Parlamentets argumenter for, at EU får et ambitiøst langsigtet budget (infografikker) | Emner | Europa-Parlamentet (2024)

MEP’erne vil have et stærkt EU-budget for 2021-2027, der modsvarer de udfordringer, som Europa står over for og lever op til europæernes forventninger.

Til at adressere krisen forårsaget af Covid-19 udbruddet foreslog Kommissionen d. 27. maj 2020 en økonomisk stimulusplan til en værdi af €750 mia. sammen med et EU-budget for perioden 2021-2027 på €1,1 billioner.
Genopretningsplanen skal adressere den skade, som pandemien har forvoldt, og investere i et grønnere, mere digital og modstandsdygtigt EU.

Forslagene kom, efter at Parlamentet opfordrede til modige og beslu*tsomme reaktioner fra EU. Parlamentet og EU's regeringer i Rådet vil diskutere planerne og bestemme det endelige udfald i kommende forhandlinger.

I denne artikel kan du læse mere om Parlamentets holdning og situationen før Covid-19 udbruddet.

Budgettet sikrer, at EU har de nødvendige finansielle midler til rådighed til sine programmer og projekter til gavn for EU’s borgere. EU’s midler går til landmænd, byer, regioner, studerende, forskere, virksomheder og NGO’er på tværs af Europa.

Det nuværende langsigtede EU-budget slu*tter 31. december 2020. Europa-Kommissionen præsenterede sit forslag til det næste langsigtede budget 2021-2027 i maj 2018. Parlamentet vedtog sin holdning i November 2018 og bekræftede den i oktober 2019. Medlemslandene i Rådet har endnu ikke været i stand til at blive enige om deres holdning, så derfor kan forhandlinger mellem institutionerne ikke begynde.

Efter EU-topmødet d. 20.-21. februar, der omhandlede EU’s langsigtede budget, sagde Parlamentets formand David Sassoli, at det var en skuffelse, at medlemslandene ikke kunne komme frem til en aftale og udtrykte håb om, at de fremtidige forhandlinger vil vise, at EU er klar til at bakke op om sine ambitiøse planer med de nødvendige midler.

“Europa står over for udfordringer som klimaforandringer, digitalisering og en ny geopolitisk orden. [...] Lavere ambitioner vil få en negativ konsekvens efter år med fremskridt og integration,” sagde parlamentsformand David Sassoli.

Mens den endelige beslu*tning om det langsigtede budget beslu*ttes i Rådet efter forhandlinger, skal Parlamentet give grønt lys, før det kan træde i kraft.

Et EU-budget for fremtiden

Parlamentet har gentagne gange argumenteret for, at hvis EU skal leve op til borgernes forventninger, sine forpligtelser og ambitioner, så må det have de nødvendige finansielle midler til at kunne investere i fremtidens EU.

Et af de vigtigste spørgsmål er, hvordan EU’s fonde bedst varetager europæernes interesser. MEP’erne vil fastholde finansieringen for landmænd og for de fattigere regioner på det nuværende niveau. Den fælles landbrugspolitik finansieres kun på EU-niveau og skal sikre kvalitet og sikkerhed af fødevarerne såvel som en anstændig løn for landmændene, mens støtten til de fattigste regioner fremmer solidaritet, og at alle får gavn af det indre marked.

Men EU har også nye udfordringer som udviklingen af nye digitale teknologier og migration og sikkerhed. Parlamentet vil have handling på klimaområdet som en del af EU’s budget, så EU kan blive klimaneutralt. Og MEP’erne vil yderligere investere i unge, forskning, innovation og små- og mellemstore virksomheder.

Fordelene ved det indre marked opvejer bidrag

EU’s budget er et investeringsværktøj, der bringer værdi og skaber muligheder for mennesker og virksomheder på tværs af grænserne.

EU’s indre marked fjerner f.eks. barrierer for handlen og gør det muligt for enhver virksomhed at komme ind på markedet i et andet medlemsland. Europa-Kommissionen anslår, at fordelene ved det indre marked for hvert land langt overgår de nationale budgetbidrag.

Undersøgelser har vist, at siden det indre marked blev introduceret i 1990, er der skabt 3,6 millioner job, og hvis det ikke var for det indre marked, ville EU’s BNP være 8,7% lavere. Den gennemsnitlige EU-borger har 840 euro mere om året takket være det indre marked.

At imødekomme europæernes forventninger

EU-borgerne forventer, at EU fokuserer på sine prioriteter, men en Eurobarometer-undersøgelse fra 2019 viser, at der er forskel på, hvad de ønsker, at EU skal gøre, og hvad de mener er EU’s hovedområder for finansieringen.

Mens 48% af de adspurgte sagde, at EU’s budget skal bruges på beskæftigelse og det sociale område, og at 41% af de adspurgte mente, at det skal bruges på klima og miljø (de adspurgte kunne vælge op til fire hovedpolitikker), sagde kun 16% at det meste af EU’s budget går til beskæftigelse og det sociale område, og 17% sagde at det meste af EU’s budget bruges på klima- og miljøpolitikken.

Hvor stort skal et stærkt EU-budget være?

Størrelsen på EU-budgettet er kun en lille del af, hvad EU-landene burger på nationalt plan. Efter at have evalueret de resourcer, som EU har brug for, for at kunne nå sine mål på de enkelte politikområder, foreslår Parlamentet, at EU’s budget svarer til 1,3% af BNI. I gennemsnittet svarer EU-regeringernes budget til 47% af BNI.

MEP’erne har allerede insisteret på, at budgettet ikke kun primært skal være afhængigt af direkte bidrag fra medlemslandene og har opfordret til at introducere nye egne indtægtskilder til budgettet. De kan f.eks. komme fra en plastikskat, beskatning af handel med CO2-kvoter eller en ny skat på store digitale firmaer. MEP’erne sagde i en betænkning fra okrober 2019, at uden en aftale om en reform af EU’s system for egne indtægtskilder vil Parlamentet ikke godkende EU’s næste langsigtede budget.

Relaterede artikler

  • EU's langsigtede budget 2021-27

Del denne artikel på:

  • Del denne side på Facebook
  • Del denne side på Twitter
  • Del denne side på LinkedIn
  • Del denne side på WhatsApp
  • Tilmeld dig vores emailopdateringer
  • PDF-udgave
Parlamentets argumenter for, at EU får et ambitiøst langsigtet budget (infografikker)  | Emner | Europa-Parlamentet (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated:

Views: 6172

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.