Ons boodschappenbudget halveren (want ja - dat was echt wel even nodig) - Leukegeit (2024)

Enkele maanden geleden nam ik mijn boodschappen uitgaven onder de loep. Wat bleek? In die maand hadden we echt teveel geld uitgegeven aan boodschappen - zonder overdreven luxe te eten. Hoog tijd om te kijken waar dit geld naartoe is gegaan (en hoe ik het weer onder controle heb gekregen).

Billy van der Gaag

Ons boodschappenbudget halveren (want ja - dat was echt wel even nodig) - Leukegeit (1)

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Ons boodschappenbudget halveren (want ja - dat was echt wel even nodig) - Leukegeit (2)

Teveel geld uitgeven aan boodschappen

Ken je het gevoel dat je niet persé luxe boodschappen in huis haalt, maar wel het gevoel hebt dat je teveel geld in de supermarkt uitgeeft? Dat had ik dus de afgelopen tijd. Ik kon mijn vinger er niet direct op leggen wat er nou mis ging, maar het voelde niet goed. Dus ik opende mijn bank app, telde alle bedragen van de supermarkten bij elkaar op en schrok me rot.

Mijn berekening liet zien dat wein één maand tijd bijna 800 euro aan boodschappen uitgaven.Achthonderd euro – dat is zo’n beetje het dubbele als dat we normaal uitgeven. Ik schrik er nog van als ik het typ.

Waar gaven we dan zoveel geld aan uit?In mijn eerdere artikel over het maken van een weekbudget liet ik al zien dat ons huishouden gemiddeld 91,48 per week kwijt zouden zijn aan de boodschappen. Wij waren die maand dus het dubbele kwijt.

Stop de lekkages in je boodschappenbudget

Nu ik alle bedragen in mijn bank app bij elkaar had opgeteld, viel het me al op dat we die maand bijna om de dag in de supermarkt waren. Soms zelfs twee keer per dag. Terwijl we daarnaast ook nog iedere week de boodschappen thuis lieten bezorgen.

Zit ik hier op Leukegeit altijd te verkondigen dat het goed is om goed op je budget te letten, niet teveel geld uit te geven – liet ik zelf verstek gaan. Lekker dan. 😛Zowel zonde van het geld als van al die extra calorieën. Je lijkt op de één of andere manier toch meer calorieën binnen te krijgen als je vaker naar de supermarkt gaat. En nee – die extra calorieën die je verbrandt met het maken van een wandeling naar de supermarkt maken de extra koekjes echt niet goed😛🍪.

Normaal geven we rond de 400 euro uit aan boodschappen in de maand – soms iets meer, soms wat minder. Oftewel zo’n 100 euro per week. We eten dan wel geen vis/vlees en zo goed als geen zuivel, maar we eten bijna iedere dag een salade tijdens de lunch. Daarnaast eten we ook relatief veel groente en fruit. Dat willen we er ook wel in houden.

Ons boodschappenbudget halveren (want ja - dat was echt wel even nodig) - Leukegeit (3)

Wat heb ik gedaan om mijn boodschappenbudget te verminderen?

Bij elkaar heb ik een aantal dingen aangepast om onze boodschappenuitgaven met 50% te verminderen. Waar we in mei nog 780 euro hadden uitgegeven aan boodschappen, was dit bedrag in juni nog maar 430 euro.

Deze aanpassingen heb ik gedaan om weer even pas op de plaats te maken:

  • De laatste tijd haalden we regelmatig voor kleine bedragen boodschappen bij de buurtsuper om de hoek. Even snel voor dekraamvisite nog wat in huis halen, of voor een BBQ nog even watextra dingen in huis halen. Sausjes, stokbrood, extra sapje – dat soort dingen. Uiteindelijk blijkt altijd dat je al genoeg eten en drinken in huis hebt. Deze kleine bedragen bij elkaar worden uiteindelijk een behoorlijk bedrag. Hier zijn we dus zo goed als mee gestopt.
  • We hebben een aparte boodschappenrekening aangemaakt in de bank app, waar nu iedere week ons boodschappenbudget op wordt gestort.
  • We maken nu regelmatig – afgelopen week aten we o.a. naanbrood met gegrilde groenten (zoals in dit recept maar dan zonder mozzarella), linzensoep, een ovenschotel met zoete aardappel en een simpele salade met gebakken aardappelen en vega nuggets.
  • De weekboodschappen lieten we al thuisbezorgen, maar we bestellen nu echt zo goed als alles in één keer. Het thuisbezorgen van de boodschappen hoeft echt niet duur te zijn. Bij Picnic kun je bijvoorbeeld al vanaf 25 euro je boodschappen gratis thuis laten bezorgen. Ook bij de nodige andere supermarkten kunnen de boodschappen gratis worden thuisbezorgd (afhankelijk van het bezorgmoment). Misschien dat we nu nog één of hooguit twee keer los nog iets moeten halen in de fysieke supermarkt zelf. Eerder plaatste ik een handig overzicht met alle supermarkten die boodschappen thuisbezorgen.🌽

Bovenstaande aanpassingen hebben er zoals gezegd voor gezorgd dat we bijna de helft minder hebben uitgegeven aan boodschappen. Dit was echt een hap uit ons weekbudget. Gelukkig hebben we het boodschappenbudget weer terug weten te brengen naar hoeveel we altijd zo’n beetje uitgaven.

Voor deze maand wil ik kijken om het bedrag nog verder naar beneden te brengen. Op deze manier besparenwe heel eenvoudig 400 euro per maand (of nou ja besparen – we geven het niet meer uit).

Ook aan de slag met mijn bundel weekmenu’s

Gezond en lekker eten hoeft echt niet duur te zijn.

Begin vandaag nog met het plannen van de maaltijden aan de hand van mijn vier weekmenu’s en je zult zien dat je voor een budgetvriendelijk bedrag gezond én lekker kunt eten. 🥳
Lees meer over de weekmenu’s..

Hoe zit dat bij jou – hoeveel geld geef jij iedere maand uit aan boodschappen? Daar ben ik wel heel benieuwd naar. Ook zeker naar je tips!😃

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Ons boodschappenbudget halveren (want ja - dat was echt wel even nodig) - Leukegeit (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 6160

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.