Gezamenlijke rekening: voor- en nadelen | FinancElle (Elle Loijens) (2024)

De grootste voordelen van een gezamenlijke rekening (ook wel ‘en/of rekening’ genoemd) zijn inzicht en gemak. Het grootste nadeel? De extra bankkosten, als je naast de gezamenlijke rekening nog een persoonlijke rekening aanhoudt.

Hieronder lees je meer over de gevolgen en voor- en nadelen van een gezamenlijke rekening én bij welke bank je de goedkoopste gezamenlijke rekening kunt aanhouden.

Gevolgen gezamenlijke rekening

Een gezamenlijke rekening houdt in dat je met meerdere mensen (meestal een koppel) een bankrekening aanhoudt. Deze personen kunnen zonder toestemming van de ander(en):

  • geld opnemen
  • betalingen doen
  • geld storten

Als tussen de betrokken personen geen regeling is overeengekomen (er is geen overeenkomst, huwelijk of geregistreerd partnerschap) heeft ieder recht op het (gedeelte van het) geld dat hij of zij op de rekening heeft gestort.

Dat betekent dat het geld dus niet zomaar van de ander wordt door het op een gezamenlijke rekening te storten.

Persoonlijke (spaar)rekening aanhouden of niet?

Als jullie ervoor kiezen om binnen jullie relatie een gezamenlijke rekening te gebruiken, heb je twee opties:

  • een persoonlijke bankrekening aanhouden naast de gezamenlijke rekening
  • alleen de gezamenlijke rekening aanhouden

Optie 1. Persoonlijke rekening aanhouden naast de gezamenlijke rekening

Veel partners vinden het prettig om hun eigen bankrekening aan te houden naast de gezamenlijke rekening. Van de gezamenlijke rekening worden dan de gezamenlijke kosten betaald en eventueel gespaard. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de gezamenlijke kosten eerlijk worden verdeeld en allebei de partners inzicht hebben in de uitgaven.

In dit geval kun je ervoor kiezen om:

  • jullie salaris binnen te laten komen op jullie persoonlijke rekeningen en allebei een bepaald bedrag over te maken naar de gezamenlijke rekening
  • jullie salaris binnen te laten komen op de gezamenlijke rekening en eventueel een bepaald bedrag over te maken naar jullie persoonlijke rekeningen (vooral geschikt als jullie in principe alles willen delen maar toch nog een bepaald bedrag per maand beschikbaar willen hebben voor eigen gebruik)

Uiteindelijk gaat het erom dat jullie onderling bespreken welke kosten jullie willen betalen van de gezamenlijke rekening en of jullie vanuit hier ook willen sparen of beleggen of dit zelf willen doen.

Welke kosten betalen van de gezamenlijke rekening?

Als jullie een gezamenlijke rekening openen naast jullie persoonlijke bankrekeningen is het belangrijk te bepalen welke kosten jullie gaan betalen van de gezamenlijke rekening.

Alleen huur en boodschappen of ook etentjes en dagjes uit? Eventueel kun je er zelfs voor kiezen een gezamenlijke spaarrekening aan de rekening te koppelen, waarop jullie kunnen sparen voor bijvoorbeeld vakanties of een huis.

Maak duidelijke afspraken over welke kosten jullie betalen van jullie gezamenlijke rekening en hoe hoog het bedrag moet zijn dat elke maand op de rekening wordt gestort. Vervolgens is het tijd om het te hebben over de verdeling van de kosten.

Verdeling van de kosten

Hoe verdeel je de kosten? Met andere woorden: hoeveel storten jullie op de gezamenlijke rekening?

Ieder de helft (50/50) is een mogelijkheid, maar dit kan oneerlijk aan voelen als het salaris van één persoon hoger is. In overleg kunnen jullie er dan voor kiezen om naar rato in te leggen.

Meer lezen over het verdelen van geld binnen je relatie? In deze blog vind je de 4 manieren waarop je geld kunt verdelen binnen je relatie.

Optie 2. Alleen een gezamenlijke rekening

Als je als koppel al je financiën deelt, kun je ervoor kiezen om alleen een gezamenlijke rekening aan te houden. Dit is met name een optie als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen (dit kan ook een partnerschap zijn of geregeld zijn in een samenlevingsovereenkomst).

In dit geval worden jullie inkomsten op de gezamenlijke rekening gestort en vanuit hier kunnen jullie alle betalingen doen, sparen en eventueel beleggen.

Als jullie ervoor kiezen alles samen te delen is het belangrijk een financieel gezonde relatie te hebben!

De goedkoopste gezamenlijke rekening

Een betaalrekening in Nederland hebben kost geld. Eerder schreef ik een complete blog over de goedkoopste betaalrekening van Nederland.

Een betaalrekening met twee betaalpassen is het goedkoopst bij de ING Bank en SNS Bank.

Belastingaangifte

Indien jullie geen fiscale partners zijn, geven jullie in de aangifte inkomstenbelasting voor de vermogensbelasting (box 3) allebei jullie eigen gedeelte van de gezamenlijke rekening aan. Dus het gedeelte dat jij op de gezamenlijke rekening hebt gestort.

Als jullie fiscale partners zijn, mogen jullie de box 3-vrijstelling aan elkaar overdragen en het vermogen vrij aan elkaar toerekenen.

Conclusie: voor- en nadelen

De voordelen van een gezamenlijke rekening zijn gemak en inzicht in de gezamenlijke financiën, je weet dat ieder zijn of haar deel betaalt. Het is vaak de eerlijkste methode om financiën te verdelen binnen een relatie.

Eigenlijk is er maar één nadeel en dat zijn de extra kosten als je ook nog een persoonlijke rekening aanhoudt. Gelukkig zijn deze kosten te overzien.

Tip: zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over de kosten die worden betaald van de gezamenlijke rekening en wie hoeveel op de rekening stort.

Gezamenlijke rekening: voor- en nadelen | FinancElle (Elle Loijens) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 6463

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.