Investitia, cea mai sigura cale catre independenta financiara (2024)

Investitia, cea mai sigura cale catre independenta financiara (1)Articol realizat de Ion Cernean, tânăr pasionat de finanţe personale şi infoprenoriat. Fiind pasionat de a ajuta oamenii a decis de curând să creeze comunitatea lumeabanilor.com care are ca scop de a asista câţi mai mulţi oameni în drumul lor către libertatea financiară.

Acesta ne va vorbi despre conceptul de investiţii ca fiind cea cea mai sigură cale pentru a ne căpăta independenţa financiară.

În primul rând vreau sa spulber un mit care este răspîndit aproape pretudindeni, şi care sună cam aşa “Dacă aş avea un salariu mai mare aş obţine bunăstarea financiară ceea ce nu este adevărat, odată ce vei avea un salariu mai mare vor creşte automat şi standartele tale de viaţă.

Am paţit-o pe pielea mea, când fumam (acum numai fumez) de obicei fumam ţigări care costau în jur de un euro (la noi in R.Modova ţigările sunt mai ieftine) iar când am inceput să câştig mai mulţi bani am început deja sa fumez ţigarile cele mai scumpe de pe piaţa care ajungeau la peste 2 euro.

Şi atunci am înţeles un lucru pentru a obţine bunăstarea financiară, salariul înalt în condiţiile României, chiar de o mie – două de euro pe lună, este absolut insuficient. Cu cât mai mulţi primeşti, cu atât corespunzător mai sporite devin necesităţile şi cheltuielile (legea creşterii necesităţilor). Din punctul de vedere al bunăstării financiare, nu are nici o importanţă, dacă primeşti pe lună 300, 500, …, 1000 sau 2000 euro.

Dacă toată această sumă o cheltuieşti îndată pe necesităţile curente, oricum rămâi în aceeaşi categorie – în categoria oamenilor financiar dependenţi, care se află în zona riscului financiar permanent.

Şi dacă într-un oarecare moment îţi pierzi munca bine remunerată – iar asem*nea probabilitate există întotdeauna, şi odată cu apropierea bătrâneţii, ea chiar este inevitabilă, atunci cu atât mai dureros vei suporta reducerea nivelului deja obişnuit de venituri şi consum din cauza pensiilor mizere din zilele noastre.

Atunci când a fost creat sistemul de pensii era estimat ca undeva 3 persoane angajate să susţină financiar un pensionar, şi aceasta şi s-a întâmplat pânâ acum câţiva ani, dar de ceva timp situaţia s-a schimbat dramatic, la moment în România situaţia se inversează un angajat susţine financiar 1,8 pensionari şi pe an ce trece această diferenţă creşte din ce în ce mai mult, astfel încât este estimat că peste 15-20 de ani pe fonul îmbătrânirii rapide a populaţiei un angajat va duce în „spate” 15 pensionari.

Cele spuse de mine mai sus au fost confirmate şi de un demnitar de stat din guvern care spunea ceva timp în urma că peste 15 ani pensionarii vor primi doar 15 %, din banii care în mod normal vor trebui să-i primească, aceasta ne dovedeşte odată în plus că sistemul de pensii este unul falimentar. Iar ce-a mai mare problema este ca oamenii continuă sa creadă orbeşte că guvernul va avea grijă de ei la bătrâneţe.

Pentru a-ţi gestiona eficient banii ai nevoie de doar 20 % conoştinţe, restul 80% ţine de comportament, din această cauză doar 0,6 % din oamenii de pe glob sunt liberi financiar şi banii lucrează pentru ei, iar 63,3 se gasesc în zona haosului financiar neştiind pe ce cheltuiesc banii si nu au nici un leu pus deoparte pentru fondul de rezervă.

Averea nu se măsoara în bani ci în timp, dacă de azi nu mai munceşti deloc cât timp poţi trăi cu banii pe care îi ai acum…1 luna, 3 luni, 6 luni sau un an, această perioadă reprezintă averea ta, iar 67 % din oameni dacă îşi pierd locul de munca nu-şi pot acoperi cheltuielile nici măcar pe 2 luni.

Astfel necesitatea fără alternativă pentru fiecare om de a investi şi reinvesti permanent o parte a veniturilor curente se poate argumenta în felul următor. Fiecare dintre cei care citesc această articol va trăi în medie cam până la 80 de ani (durata medie de viaţă în România este de 72 de ani).

Ai început a lucra la 20-25 de ani şi vei lucra în medie circa 40 de ani, şi încă 15-20 vei trăi la pensie, încercând totodată să mai lucrezi încă undeva. Aşa dar, în primii 20-25 ani n-ai câştigat nimic sau aproape nimic, pensia de asem*nea va fi, delicat vorbind, foarte modestă, iar din cei aproape 40 de ani de muncă deplini venit maxim vei avea timp de 20-25 de ani: specialiştii tineri au salarii mici, mai aproape de pensie vin bolile, femeile circa 6 ani se află în concedii de maternitate, se mai întâmplă întreruperi neprevăzute în lucru şi necesitatea de a trece la alte funcţii mai prost plătite etc.

Deci, venituri maxime vei încasa pe parcursul a 20-25 de ani. Iar a te întreţine pe tine şi pe cei apropiaţi e necesar: 55-60 de ani – pe tine, 20-25 de ani – măcar pe un copil (considerăm că vei avea doi copii, şi că al doilea copil va fi întreţinut din veniturile partenerului de viaţă).

În afară de aceasta, este necesar să ajuţi părinţii în etate (ei doar te-au întreţinut până la 20-25 de ani!) şi, de regulă, să-ţi întreţii soţia minimum în perioadele de naştere şi îngrijire a copiilor, iar uneori să-i ajuţi şi pe cei apropiaţi aflaţi la strâmtoare. Prin urmare cei 20-25 de ani mai „mănoşi” ar trebui să-ţi permită să întreţii circa 100 de ani de viaţă pe tine şi pe cei apropiaţi, adică un an „mănos” trebuie să permită a hrăni 4-5 ani mai puţin fructuoşi şi nefructuoşi.

Cum să soluţionezi această sarcină de importanţă vitală, poate chiar sarcină principală a vieţii? Să lucrezi până la epuizare până aproape în ultima zi de viaţă? E o perspectivă foarte tristă, şi-apoi te vor ţine oare la serviciu până la o vârstă înaintată în ziua de azi, când majoritatea anunţurilor despre locurile vacante invită specialişti „până la 35 de ani”?

Să strângi „pentru zile negre” o parte importantă a venitului din anii „mănoşi” şi să ţii banii la ciorap sau într-un borcan? Dar ei vor fi „mâncaţi” fără milă şi inevitabil de inflaţie: chiar şi potrivit datelor oficiale ea constituie 5-10 % pe an, dar de fapt este cam de două ori mai mare.

Căci dacă o investiţie cu rentabilitate de 20 % pe an vă multiplică suma depusă de 1470 de ori în 40 de ani, exact aşa o inflaţie de 20 % vă va devaloriza economiile puse „la ciorap” în aceeaşi proporţie, adică tot de 1470 de ori (şi banii tăi se vor duce pe apa sâmbetei!).

Concluzie: oricât îţi vei suci minţile, altă variantă de soluţionare a sus-pomenitei probleme de importanţă vitală, în afară de a investi o parte semnificativă a veniturilor curente din anii „rodnici”, pur şi simplu, nu există, cel puţin omenirea încă n-a inventat-o.

Dacă ţi-a plăcut acest articol dă un like şi lasă mai jos un comentariu!

Iar dacă doreşti să afli mai multe despre mine, atunci vizitează site-ul meu lumeabanilor.com, şi aboneazăte la newsletter pentru a primi informaţii valoroase în fiecare săptămână.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.

Investitia, cea mai sigura cale catre independenta financiara (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 5890

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.