TradingView Nedir? Nasıl Kullanılır? (2024)

TradingView yatırımcıların erişebileceği en iyi grafik araçlarına sahip bir web sitesidir. Peki, tam olarak TradingView nedir? nasıl kullanılır?

Yatırım dünyasında TradingView olmazsa olmaz bir araçtır. Günümüzde TradingView, dinamik grafik sistemleri ve özellikleri ile hem geleneksel hem de merkezi olmayan finansal piyasa için en iyi platformlardan biridir. Bu rehberimizde TradingView nedir? ve TradingView nasıl kullanılır? konularına bakacağız.

TradingView Nedir? Nasıl Kullanılır? (1)

TradingView Nedir?

İlk olarak TradingView nedir? Bu platform hisse senedi, emtia, dijital varlık (kripto para), forex ve diğerleri gibi neredeyse tüm finansal marketin gerçek zamanlı olarak fiyat performans grafiklerini sunan platformudur. Herkesin kullanabileceği ara yüzü ve basit kullanıcı deneyimi ile tüccarlar, yatırım yapan kişiler ve hatta büyük platformlar tarafından övülen bir platformdur. TradingView’ün içinde gelişmiş özellikler ve araçlar bulunan premium versiyonu mevcuttur. Yine de herkes bir üyelik açarak platformu kullanmaya başlayabilir. TradingView hem internet tarayıcısında hem de kendi uygulamasında kullanılabilinir. Ayrıca iOS ve Android mobil cihazlarda uygulamaya sahiptir.

TradingView 2011 yılında Westerville, Ohio temelli olarak piyasaya çıktı. Sadece 2020’de yeni açılan 8 milyon hesap ile şu anda büyük bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Kullanıcılar hem bedava hesap hem de paralı hesaplar ile hisse senetleri, emtialar ve Bitcoin gibi kripto para birimleri grafiklerine bakabilir ve teknik analiz yapabilir. Ayrıca kullanıcılar stratejilerini ve şablonlarını belirledikten sonra toplulukta paylaşım yapabilir. Böylece diğer kullanıcılardan gelen yorumlar ile trader ve yatırım yapan kişiler kendilerini geliştirebilir.

TradingView Nedir? TradingView Nasıl Kullanılır?

TradingView platformu şu anda 3 farklı versiyona sahiptir. Web uygulaması, masaüstü uygulaması ve tablet & mobil versiyonu vardır. Masaüstü uygulaması ya da mobil uygulamayı indirmek için ilk olarak https://www.tradingview.com/ adresine gidin. Üst menüde yer alan Daha Fazla kısmının üzerine gelin. Bundan sonra indirmek istediğiniz uygulamayı seçin.

TradingView Nedir? Nasıl Kullanılır? (2)

TradingView İndirme

TradingView kullanıcılarının platforma erişim sağlamasını kolaylaştırmak için birkaç yönteme sahiptir. Bunlar tarayıcı tabanlı uygulaması, masaüstü uygulaması ve tablet & mobil uygulamadır.

1. Web uygulaması

TradingView tarayıcı tabanlı uygulaması için herhangi bir indirme yapılması gerekmez. Hesabınıza giriş yaparak hızlı bir şekilde uygulamayı kullanabilirsiniz.

2. Masaüstü Uygulaması

Masaüstü uygulaması butonuna basın. Karşınıza çıkan ekranda Windows, MacOS ve Linux versiyonlarını indirebilirsiniz. Cihazınız ile uyumlu olan versiyonu seçin ve Download tuşuna basın. Sıkıştırılmış belgeleri indirdikten sonra belge içeriklerini dışarı çıkarın ve bundan sonra programı cihazınıza kurun.

3. Tablet & Mobil Uygulama

Trader ve yatırım yapan kişiler takip ettikleri varlıkların fiyatını istedikleri yer ve zamandan kontrol etmek ister. Böyle bir durumda TradingView tablet & mobil uygulamasını kullanmak en iyi seçenektir. Mobil uygulama üzerine tıkladıktan sonra karşınıza çıkan QR kodunu cihazınız ile tarayın ve uygulamayı indirin. Ayrıca Android ya da iOS uygulama mağazasını kullanarak da uygulamayı indirebilirsiniz.

TradingView Nedir? Nasıl Hesap Açılır?

TradingView hesabı açmadan yatırım varlıklarının fiyatını görebilirsiniz, ancak bu bazı aksaklıklara neden olabilir. Bundan dolayı en azından bir başlangıç hesabı açmak çok önemlidir. Bu hesap en verimli bir şekilde varlık fiyatlarının takip edilmesine izin verir. Yeni bir hesap oluşturmak için TradingView ana sayfasına gidin ve sağ üstte yer alan Şimdi başlat tuşuna basın. Daha sonra açılan sayfadaki Üye Ol tuşuna basın.

TradingView Nedir? Nasıl Kullanılır? (3)

Bu sayfada Google, Facebook, Yahoo, Apple, Linkedin ya da e-posta ile yeni hesap açmak için birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan tercih ettiğinize tıklayın, bilgilerinizi girin, doğrulamaları yapın ve son olarak hesap oluştur tuşuna basın. Son olarak hesabınızı doğrulayın ve böylece platformu kullanmaya başlayabilirsiniz.

TradingView Nasıl Kullanılır?

TradingView nasıl kullanılır? Bu platform gelişmiş bir uygulamadır. Örnek olarak lider kripto para birimi Bitcoin ve ABD doları ticaret çifti ekranında yer alan araç çubuklarına tek tek bakalım:

Üst Menü Araç Çubuğu

TradingView Nedir? Nasıl Kullanılır? (4)

Üst menü araç çubuğunda ticaret çifti seçimi, aylık, günlük ve bir dakikalık gibi zaman aralıkları, göstergeler, şablonlar ve diğer araçlar yer almaktadır. Bunlara aşağıdaki resmin üzerinden giderek detaylı bir şekilde bakalım:

TradingView Nedir? Nasıl Kullanılır? (5)

  • 1 numaralı alan ticaret çifti seçimi yapılan bölümdür.
  • 2 numaralı alan zaman aralıkları seçimi yapmaya yarar. Örneğin, 1 günlük zaman aralığı G harfi ile ve 4 saatlik zaman aralığı 4s ile temsil edilmektedir. Buraya tıklayarak 4 saatlik, 1 saatlik, 5 dakikalık ve hatta 1 dakikalık kısa vadeli grafiklere ulaşabilirsiniz. Ayrıca her bir zaman aralığının sağ tarafından bulunan yıldıza tıklayarak bu zaman aralıklarını favorilere ekleyebilir ve böylece grafiğininiz üstünde görebilirsiniz.
  • 3 numaralı alan kullanıcıların çubuk grafikleri ya da mum grafikleri gibi grafik görünüm stilini seçmek içindir.
  • 4 numaralı alanda platformda bulunan her türlü gösterge yer almaktadır. Buradan en çok bilinen ya da çok az bilinen göstergeleri grafiğinize ekleyebilirsiniz. Eklemek istediğiniz bir göstergenin adını arama kutucuğunu yazın ve daha sonra gösterge adının sağ tarafında kalan yıldıza tıklayın. Bundan sonra seçtiğiniz gösterge ekranın sol üst kısmına gelecektir. Eklenen göstergeleri gizleyebilir, ayarlarını değiştirebilir ve kaldırabilirsiniz.
  • 5 numaralı kısım bazı uygun göstergeler ile birilikte tasarlanan gösterge stratejilerinin bulunduğu bölümdür.
  • 6 numaralı alan belirli bir varlıkta istenilen fiyat seviyesine alarm kurmak için kullanılan bölümdür.
  • 7 numaralı alan belirli bir varlığın geçmiş fiyat hareketlerini görmek için düzenlenen geriye dönüş özelliğidir. Bu özellik ile kullanıcılar bir varlığın belirli bir gündeki fiyat hareketinin analizini yapabilir.
  • 8 numaralı alan sadece Pro ve üstü hesap seviyelerine açık olan gelişmiş bir özelliktir. Bu özellik kullanıcıların bir grafiği farklı zaman aralıklarına bölmesine ya da aynı ekranda eş zamanlı olarak birden fazla grafiği takip etmesine yarar.
  • 9 numaralı alan üstünde çalışılmış grafiklerin kaydedilmesine yarar. Trader ve yatırım yapan kişiler bu özellik ile analizlerini kaydedebilir.
  • 10 numaralı alan her türlü grafik özelleştirme seçeneğinin bulunduğu kısımdır.
  • 11 numaralı alan kullanıcıların takip etmekte olduğu grafiği tam ekran yapmasına olanak sağlar.
  • 12 numaralı alan varlıkların grafiklerini kaybetmeye ve kopyalamaya yarar. Bu özellik ile bir trader grafiklerinin bağlantısını kopyalayarak başkalarına gönderebilir ya da tweet olarak paylaşabilir.

Sol Menü Araç Çubuğu

TradingView Nedir? Nasıl Kullanılır? (6)

Sol menü araç çubuğu kullanıcıların grafikleri üzerinde kullanabileceği üçgen, trend çizgisi ve Fib düzeltmesi gibi araçların bulunduğu bölümdür. Burada, özellikle açılır menülerde kullanılabilecek birçok araç vardır. Bu kısım TradingView platformunun en önemli kısmıdır, yatırım yapan kişiler sol menü araç çubuğundaki araçlar ile piyasa analizleri yapar. Analiz yapmak için en çok kullanılan araç çubuğu burasıdır. Platformun bu araç çubuğunda bulunan en iyi özelliklerden iki tanesi trend çizgileri ve alış pozisyonu ve satış pozisyonu araçlarıdır. Yatırım yapan kişiler bu özelliği kullanarak kendilerini giriş fiyatı, kâr seviyesi ve durdurma seviyesi belirlemek açısından geliştirebilir.

Ana Grafik Alanı

TradingView Nedir? Nasıl Kullanılır? (7)

Varlıkların fiyat performans hareketleri sayfanın ortasında yer alan ana grafik alanında gösterilir. Grafiğe bir araç ya da gösterge eklendiğinde bu kısımda gözükür. Ancak bazı göstergeler grafiğin altındaki kısımda gözükebilir. Bu ekranda sağ tık yapıp ayarlar tuşuna basarak grafik ayarlarını değiştirebilirsiniz.

TradingView Nedir? Nasıl Kullanılır? (8)

Alım satım ve yatırım yapma büyük oranda kişisel tercihtir bu yüzden herkes kendi analizini yapmalıdır. Ayrıca bu başarılı olmak için göz önüne alınması gereken bir faktördür.

Alarm kurma özelliği platformun bir diğer ilgi çekici özelliklerinden biridir. Bu özellik sayesinde bir varlığın fiyatındaki önemli seviyeler takip edilebilir. Varlık fiyatı alarm kurulan seviyeye geldiğinde platform e-mail ya da mobil uygulaması ile bildirim gönderir.

Sağ Menü Araç Çubuğu

TradingView Nedir? Nasıl Kullanılır? (9)

Sağ menü araç çubuğu TradingView tarafından sunulan birkaç sosyal özelliği içeriyor. Menünün üst tarafında ticaret çiftleri, takip listesi, alarm kurma ve ekonomik takvim gibi birkaç kullanışlı ticaret araçları yer alıyor. Sağ menü araç çubuğunun üst kısmında daha önceden eklenmiş ticaret çiftleri yer alıyor. Fiyat ve piyasa haberleri alt kısımda bulunuyor. Kullanıcılar istediği takdirde ticaret çiftleri menüsü aşağı çekerek uzatabiliyor. Bu menüde alan “+” işareti ile yeni ticaret çiftleri izleme listesine eklenebiliyor. Örneğin BTC/USD, XRP/USD, BNB/USDT gibi ticaret çiftleri takip edilmek için bu araç ile eklenmek zorundadır.

TradingView tek bir piyasa tipi grafiği sunmaz aynı zamanda farklı borsa platformlarından birçok grafik sunar.

Alt Menü Araç Çubuğu

TradingView Nedir? Nasıl Kullanılır? (10)

Alt menü araç çubuğu genellikle not almak ve strateji testleri yapmak için kullanılıyor. Ayrıca bu araç çubuğunda aracı kurum eklemeleri yapılabiliyor. Böylece TradingView sayfasından çıkmadan alım satım yapılabiliyor. Bu araç çubuğunun ilk satırı grafiklerin zaman aralıklarının hızlı bir şekilde seçilmesine yarıyor. Burada yer alan herhangi bir zaman aralığına tıklayarak seçtiğiniz zaman aralığına ait fiyat hareketlerini görebilirsiniz. Örneğin son 1A zaman aralığı seçildiğinde son 1 aylık fiyat hareketi karşınıza çıkacaktır. Bu bölümün sonunda grafik görünümünü değiştiren 3 seçenek vardır: %, log ve otomatik. Fiyat grafiklerinin nasıl değiştiğini görmek için bu tuşlara tıklayarak test yapabilirsiniz.

Kullanıcıların analizlerini manüel olarak kaydetmek zorunda olduğu diğer grafik web sitelerinin aksine TradingView bu tarz kayıtları otomatik olarak almaktadır. Analiz yaparken bile web sitesi çizilen her şeyi bulut hizmetini kaydeder. Bunun bir sonucu olarak web sitesine geri döndüğünüzde grafikleriniz bıraktığınız gibi kalır.

Temel (Fundamental) Analiz Nedir?

Rehber 2 yıl önce Hüseyin Özlan

Teknik ve Temel Analiz Nedir?Temel analiz, ilgili finansal ve ekonomik faktörleri inceleyerek hisse senetlerinin içsel değerini ölçüyor. İçsel değer, hisse senetlerini çıkaran şirketin finansal durumunun yan...

Yatırım

TradingView Özellikleri Nedir?

  • HTML5 Grafikleri: İhtiyaçlarınıza bağlı olarak bir ya da iki tane enstrümanın grafiği takip etmek için basit grafikler oluşturabilir ya da farklı piyasaları takip eden birden fazla dinamik grafik oluşturabilirsiniz. Grafikleriniz üzerine her türlü çizimi yapabilirsiniz.
  • Teknik Analiz: Platformda bulunan 100’den fazla gösterge, 50’den fazla çizim aracı, birden fazla zaman aralık analiz aracı ve topluluk tarafından yapılan 100.000’den fazla gösterge ile teknik analiz yapabilirsiniz.
  • Mali Analiz: 100’den fazla mali alan ve oran, mali bildiriler, değerleme analizleri ve şirketlerin geçmiş verileri ile mali analiz yapabilirisiniz.
  • Sunucu Taraflı Alarmlar: Belirlediğiniz koşullar gerçekleştiğinde tetiklenen alarmlar kurarak masaüstü ya da mobil cihazınızdan bildirim alabilirsiniz.
  • Varlık Takipçisi: Belirlediğiniz kriterlere göre varlıkları bulabilirsiniz. TradingView’ün hisse senedi, forex ve kripto para takipçi hizmeti vardır.
  • Kişiselleştirilmiş Analiz: İleri düzey kullanıcılar için TradingView sıfırdan grafik ve gösterge oluşturulmasına izin veren Pine script adı verilen programlama diline sahiptir.
  • Alım ve Satım: Paper trading özelliği sayesinde menkul değer, forex ve kripto para alım satım testleri yapabilir ya da gerçek para kullanmadan portföy oluşturabilirsiniz. TradingView ayrıcak kullanıcılarının birden fazla stratejiyi denemesi için doğrudan grafikleri üzerinde bu tarz testleri yapmasına izin verir. Bundan sonra kullanmakta olduğunuz aracı kurum platform tarafından desteklenebiliyorsa TradingView’e ekleyebilirsiniz.
  • Isı Haritaları: Platform desteklediği kripto para piyasaları gibi sektörleri bölümlere ayırabilir ya da kendinize ait filtreler ile farklı ısı haritalarına bakabilirsiniz.
  • Geniş Hesap Seviyesi: Kullanmakta olduğunuz hesap planına göre dünya genelindeki 50’den fazla borsa ve uzatılmış ticaret saatlerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca platform 50’den fazla kripto para borsa platformunu desteklemektedir.
  • Aktif Trader’ların Olduğu Sosyal Topluluk: Diğer aktif trader’ların gerçek zamanlı olarak ne yaptığını görebilir, fikir edinebilir ve benzer piyasalarda bulunan kişiler ile iş birliği yapabilirsiniz.
  • Kapsamlı Bilgi Temeli: TradingView ayrıca platformu üzerinde karşılaştığınız yeni bir özellik için üzerine gelinen ve açılır menü ile kullanıcıların karşısına çıkan bilgi bölmelerine sahiptir. Aynı zamanda platformda bulunan araçların nasıl çalıştığını öğrenebileceğiniz wiki sayfasına da sahiptir.

Kripto Para Nedir?

Rehber 2 yıl önce Burak Atik

Kripto para birimleri; dijital para, elektronik para, sanal para, coin, crypto ya da token olarak adlandırılan blok zincir teknolojisine dayalı varlıklardır. Kripto paraları tamamen anlamak için Bitcoin’in n...

Dijital Varlık

TradingView Ücretli Midir?

TradingView 4 farklı hesap seviyesine sahiptir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  1. Basic hesap.
  2. Pro hesap.
  3. Pro+ hesap.
  4. Premium hesap.

Basic hesap tamamen bedavadır ve hesap açan herkes kullanabilir. Diğer hesap seviye planları aylık olarak 14.95 dolar ila 59.95 dolar arasında bir fiyata sahiptir. TradingView’ün sunmakta olduğu tüm paralı hesap seviyeleri yeni kullanıcıların bu hizmeti alıp almayacağına karar vermesine yardımcı olmak için 30 günlük deneme süresi ile birlikte gelir. Rakiplerine göre platformun paralı hesapları birazda olsa düşüktür.

BasicProPro+Premium
Aylık FiyatBedava$14.95$29.95$59.95
Sekme başına grafik1248
Kaydedilen grafik yerleşimi sayısı1510Sınırsız
Özel zaman dilimleriYokVarVarVar
Grafik verilerini dışa aktarYokYokVarVar
Grafik başına gösterge sayısı351025
Aktif alarm sayısı120100400
İşlem stratejileri için geriye dönük test yapmaVarVarVarVar
Seçili aracı kurumlarla işlem yapmaVarVarVarVar
Müşteri desteğiYokNormalÖncelikliBirinci Öncelik

TradingView Avantajları Nelerdir?

Platformun avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Teknik analiz yapılırken kullanılabilecek bir çok gösterge ve ticaret aracına sahip olması.
  • Platformu denemek için bedava hesap seviyesi ve paralı hesapları denemek için 30 günlük test seviyesine sahip olması.
  • Gelişmiş hisse senedi, kripto para ve forex takipçi hizmeti olması.
  • Aktif çevrimiçi topluluğa sahip olması.
  • Ticaret stratejilerini geriye dönük test edebilme.
  • Paper trading özelliğine sahip olması.
  • Piyasadaki gerçek zamanlı haberlerin kolayca okunabilmesi.

TradingView Dezavantajları Nelerdir?

  • Sınırlı aracı kurum desteği.
  • Sosyal özellikleri sadece paralı hesapların kullanabilmesi.

Kripto Para Yatırımı Nasıl Yapılır?

Rehber 3 yıl önce Hüseyin Özlan

Kripto Para Yatırım Yapılır mı?Kripto para birimleri, kısa süreler boyunca değerde yaşanan büyük dalgalanmalarla beraber istikrarsız olabilir. Bu da riskten kaçınan bir kişiyseniz sizi durdurabilir. Herkesin...

Yatırım

TradingView Nedir? Nasıl Kullanılır? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 5430

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.