Je stoffen bank schoonmaken in 5 super simpele stappen (2024)

Zitten er vieze vlekken op je bank? Dan wordt het tijd om je bank eens goed schoon te maken. Het zou jammer zijn als een van je belangrijkste meubelstukken uiteindelijk verpietert, toch? Je bank past helaas niet in de wasmachine, maar met dit stappenplan krijg je hem toch weer lekker fris.

Stoffen bank schoonmaken met baking soda

Voordat wij een ecoleren bank in onze zithoek hadden staan (ik kan het iedereen aanraden; die is zo makkelijk schoon te maken!) hadden wij een gestoffeerde hoekbank. Knaloranje. Dat vonden we prachtig destijds. Het grote nadeel was: onze jonge kinderen, en onze hond. Al snel verschenen de eerste ondefinieerbare vlekken op de bank.

Vieze luchtjes kun je nog wel makkelijk verwijderen, met baking soda. Je strooit een ruime hoeveelheid baking soda over de stoffering, laat het een half uur intrekken en zuigt de baking soda weer op. De baking soda zorgt ervoor dat alle muffe hondenluchtjes en bedorven etensgeurtjes worden geabsorbeerd. Perfect toch?

Maar hoe krijg je de bank weer echt schoon? Met een stoomreiniger kun je perfect je stoffen bank schoonmaken. Heb je die niet in huis dan kun je er eentje huren bij bijvoorbeeld de Praxis. Check het label van de bank, staat er een W dan kun je de bank veilig stomen. Oké, een ritje naar de bouwmarkt kost je wat tijd. Het klusje zelf is zo gedaan, en zo moet dat ook in ons drukke bestaan.

Benodigdheden

  • Stofzuiger en smalle zuigmond
  • Stoomreiniger
  • Baking soda

Stoffen bank schoonmaken met stoomreiniger

2. Bank stomen

Stoom je bank, lees hiervoor de gebruiksaanwijzing van de stoomreiniger (dat kost de eerste keer meer tijd dan het stomen zelf, maar een volgende keer weet je het dan).

3. Baking soda over de bank strooien

Is je bank na het stomen erg nat dan strooi je na afloop wat baking soda over de bank, zodat het vocht wordt geabsorbeerd.

4. Baking soda opzuigen

Zodra de bank weer droog aanvoelt kun je de baking soda opzuigen.

Stoffen bank schoonmaken met stoomreiniger?

De W werd al genoemd. Staat dat in het label van je bank dan kun je je stoffen bank schoonmaken met een stoomreiniger. Het betekent eigenlijk dat je alleen reinigingsmiddelen mag gebruiken op waterbasis. Er zijn nog meer reinigingscodes. Staat er op het label WS dan mag je zowel een chemisch als een mild reinigingsmiddel gebruiken, ik stel voor: mild. Dat is vriendelijker voor het milieu. Ook mag je dan je stoffen bank schoonmaken met een stoomreiniger. Zie je een X op het label staan dan mag je de bank alleen stofzuigen. Water is dan uit den boze. Een S betekent dat je juist enkel schoonmaakproducten mag gebruiken zonder water.

Je stoffen bank schoonmaken in 5 super simpele stappen (1)
Lees ook

Hoe krijg je de vieze geur uit de bank? Met déze snelle tips

Wat is baking soda?

Baking soda wordt ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd. Nee, het is niet precies hetzelfde als baksoda of soda. Dus laat je niet verleiden door een middeltje dat qua prijs aantrekkelijker is. Wil je op een milieuvriendelijke manier schoonmaken? Baking soda is het perfecte schoonmaak- en schuurmiddel! En je kunt er dus perfect vieze luchtjes en vocht mee absorberen.

Vetvlekken van je bank verwijderen

Vetvlekken op je bank zijn je grootste vijand. Gelukkig kun je ook die verwijderen met baking soda. Je strooit flink wat baking soda over de vetvlek. Laat de baking soda gedurende een uur het vet uit je bank slurpen. Pak de stofzuiger erbij en zuig het poeder op. Blijven er toch nog wat spikkeltjes baking soda op je bank achter, dan kun je die makkelijk weg deppen met een nat microvezeldoekje.

Je stoffen bank schoonmaken in 5 super simpele stappen (2)
Lees ook

Hardnekkige vetvlekken verwijderen met deze 3 trucs

Zie je dat het helemaal niet ingewikkeld is? En het staat een stuk frisser als je bank er goed uitziet. Aan de slag dus! Succes.

Ben je op zoek naar een goede stoomreiniger, dan raad ik je de stoomreiniger Black+Decker aan. Deze is multifunctioneel. Je kunt hem gebruiken voor allerlei soorten vloeren, werkbladen, kranen, ramen, gordijnen en dus ook voor je bank. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Stoomreiniger Black+Decker

Steam-mop™ met SteaMitt™

bol.com(€236,50)

Laatst bijgewerkt op: 17 maart, 2024 - 1:46 am

Schoon in 10 minuten

Een gedeelte van dit artikel komt uit mijn boek Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

Je stoffen bank schoonmaken in 5 super simpele stappen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 6250

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.