Wat is het beste moment om te investeren in bitcoin en andere cryptomunten? (2024)

Never a dull moment is een bekende Engelse uitspraak die zeker van toepassing is op de huidige cryptomarkt. Was in het begin van dit jaar de cryptomarkt als een raket aan het opstijgen en leek de sky the limit, nu is het een stuk onrustiger en volgen pieken en dalen elkaar in rap tempo op. Toch is het nog steeds een interessante markt die met de nodige kennis en slimme investeringen erg interessant kan zijn.

Het sentiment rondom cryptocurrency is net als met het Nederlandse elftal. Als de 11 spelers van Oranje winnen staat iedereen op de banken, verliezen ‘onze’ Leeuwen dan is iedereen boos en was er sowieso al niks goeds aan. Iets vergelijkbaars is er momenteel met cryptocurrency aan de hand. Na een tijd waarin mensen mooie resultaten konden pakken waarbij de waarde van bitcoin en altcoins soms wel 2 tot 5, ja tot soms wel 10 keer over de kop gingen in minder dan een maand tijd, zijn er nu zoveel schommelingen gaande dat met name nieuwkomers op de markt onrustig om zich heen kijken.

Mensen die al wat langer investeren in crypto en zich hebben ingelezen in zaken over bitcoin, blockchain, NFT’s en aanverwanten, raken minder snel in paniek. Zeker als je kijkt naar de huidige koers van bitcoin nu en bitcoin een jaar geleden: 29 juni 2020 stond de BTC op 9139 dollar, op het moment van schrijven staat deze munt op 33266 dollar. Mensen die een jaar geleden dus 2500 dollar hadden geïnvesteerd hebben nu bijna 4x (3,64 keer om precies te zijn) hun inleg terugverdiend. Dat lukt je niet met geen enkel aandelenpakket.

Wat is het beste moment om te investeren in bitcoin en andere cryptomunten? (1)

LiteBit als portaal naar cryptocurrency - 5 interessante coins

Wanneer je overweegt om te investeren in crypto kan je dat doen via een broker als LiteBit; een Nederlands bedrijf dat met ruim 1,5 miljoen bezoekers per maand geen onbekende speler is op het gebied van cryptovaluta. Europese gebruikers kunnen hier een slordige 60 verschillende cryptovaluta aanschaffen en weer verkopen. LiteBit, met voormalig voorman Olivier van Duijn van Marktplaats.nl aan het stuur, brengt met 50 man gepassioneerd personeel de cryptomarkt laagdrempelig en gebruiksvriendelijk aan de man. Het bedrijf bestaat al sinds 2013 en komt dus zeker niet pas net om de hoek kijken. Bovendien werd LiteBit in 2019 door Cashcow Awards uitgeroepen tot Beste Cryptobroker.

Meer weten en vandaag nog gaan handelen met LiteBit? Dan kun je dat hier doen

Als je begint (of nog steeds bezig bent met) cryptocurrency, is het verstandig om in valuta te investeren die een goede staat van dienst hebben en bouwen aan een visie, of in cryptocurrency waar veel buzz om heen zingt en waar wellicht een mooi rendement uit te halen valt. Wij lichten er enkele van uit:

Ethereum

Ethereum is de moeder van de altcoins en een bekend alternatief voor het investeren in Bitcoin. De functie van Ethereum is niet per se om als valuta of munt te dienen, zoals Bitcoin. Ethereum biedt een versimpelde manier om op het blockchain-platform een programma te schrijven. Ook biedt het de mogelijkheid om transacties op een eerlijke manier te laten verlopen via Smart Contracts. Dit zijn programma’s die zijn ontwikkeld om overeenkomsten automatisch uit te voeren zonder tussenkomst van tussenpersonen. Ethers worden als betaalmiddel gebruikt op het netwerk van Ethereum. De blockchains van Ethereum maken momenteel gebruik van een proof-of-work protocol.

LEES OOK: Eindelijk Proof-of-Stake op Ehtereum, is het probleem straks voor 99% opgelost?

Om alle transacties op de blockchain te controleren zijn daar grote computers (soms kelders vol) voor nodig, om alle nodes en gebruikers te valideren. Dat is nu nog nadelig voor het milieu, daarom is er een transitie gaande naar het proof-of-stake protocol, hetgeen de voetafdruk flink kan doen inkrimpen. Coins als Polygon, Tezos, Polkadot en EOS gingen Ethereum al voor. Maar nu krijgt de transitie naar PoS in grote stappen vorm. Vitalik Buterin, uitvinder van Ethereum, verwacht dat de overgang in het begin van 2022 compleet is. Ethereum is echter al die tijd een redelijk solide investering gebleken.

Cardano (ADA)

Cardano is ook al lange tijd populair. Wat deze altcoin zo uniek maakt, is dat de munt op wiskundige formules is gebaseerd. De valuta is meerdere malen getest door academici en door middel van wiskundig academisch onderzocht. De naam Cardano is dan ook afkomstig van de wiskundige Gerolamo Cardano. Het doel van het Cardano-project is om een gebalanceerd blockchain ecosysteem te creëren. De voordelen van andere bekende coins worden als het ware gecombineerd, zoals de veilige opslag van waarde van de Bitcoin, de lage transactiekosten van de Litecoin en de 'smart contracts' van Ethereum.

De blockchaintechnologie achter het systeem is ontwikkeld door IOHK (Input Output Hong Kong), een bedrijf opgericht in 2015 door Jeremy Wood en Charles Hoskinson. Cardano-blockchaintechnologie bestaat uit twee lagen. De eerste laag (CSL) zorgt ervoor dat alle alle transacties worden opgeslagen. Oftewel: hoeveel coins moeten van de ene wallet naar de andere gaan? Dit zorgt voor transparantie en veiligheid. De tweede laag (CCL) is bedoeld om alle 'smart contracts' die je onder andere kent van Ethereum te bewaren. Op deze manier worden alle blockchain-transacties gescheiden met logica, dat is uniek en dat maakt ADA zo speciaal.

Wat is het beste moment om te investeren in bitcoin en andere cryptomunten? (2)

XRP

XRP werd gecreëerd door Ripple om een snel, minder duur en meer schaalbaar alternatief te zijn voor zowel andere digitale activa als bestaande monetaire betalingsplatformen zoals SWIFT. Het is wel belangrijk om het verschil tussen XRP, Ripple en RippleNet te begrijpen. XRP is de valuta die draait op een digitaal betaalplatform genaamd RippleNet, dat bovenop een gedistribueerde ledger database genaamd XRP Ledger functioneert. Terwijl RippleNet wordt gerund door een bedrijf genaamd Ripple, is de XRP Ledger open-source en is niet gebaseerd op blockchain, maar op de eerdergenoemde gedistribueerde ledger database.

Het RippleNet-betalingsplatform is een zogenaamd real-time bruto settlement (RTGS)-systeem met als doel onmiddellijke monetaire transacties wereldwijd mogelijk te maken. Hoewel XRP de cryptocurrency is die eigen is aan het XRP Ledger, kun je feitelijk elke valuta gebruiken om transacties te doen op het platform.

Chiliz (CHZ)

Grote sportbedrijven en clubs zijn de laatste tijd massaal ingestapt op Chiliz (CHZ). Juventus, Paris Saint-Germain, FC Barcelona, UFC, Manchester City en ga zo maar door zijn aan boord. Maar wat maakt juist deze cryptomunt zo speciaal? Chiliz (CHZ) is een token die net als Bitcoin (BTC) gebruikt kan worden voor diensten en services op een blockchain, in dit geval is dat op de blockchain Ethereum. In tegenstelling tot andere cryptomunten zet Chiliz volledig in op één soort industrie: de entertainment- en sportindustrie. Denk daarbij aan sportteams en clubs zelf, maar ook aan e-sportteams en commerciële bedrijven die erbij gemoeid zijn.

Alle clubs die aangesloten zijn bij dit initiatief maken gebruik van het platform Socios.com. Daarop kunnen consumenten (iedereen dus) 'fan tokens' aanschaffen met CHZ en zo een heel klein deel van die club 'bezitten', waardoor je dus stemrecht krijgt bij besluiten en andere interne beslissingen van de club. Deze fan tokens zijn als het ware digitale aandelen, die je aanschaft met Chiliz-currency via een blockchain. Dat is veilig en overzichtelijk.

Je bent niet alleen enkel bezitter van een club met je fan tokens, maar je kan er meer mee. Op Socios.com is de enige gangbare currency CHZ en als je die bezit, kun je meestemmen met polls die clubs zelf op het platform plaatsen. Daarnaast kun je als bezitter van fan tokens exclusieve beloningen en ervaringen krijgen bij clubs waarmee jij de meeste affiniteit hebt. Denk aan gamification, sociale connecties en 'leaderbord features'

DOGE of Dogecoin

Als je dacht dat cryptomunten niks met memes te maken hadden, heb je het mis. Dogecoin is een namelijk cryptocurrency, uitgevonden door Billy Markus en Jackson Palmer, met een betalingssysteem dat snel, leuk en vrij van traditionele bankkosten is. De munt zat even gigantisch in de lift en wordt geïdentificeerd met de Shiba Inu-hond? Er zijn veel mensen die de afgelopen tijd heel veel geld hebben verdiend met Doge, maar ook veel mensen die geld hebben verloren. De vraag is of de meme-coin ook standhoudt. Doge is dan ook best wel risicovol maar Elon Musk heeft de coin openlijk omarmd. Hij twitter met enige regelmaat dat de crypto ‘naar de maan gaat’ en ook de achterban is zeer fanatiek.

Wat is het beste moment om te investeren in bitcoin en andere cryptomunten? (3)

De coin staat momenteel op $0.25 en volgens het algoritme van de voorspellingsdienst Wallet Investor, zou de munt begin juli 0,30 dollar moeten kunnen bereiken. Tegen het einde van volgend jaar, zou de munt zelfs 0,57 dollar waard zijn. De coin bereikte in mei dit jaar zijn absolute hoogtepunt door de 0,72 dollarcent aan te tikken.

Tips en trics voor beginnende cryptogebruikers

Als je nog beginnende is het zaak om een paar basiszaken goed in ogenschouw te houden. Om te beginnen moet je een account aanmaken op een exchange of bij een broker, bijvoorbeeld bij LiteBit. Dat gaat via een aantal stappen. Hiervoor moet je een foto van de voor- en achterkant van je ID of Paspoort gebruiken als je een account aanmaakt. Ook moet je een wallet aanmaken, deze zijn aan te maken op websites óf kan je fysiek kopen. In je wallet staat al je cryptogeld opgeslagen. Je wallet heeft een privésleutel en een publieke sleutel, beide zijn bestaan uit een reeks cijfers en nummers tussen de 26 en 35. De publieke sleutel vul je in als je wilt dat iemand crypto naar jou toestuurt, de privésleutel hou je altijd geheim. Het is altijd aan te raden om tweestapsverificatie aan te zetten bij dit soort belangrijke accounts, gebruik dan een authenticatie-app en niet je telefoonnummer.

Wanneer je via LiteBit wilt handelen, en dat kun je snel en eenvoudig hier doen, kun je gebruikmaken van de LiteBit wallet. Hiermee kun je een uitgebreid portfolio aan cryptomunten overzichtelijk beheren. Bij de LiteBit wallet maak je gebruik van een goede beveiliging, waaronder two-factor authentication (2fa). Dit doe je via Google Authenticator of SMS. Door LiteBit worden strenge eisen gesteld voor jouw wachtwoord waarbij zwakke wachtwoorden worden afgekeurd. Verder doet LiteBit aan IP-adres validatie en moet je geregeld je wachtwoord wijzigen.

Vervolgens kan je kiezen hoeveel geld je wil spenderen aan crypto. Trek niet je hele spaarrekening leeg als de koers hoog staat, je weet namelijk nooit wanneer er een enorme daling kan plaatsvinden. Na het betalen en invoeren van je wallet adres kan het tot een half uur duren tot je gekochte crypto in je wallet verschijnt.

Een andere belangrijke tip: lees je goed in. Door veel te lezen over bitcoin, altcoin en blockchain zal je steeds sneller goede projecten en interessante ontwikkelingen spotten Het volgen van bekende crypto-enthousiastelingen is ook aan te raden. Zij wijzen vaak op bepaalde trends in de markt, veelbelovende opkomende coins en andere ontwikkelingen op het gebied van crypto.

Wat is het beste moment om te investeren in bitcoin en andere cryptomunten? (4)
Wat is het beste moment om te investeren in bitcoin en andere cryptomunten? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 5908

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.