Wat is DCA – Investeren via Dollar Cost Averaging (2024) (2024)

Wat is DCA – Investeren via Dollar Cost Averaging (2024) (1)

Wat is DCA

De dollar cost averaging-methode. Ook wel de DCA-methode, wat is DCA precies?

DCA betekent periodiek geld inleggen om assets zoals aandelen te kopen ongeacht wat de prijs van een bepaald asset op dat moment is. Op deze manier bouw je vermogen op door periodiek te beleggen, één van de meest populaire strategieën om vermogen op te bouwen.

Veelal wordt ervoor gekozen om fondsen aan te schaffen vanwege de mindere mate van volatiliteit (koersbewegingen). Dit is echter geen vereiste. De DCA-methode kan je op bijna alle assets toepassen, soms zelfs geheel automatisch. We gaan wat dieper in op de voor- en nadelen van de DCA-methode en als afsluiter geven we tips over hoe jij de DCA-methode eenvoudig kunt toepassen.

Laatste update: 8 januari 2024 – informatie aangevuld!

Inhoudsopgave verberg

1.Wat is DCA

2.Wat is dollar cost averaging

3.Voordelen DCA-methode

3.1.Lange termijn doelen behalen met dollar cost averaging

3.2.Sluit emotie uit

3.3.Grip op je financiën

4.Bereken wat de DCA-methode jou kan opleveren

5.Waar kan je de DCA-methode eenvoudig toepassen?

6.Nadelen DCA-methode

6.1.Lange termijn doelen duren… lang

6.2.Dollar cost averaging op wat?

7.Hoe bereken je DCA?

8.Veelgestelde vragen

8.1.Hoe bereken je DCA?

8.2.Waar kan je de DCA-methode eenvoudig toepassen?

8.3.Wat is dollar cost averaging?

Wat is dollar cost averaging

Het principe van de DCA-methode is om de gemiddelde kostprijs zo laag mogelijk te krijgen over de langere termijn.

Dus wat is DCA? De DCA-methode is een passieve manier van beleggen omdat de belegger periodiek geld investeert ongeacht de koers. Bijvoorbeeld elke maand van het jaar €200 per maand investeren in een bepaalde asset.

Persoonlijk zijn we fan van de dollar cost averaging methode toepassen via automatische incasso waarbij de beleggingsproducten automatisch worden aangeschaft en je er zelf weinig tot geen omkijken naar hebt.

Voordelen DCA-methode

Lange termijn doelen behalen met dollar cost averaging

Beleggers die gebruik maken van de dollar cost averaging methode zijn vaak minder afgeleid door de waan van de dag.

Het is niet voor niks dat bekende namen in de beleggingswereld de gemiddelde burger aanraden om te beleggen in fondsen. Volatiliteit is er wel, maar niet zoals de volatiliteit die je ziet bij crypto en derivaten.

De beste beleggers zijn vaak passieve beleggers en laten we eerlijk zijn dollar cost averaging is niet heel spannend, maar wel effectief. Laat je niet afleiden door (snelle) resultaten van andere mensen en vaar je eigen koers. Je komt er vanzelf.

Sinds kort kan je bij Bitvavo ook periodiek investeren in verschillende assets. Zo kan je eenvoudig de DCA-methode toepassen op bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum en XRP. De eerste €10.000 is gratis te verhandelen, dat betekent zonder enige transactiekosten!

Sluit emotie uit

Omgaan met wilde schommelingen op de aandelenmarkt als belegger is niet eenvoudig. Kalm blijven en emoties en angst niet laten overheersen is het beste, maar als stormt op de beurzen – en banken omvallen of gered moeten worden – is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Hoe vaak hebben mensen de neiging om op het verkeerde moment te verkopen, omdat ze gemoedsrust willen en niet langer kunnen zien dat aandelenkoersen verder dalen en verliezen verder verdiepen. Tegelijkertijd, wanneer prijzen volatiel zijn, hebben andere marktdeelnemers de neiging om de markten te timen of op zoek te gaan naar het meest ideale instappunt. Omdat dat laatste erg moeilijk is, kiezen veel beleggers voor de DCA-methode.

Om (negatieve) emoties uit te sluiten en af te stappen van het proberen de markt te timen, kun je overstappen op beleggen via de DCA-methode. Bij deze strategie worden posities progressief opgebouwd door regelmatig gelijke of gespecificeerde bedragen te beleggen zonder naar de koers of de toestand van de markten te kijken. Dollar-cost averaging helpt het effect van volatiliteit bij beleggen te minimaliseren, aangezien het ingelegde vermogen wordt uitgespreid in plaats van in één keer te worden geïnvesteerd.

Aangezien we pas achteraf weten wat het beste moment is om te beleggen, helpt dollar-cost averaging het risico op een extreem resultaat, positief of negatief, te verkleinen.

Grip op je financiën

Door te beleggen via de DCA-methode, stort je periodiek hetzelfde bedrag.

Het voordeel hiervan is, is dat je altijd precies weet hoeveel geld je opzij zet om te investeren. Het doel is natuurlijk om niet vroegtijdig aan de beleggingsrekening te komen bij noodgevallen en het langetermijndoel voor ogen te houden.

In combinatie met de DCA-methode wordt vaak aangeraden om naast een beleggingsrekening een gedeelte van je spaarrekening aan te houden voor noodgevallen, dit noemen we ook wel de financiële buffer. Het bedrag van de financiële buffer is situatieafhankelijk, maar er zijn genoeg tools om dit te berekenen op het internet.

Zolang je genoeg geld achter de hand houdt voor noodgevallen hoef je je geen zorgen te maken over de actuele waarde van het bedrag op de beleggingsrekening. Je wilt immers niet dat je bij nood plotseling een gedeelte van je aandelen moet verkopen, afhankelijk van de koers kan dit in sommige gevallen namelijk met verlies zijn.

Waarom DCA? Het rente op rente effect!

Het rente op rente-effect is iets waar veel beleggers bekend mee zijn. Het rente op rente-effect, ook wel compound interest.

Albert Einstein noemde dit zelfs het 8e wereldwonder. Het principe is heel simpel. Als je maar vroeg genoeg begint met beleggen en een gemiddeld rendement haalt, komt dit je later ten goede. Het belangrijkste is natuurlijk het lange-lange termijn beleggen. Er is geen beter concreet voorbeeld dan de Amerikaanse investeerder Ronald James Read.

In het kort heeft deze conciërge tientallen jaren periodiek dividend aandelen gekocht en ondertussen een simpel en modaal leven geleid. Ten tijde van zijn dood schepte het voor velen de verbazing dat hij in een lijst zou moeten staan van meest vermogende Amerikanen, omdat hij gedurende zijn leven een bedrag van bijna 8 miljoen bij elkaar had belegd!

Amerikaanse investeerder Ronald James Read heeft er zelfs zijn eigen Wikipedia-pagina aan over gehouden. Leuk en inspirerend om te lezen voor beleggen en voor degene die nog twijfelt.Hij dient als een voorbeeld voor velen die de DCA-methode nastreven.

Bereken wat de DCA-methode jou kan opleveren

Je kan eenvoudig berekenen wat investeren via de DCA-methode jou kan opleveren met onze Compound Interest Tool. Check deze tool zeker even tijdens of na het lezen van dit artikel!

Hieronder zie je vast een voorbeeld voor wat de DCA-methode jou kan opleveren over een periode van 30 jaar, wanneer jij per maand €500 investeert.

Wat is DCA – Investeren via Dollar Cost Averaging (2024) (2)

Waar kan je de DCA-methode eenvoudig toepassen?

Nu je weet hoe je de dollar cost averaging methode toepast, is het ook handig om te weten waar je de DCA-methode eenvoudig kan toepassen! De DCA-methode kan je gelukkig op eenvoudige manier toepassen bij verschillende beleggingsplatformen.

Met eenvoudig bedoelen we geheel automatisch en passief. Je kan natuurlijk ook de DCA-methode zelf toepassen door handmatig geld over te maken naar jouw broker en hiermee aankopen te doen.

Dit kan bijvoorbeeld bij Trade Republic met een spaarplan:

Wat is DCA – Investeren via Dollar Cost Averaging (2024) (3)

Een vergelijkbaar systeem vind je bij Scalable Capital, voor meer dan 7000 aandelen en 1800 ETF’s en ook bij Trading212.

Tot slot kan je de DCA-methode ook toepassen op crypto zoals Bitcoin bij de volgende cryptoplatformen:

  • Coinmerce (of lees de uitgebreide Coinmerce review)
  • ByBit (of lees de uitgebreide ByBit review)

Sinds kort kan je bij Bitvavo ook periodiek investeren in verschillende assets. Zo kan je eenvoudig de DCA-methode toepassen op bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum en XRP. De eerste €10.000 is gratis te verhandelen, dat betekent zonder enige transactiekosten!

Voor sommige van deze partijen staan er al reviews online. Check de uitgebreide reviews op de website voor meer informatie:

  • Trading212 review
  • Trade Republic review
  • Scalable Capital review

Nadelen DCA-methode

Lange termijn doelen duren… lang

Er zijn talloze boeken over beleggen, artikelen en onderzoeken die aangeven dat de lange termijn beleggen volgens de DCA-methode de gemiddelde investeerder het beste rendement oplevert.

De gemiddelde burger is veelal het beste uit door gewoon te beleggen op een simpele en eenvoudige manier. Zolang je maar het langetermijndoel voor ogen houdt en niet afwijkt, pluk je later de vruchten. Het lastige en het menselijke is natuurlijk dat door persoonlijke omstandigheden je kan afwijken van het langetermijndoel (nieuw huis, relatie, et cetera).

Geld nu is voor vele altijd beter dan geld later. Zeg nu zelf kies je liever voor 100 euro nu of voor 110 euro over een jaar?

Door de nieuwsberichten in de media over de staat van de economie is het makkelijk om afgeleid te worden en te gaan doemdenken. Slecht nieuws verkoopt. Wanneer je beleggingshorizon pas ergens ver in de toekomst ligt, kan je dit negeren. “Time in the market” is beter dan “Timing the market”. Ons advies is dan ook om je niet te laten afleiden.

Dollar cost averaging op wat?

Dit blijft vaak het lastigste voor de belegger. Het kiezen van een beleggingsproduct. Je hoeft je nergens aan vast te leggen natuurlijk, maar het is logisch dat iedereen het beste product wilt aanschaffen, al helemaal als je daar de dollar cost averaging methode op wilt toepassen en jarenlang periodiek dat beleggingsproduct wilt aanschaffen.

Helaas heeft niemand een glazen bol die de toekomst kan voorspellen. Hierin kunnen we alleen vanuit ons eigen perspectief aangeven dat de beste ETF’s doorgaans het meest kosteneffectief zijn. Het voordeel van ETF’s is dat deze vaak veel lagere kosten hebben in vergelijking met beheerde fondsen.

Populaire keuzes van beleggers wereldwijd zijn de VWRL ETF, de MSCI World Index en uiteraard de .

Hoe bereken je DCA?

Dus hoe bereken je DCA? Welk bedrag je periodiek wilt inleggen met behulp van de DCA-methode is voor iedereen uiteraard anders. Het heeft te maken met je inkomen en levenssituatie. Het bedrag wat je opzij zet hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Het bedrag is een bedrag wat je kan “missen”.

Je kan hierbij het “Pay yourself first”-principe gebruiken. Bijvoorbeeld door direct na het ontvangen van je salaris, een vast gedeelte over te maken naar je beleggingsrekening. Wanneer je ervoor kiest om aan het einde van de maand je resterende inkomen volgens de DCA-methode te investeren, zal je zien dat dit vaak niet hetzelfde bedrag is.

Dit zou betekenen dat je de DCA-methode dus niet goed kan toepassen en dan sla je eigenlijk volledig de plank mis als je gebruik wilt maken van de DCA-strategie

Veelgestelde vragen

Hoe bereken je DCA?

Welk bedrag je periodiek wilt inleggen met behulp van de DCA-methode is voor iedereen uiteraard anders. Het heeft te maken met je inkomen en levenssituatie. Het bedrag wat je opzij zet hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Het bedrag is een bedrag wat je kan “missen”.

Waar kan je de DCA-methode eenvoudig toepassen?

De DCA-methode kan je op eenvoudige manier toepassen bij verschillende beleggingsplatformen.
Met eenvoudig bedoelen we geheel automatisch en passief. Dit kan bijvoorbeeld bij Trade Republic en bij Scalable Capital, via Trading212 en voor crypto bij Bitvavo, ByBit en Coinmerce.

Wat is dollar cost averaging?

Dollar cost averaging is een passieve manier van beleggen omdat de belegger periodiek geld investeert ongeacht de koers van een bepaald asset, zoals een aandeel, ETF of cryptovaluta zoals Bitcoin, Ethereum en XRP.

4.7/5 - (9 stemmen)

Wat is DCA – Investeren via Dollar Cost Averaging (2024) (2024)

FAQs

What is dollar-cost averaging DCA investment strategy? ›

Dollar cost averaging is the practice of investing a fixed dollar amount on a regular basis, regardless of the share price. It's a good way to develop a disciplined investing habit, be more efficient in how you invest and potentially lower your stress level—as well as your costs.

Does dollar-cost averaging really work? ›

In a market with major price swings, dollar-cost averaging can be particularly useful, in part because it allows you to ignore the emotional highs and lows of watching the market and trying to time your trades perfectly. When prices are down, your set investment buys more shares; when they are up, you get fewer shares.

How often should you invest with dollar-cost averaging? ›

Consistency trumps timing

It sounds technical, but dollar cost averaging is quite simple: you invest a consistent amount, week after week, month after month (think payroll contributions going into your 401(k) account) regardless of whether the markets are up, down or sideways.

Is DCA weekly or monthly? ›

Dollar-cost averaging is the practice of putting a fixed amount of money into an investment on a regular basis, typically monthly or even bi-weekly. If you have a 401(k) retirement account, you're already practicing dollar-cost averaging, by adding to your investments with each paycheck.

Is DCA strategy profitable? ›

DCA is a good strategy for investors with lower risk tolerance. If you have a lump sum of money to invest and you put it into the market all at once, then you run the risk of buying at a peak, which can be unsettling if prices fall. The potential for this price drop is called a timing risk.

What are the pros of dollar-cost averaging DCA? ›

Using DCA ensures minimum loss and possibly high returns. DCA can reduce regret feelings through its provision of short-term, downside protection against a swift deterioration in a security price.

Why i don t recommend dollar-cost averaging? ›

The Market Rises Over Time

If you don't increase your monthly investment over time, you may end up with fewer and fewer shares on average. If you can afford to make a lump-sum investment instead of dollar cost averaging, you could come out ahead if your timing is right.

Is DCA the best strategy? ›

A third of the time, dollar cost averaging outperformed lump sum investing. Because it's impossible to predict future market drops, dollar cost averaging offers solid returns while reducing the risk you end up in the 33.33% of cases where lump sum investing falters.

What is the success rate of dollar-cost averaging? ›

Reviewing the table, since 1926, the odds of a six-month DCA strategy producing more favorable results is only 36%, and the average opportunity cost for a 6-month period is 1.8%. In the last decade, the odds of DCA success are only 21%, with an expected cost of 2.7% for the period.

What are the 2 drawbacks to dollar-cost averaging? ›

Pros and cons of dollar-cost averaging
  • Dollar-cost averaging can help you manage risk.
  • This strategy involves making regular investments with the same or similar amount of money each time.
  • It does not prevent losses, and it may lead to forgoing some return potential.

What are the 3 benefits of dollar-cost averaging? ›

Benefits of Dollar-Cost Averaging

It's automatic and can take concerns about when to invest out of your hands. It removes the pitfalls of market timing, such as buying only when prices have already risen. It can ensure that you're already in the market and ready to buy when events send prices higher.

Is it better to DCA or lump sum? ›

The lump-sum strategy came out on top in each time period. This is because markets generally rise over time. So the DCA investor often bought in at higher average prices. While this data is helpful, many of us do not make decisions based solely on stats and figures.

What day of the month is best for DCA? ›

The first and second days of each month have historically had the highest odds of having the lowest price relative to the monthly high price happening on those days.

What is the best time period for DCA? ›

Changing the DCA period to every 4 weeks decreases the cost of the brokerage to 2% of the invested amount and the expected return over 4 weeks is 0.46%. In this situation, the optimum period would be 10 weeks as the brokerage is 0.8% and the expected return is 1.15%.

What is the best day of the week for DCA? ›

The Best Day to Weekly DCA Bitcoin

Similar to the best time of the day to DCA, we also found a weekly pattern. Since 2010, Mondays have had the highest odds of having the weekly low price relative to the weekly high price falling on this day. This pattern holds up over the last 12 months.

What are dollar cost average strategies? ›

Dollar-cost averaging is a strategy to reduce the impact of volatility by spreading out your stock or fund purchases over time so you're not buying shares at a high point for prices.

Is dollar-cost averaging a passive investment strategy? ›

Many investors use dollar cost averaging as part of a passive investment strategy, meaning they invest in passively managed index funds that track an entire market. This reduces the amount of personal due diligence that's required from them compared to researching specific stocks or actively-managed mutual funds.

Is dollar-cost averaging a passive strategy? ›

Dollar cost averaging, on the other hand, is a passive investment strategy. This strategy does not require as much attention to the market, as you make investments of the same amount of money on a regular basis. Also, rather than entering and exiting different positions, you build a position in a stock, bond or fund.

What is dollar-cost averaging used to avoid buying? ›

Dollar-cost averaging can help take the emotion out of investing. It compels you to continue investing the same (or roughly the same) amount regardless of the market's fluctuations, potentially helping you avoid the temptation to time the market.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 6348

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.