Waarom je soms beter wél met je creditcard kunt betalen (2024)

Op een website waarop alles draait om slim en bewust omgaan met je geld, lijkt het een beetje vreemd om te roepen dat het héél slim is om met je creditcard te betalen. Je hoeft maar even te kijken naar de overkant van de Atlantische Oceaan en krijgt meteen duizenden horrorverhalen van enorme creditcardschulden te zien. Tóch zijn er écht wel momenten waarop het slimmer is om je aankoop via je creditcard te doen.

In dit artikel:

Voorwaarde

Voor ik die manieren op een rijtje zet, lijkt het me wel handig om eerst even een belangrijke voorwaarde mee te geven: betaal alleen met je creditcard als je de opgebouwde schuld steeds elke maand wegwerkt.

Dus niet elke maand iets aflossen. Nee, elke maand alles aflossen. Anders betaal je een torenhoge rente.

Het voordeel van alles meteen aflossen is bovendien dat de kaart niet wordt aangemerkt als krediet. Je hoeft ‘m dan ook niet op te zeggen als je een huis wilt kopen. Althans, dat was een paar jaar geleden nog zo.

Nu dat helder is: redenen waarom het wél slim is om met je creditcard aankopen te doen!

Punten

Heel veel creditcards bieden je de mogelijkheid om punten te sparen. Zelf heb ik de Euroclix-creditcard. De punten die ik daarop krijg, kan ik inwisselen voor keiharde euro’s. Het aantal punten dat je per uitgegeven euro krijgt is in het afgelopen jaar wél stevig gedaald. Deze kaart is het eerste jaar gratis, daarna betaal je 15 euro per jaar.

Met de Bijenkorf Card krijg je punten die je in die winkel kunt inwisselen voor shoptegoed. Deze kaart kost 16,50 per jaar.

Dan heb je ook nog de Flying Blue-American Express creditcard. Daarmee spaar je airmiles. Die kun je gebruiken voor goedkopere vluchten, maar je kunt ze tegenwoordig bijvoorbeeld ook bij Bol.com uitgeven.

Bij die laatste moet je overigens wél heel goed kijken of je het geld eruit haalt. De goedkoopste versie daarvan is het eerste jaar gratis, maar daarna kost hij 75 euro per jaar.

Achteraf betalen

Soms is het gewoon wel prettig om je uitgaven even een beetje te verspreiden. De afrekening van de creditcard komt altijd aan het einde van de maand, waardoor je soms net wat meer tijd hebt.

Bovendien kun je bij de meeste kaarten ook tussendoor betalingen doen. Dat doe ik vaak bij wat grotere uitgaven, zodat ik aan het einde van de maand niet voor vervelende verrassingen kom te staan.

Als je een creditcard hebt, adviseer ik je dus wel om altijd elke maand af te rekenen en de kosten niet verder te spreiden dan alleen tot het einde van die maand. Anders betaal je een forse rente!

Garantie/geld terug

Een ander mooi voordeel van betalen met een creditcard is dat je een stuk beter beschermd bent. Is je bestelling niet in orde? Dan kun je via je kaart je geld terugkrijgen. Heb je iets gekocht met je kaart? Dan heb je bij de meeste aanbieders standaard een aankoopverzekering, waarmee je aankopen wereldwijd 180 dagen verzekerd zijn bij verlies, diefstal en beschadiging.

Reisverzekering

Wat ik niet wist: als je je buitenlandse reis met je creditcard betaalt, dan ben je standaard overal ter wereld verzekerd voor reisongevallen, reishulpverlening, vlucht- en bagagevertraging. Hierbij wordt overigens wel aangegeven dat het geen vervanger is voor de standaard reisverzekering. Het is een aanvulling. Dit betekent echter wel dat je je bestaande reisverzekering misschien wel een beetje kaler kunt inrichten.

Sparen

Een creditcard is natuurlijk niet alleen om te lenen; je kunt er ook op sparen. Als je meer dan 500 euro op je kaart hebt staan, dan krijg je daarover een spaarrente van (momenteel, februari 2018) 0,3%. Daarvoor is het natuurlijk weer belangrijk dat je de kaart niet gebruikt 😉 Er zit een maximum aan van 1 miljoen euro.

Wel of geen kaart?

In 2010 ging ik – volgens mij voor de derde keer – naar Amerika. De keren daarvoor had ik wel gemerkt dat het steeds minder handig werd om zonder kaart op reis te gaan. Bijna alles gaat daar via de creditcard!

Een jaar of drie later, toen ik even geen reizen meer op de planning had staan, leek het me een goed idee om die kaart weer op te zeggen. Dat scheelde toch weer 25 euro in het jaar.

HEn dan zul je natuurlijk net zien: prompt een paar maanden later bleek ik hem toch te missen. Niet eens zo zeer voor buitenlandse reizen, maar ook gewoon voor PayPal, voor reserveringen via bijvoorbeeld Booking, voor buitenlandse betalingen, enzovoorts. Wel stapte ik toen over naar de Euroclix-card, omdat die een tientje in het jaar goedkoper was én me punten opleverde.

Sinds die tijd heb ik me er gewoon bij neergelegd: zo’n kaart is voor mij blijkbaar nodig. Wél kijk ik regelmatig even of het nog gunstiger of voordeliger kan. En misschien dat ik straks ook wel een keer een jaartje overstap, zodat ik bij twee verschillende aanbieders een jaar gratis kan. Scheelt weer 30 euro 😉

Gebruik jij je creditcard regelmatig? Of heb je er geen één?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Waarom je soms beter wél met je creditcard kunt betalen (1)


Random post: laat je verrassen

Waarom je soms beter wél met je creditcard kunt betalen (2)
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

Previous ArticleFinanciële onafhankelijkheid: een strategie
Next Article#FreedomFriday: Go Curry Cracker

Waarom je soms beter wél met je creditcard kunt betalen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 6507

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.