggen is er risico
  • Passieve manier van beleggen kan saai zijn

Wat doe ik?

Een groot deel van mijn beleggersportefeuille bestaat uit ETF’s. De Vanguard All World heeft de grootste positie van al mijn beleggingen. In mijn rubriek Cash van Jes laat ik regelmatig zien welke ETF’s ik koop, zie: Cash van Jes: oktober beleggingsupdate

Ik koop mijn ETF’s maandelijk bij en hou ze vast, oftewel, de welbekende ‘Buy and Hold’ strategie. Mijn ETF’s koop ik bij DEGIRO, met het grote voordeel dat ik in de meeste gevallen geen transactiekosten betaal.

Deze ETF’s heb ik:
Vanguard FTSE All-World
Vanguard S&P 500 UCITS ETF
VanEck VideoGaming & eSports

Op dit moment ben ik me aan het verdiepen in een Crypto ETF. Ook overweeg ik de Global Clean Energy, Real Estate en L&G Robo Global Robatics ETF’s. Op Instagram laat ik regelmatig zien wat ik koop en hoe mijn beleggingen het doen. Je volgt me hier!

Conclusie

Door het gemak begrijp ik goed dat beleggen in ETF’s zo populair is. Je koopt wat bij en met de tijd wordt dit (naar verwachting) meer waard. Dit maakt het voor sommige mensen een saaie manier van beleggen, voor mij een verstandige. Ik ben groot fan van beleggen in ETF’s vanwege gemak, risicospreiding en historisch gezien verwacht rendement. Daarnaast koop ik mijn ETF’s zonder transactiekosten bij DEGIRO wat mijn rendement op de lange termijn ten goede komt.

Kortom, ik zie beleggen in ETF’s als een goede basis van elke beleggersportefeuile om op termijn een mooi vermogen op te bouwen.

Meer lezen?

Emoties en beleggen: met deze tips beleg jij zonder stress
Beleggen bij DEGIRO: review en mijn ervaring
Waarom pensioenbeleggen een interessante optie is

Bron: Cijfers & info VWRL: Morningstar

Disclaimer: ik ben (nog :)) geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.

Beleggen in ETF's: waarom en hoe (2024)

FAQs

Beleggen in ETF's: waarom en hoe? ›

Het beleggen in ETFs is goedkoper dan wanneer u bijvoorbeeld belegd in traditionele beleggingsfondsen. De kosten bij ETF's liggen lager omdat er geen fondsmanagers aan te pas komen. Vooral voor beleggers met weinig vermogen is het belangrijk om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Waarom beleggen in een ETF? ›

ETF's zijn voor veel beleggers voordelig. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn de handelsflexibiliteit, brede marktblootstelling en relatief lage kosten. Flexibiliteit: Zoals gezegd handelen ETF's als aandelen, waardoor ze flexibeler zijn in vergelijking met traditionele beleggingsfondsen.

Wat is beter ETF of aandelen? ›

Als je al goed weet in welke bedrijven je wilt beleggen, dan zijn aandelen wellicht een beter beleggingsinstrument om te kiezen dan ETF's. Je kunt er dividend mee verdienen en het rendement op een belegging in aandelen kan veel hoger zijn dan bij ETF's, maar brengt echter ook een hoger beleggingsrisico met zich mee.

Hoe verdien je geld met ETF's? ›

Traders kunnen geld verdienen met een ETF door te speculeren op de koersbewegingen. ETF-aanbieders verdienen voornamelijk met het kostenpercentage van de fondsen die ze beheren, evenals met de transactiekosten.

Hoe beginnen met beleggen in ETF? ›

Om te beginnen met ETF beleggen, heeft je een beleggingsrekening nodig bij een broker of bank. Verschillende brokers bieden verschillende kostenstructuren en handelsplatformen aan, dus het is belangrijk om de opties te vergelijken en de aanbieder te kiezen die het beste aansluit bij je behoeften en beleggingsdoelen.

Wat zijn de nadelen van ETF? ›

Nadelen van beleggen in ETF's
  • Als de index daalt, dan daalt de waarde van je ETF mee. Ook bij een ETF geldt dat je (een deel van) je inleg kunt verliezen.
  • Met een ETF haal je nooit meer rendement dan de index.
  • Niet alle ETF's zorgen voor een goede spreiding.

Waarom is ETF geen goede belegging? ›

ETF's zijn onderhevig aan marktschommelingen en de risico's van hun onderliggende beleggingen . ETF's zijn onderworpen aan beheervergoedingen en andere kosten. In tegenstelling tot beleggingsfondsen worden ETF-aandelen gekocht en verkocht tegen een marktprijs, die hoger of lager kan zijn dan hun intrinsieke waarde, en worden ze niet individueel uit het fonds afgelost.

Welke ETF heeft het hoogste rendement? ›

De SPDR-etf haalt het hoogste rendement. Deze heeft ook de laagste kosten. De etf van Amundi weet het rendement van de benchmark het beste na te bootsen, waarschijnlijk door de volledige replicatie.

Waarom niet investeren in ETF? ›

Bij een ETF is het koersverloop veel rustiger. Een Index of grondstof kan ook niet failliet gaan en de kans dat een hele groep bedrijven vallende onder 1 ETF het loodje legt is ook klein. Uiteraard is er een klein risico dat als het heel slecht gaat de waarde van een ETF flink daalt.

Zijn ETF's goed voor beginners? ›

De lage investeringsdrempel voor de meeste ETF's maakt het voor een beginner gemakkelijk om een ​​basisstrategie voor activaspreiding te implementeren die past bij hun beleggingshorizon en risicotolerantie . Jonge beleggers kunnen bijvoorbeeld voor 100% belegd zijn in aandelen-ETF's als ze in de twintig zijn.

Is een ETF betrouwbaar? ›

ETF's zijn niet minder veilig dan andere soorten beleggingen, zoals aandelen of obligaties. In veel opzichten zijn ETF's zelfs veiliger, bijvoorbeeld dankzij hun inherente diversificatie. En door de juiste mix van ETF's te kiezen, kun je het marktrisico afstemmen op jouw behoeften.

Zijn ETF's de kosten waard? ›

ETF's zijn om een ​​aantal redenen populair bij beleggers, maar beleggers vinden de lagere exploitatiekosten vaak het aantrekkelijkst . De meeste ETF's hebben lage kosten vergeleken met actief beheerde beleggingsfondsen. ETF-kosten worden doorgaans vermeld in termen van de OER van een fonds.

Hoeveel ETF's moet ik als beginner bezitten? ›

Deskundigen zijn het erover eens dat voor de meeste persoonlijke beleggers een portefeuille van 5 tot 10 ETF's perfect is in termen van diversificatie.

Hoe vaak moet ik in ETF's beleggen? ›

Eén manier om erover na te denken is om elke drie maanden de overtollige inkomsten die u zich kunt veroorloven te beleggen – geld dat u nooit meer hoeft aan te raken – en ETF's te kopen! Koop ETF's wanneer de markt stijgt. Koop ETF's als de markt laag is.

Hoeveel geld heb je nodig om in ETF te beleggen? ›

Bovendien is er, afgezien van de ETF-aandelenkoers, geen minimumbedrag dat moet worden belegd , in tegenstelling tot beleggingsfondsen. Elke makelaar kan van een belegger een nieuwe ETF-houder maken via een eenvoudige makelaarsrekening. Beleggers hebben gemakkelijk toegang tot de markt of deelmarkt waarin zij willen opereren.

Wat is het voordeel van een ETF? ›

Net als een beleggingsfonds biedt een ETF toegang tot een hele portefeuille met aandelen, obligaties of andere effecten, zoals grondstoffen of vastgoed. De portefeuille van een ETF wordt opgebouwd met als doel een bepaalde marktindex te volgen en daardoor hetzelfde rendement en risico als deze index te bieden.

Wat levert een ETF op? ›

Op de kortere termijn (10 jaars) zien we rendementen van 2% tot 10% cumulatief per jaar exclusief dividenden. Op de langere termijn kun je uitgaan van cumulatieve rendementen tussen de 5 – 8 % per jaar exclusief dividenden.

Hoe veilig is beleggen in ETF? ›

ETF's zijn niet minder veilig dan andere soorten beleggingen, zoals aandelen of obligaties. In veel opzichten zijn ETF's zelfs veiliger, bijvoorbeeld dankzij hun inherente diversificatie. En door de juiste mix van ETF's te kiezen, kun je het marktrisico afstemmen op jouw behoeften.

Wat is het maximale verlies dat je kan lijden met beleggen in een ETF? ›

Hoger risico

Risico's van de dividend ETF: U kunt maximaal 100% van uw inleg verliezen vanwege het valutarisico en aandelenmarktrisico.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6118

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.