Eenmanszaak of BV? Welke rechtsvorm is voordeliger? | FinancElle (Elle Loijens) (2024)

Eenmanszaak of BV? Welke rechtsvorm is voordeliger?

  • Post category:Ondernemerstips
  • Post published:June 12, 2020
  • Post comments:3 Comments

Eenmanszaak of BV? Welke rechtsvorm is voordeliger? | FinancElle (Elle Loijens) (1)

Het is een veelgestelde vraag: welke rechtsvorm moet ik kiezen? Een eenmanszaak of een BV?

Financieel gezien wordt de BV voordeliger vanaf een winst van ongeveer €150.000 per jaar. Dit komt door het verschil in belastingheffing. Hieronder vind je meer informatie én een voorbeeldberekening.

Update 2021: door verlaging van de vennootschapsbelasting naar 15% (eerste schijf), is een B.V. nu sneller voordelig: ongeveer vanaf €120.000 winst per jaar.

Verschillen eenmanszaak en BV

Tussen een eenmanszaak en een besloten vennootschap (BV) zitten verschillen op juridisch en fiscaal vlak.

Juridisch

Een eenmanszaak is juridisch gezien geen ‘rechtspersoon’. Dit houdt in dat het bedrijf juridisch gezien niet bestaat en onlosmakelijk met de eigenaar is verbonden. Hierdoor kun jij persoonlijk worden aangesproken voor de schulden van je eenmanszaak. Dit levert meer risico op.

Een BV is wel een rechtspersoon. Juridisch gezien heeft de BV eigen verantwoordelijkheid en is financieel gescheiden van de directeur/aandeelhouder. Als de BV failliet gaat, kun jij in principe niet persoonlijk worden aangesproken voor de schulden (tenzij jou iets te verwijten valt). Je loopt dus minder risico.

Fiscaal

Belastingtechnisch geldt bij de eenmanszaak dat de winst direct aan de eigenaar wordt toegerekend. Elk jaar wordt de winst die je maakt belast in box 1 als ‘winst uit onderneming’. Het tarief is maximaal 49,5%. Als je voldoet aan het urencriterium, heb je recht op ondernemersaftrek.

De BV wordt los van de directeur/aandeelhouder belast. De winst van de BV wordt belast met vennootschapsbelasting (maximaal 20%). Pas als de BV winst uitkeert in de vorm van dividend, betaal jij als persoon inkomstenbelasting in box 2 (26,25%, 26,9% in 2021 en 2022).

Maar let op, er geldt ook een gebruikelijkloonregeling voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s).

Gebruikelijkloonregeling

Het is voor DGA’s verplicht om een loon in box 1 in aanmerking te nemen. Dit wordt het gebruikelijk of fictief loon genoemd. Kort gezegd is het gebruikelijke loon minimaal €46.000 per jaar (2020,€47.000 in 2021 en 2022).

Lees meer over de gebruikelijkloonregeling op de website van de belastingdienst.

Extra kosten BV

De BV brengt ten opzichte van de eenmanszaak extra kosten met zich mee. De oprichting is duurder, omdat er een notaris bij komt kijken, maar daarnaast zijn er ook jaarlijks terugkregen kosten voor het opmaken van de jaarrekening en belastingaangifte voor de BV.

Overigens is het erg gebruikelijk om niet 1, maar 2 B.V. op te richten. Een zogenaamde werkmaatschappij (waar de onderneming in zit) en een persoonlijke holding.

Wanneer wordt de BV financieel voordeliger?

De BV lijkt belastingtechnisch voordeliger, omdat het effectieve tarief lager is. Maar, de BV brengt ook extra kosten met zich mee voor het opmaken van de jaarrekening en opstellen van de aangifte vennootschapsbelasting.

Daarnaast heeft de ondernemer met eenmanszaak recht op ondernemersaftrek, waardoor over het eerste gedeelte van de winst geen belasting wordt betaald.

Al bij al kunnen we zeggen dat de BV voordeliger wordt bij een winst van ongeveer €150.000. Hieronder zie je de voorbeeldberekeningen.

Eenmanszaak of BV? Welke rechtsvorm is voordeliger? | FinancElle (Elle Loijens) (2)

Eenmanszaak of BV? Welke rechtsvorm is voordeliger? | FinancElle (Elle Loijens) (3)

Eenmanszaak of BV? Welke rechtsvorm is voordeliger? | FinancElle (Elle Loijens) (4)

Hierboven ben ik uitgegaan van kosten van de jaarrekening en aangifte VPB van €1.000 per jaar. Deze kosten kunnen uiteenlopen.

Daarnaast heb ik rekening gehouden met een gebruikelijk loon van €46.000 per jaar. Dit kan hoger zijn, met name als alle winst uit jouw directe arbeid komt (denk aan het vervullen van interim posities).

In het voorbeeld heb ik alle ‘resterende winst’ als dividend laten uitkeren (belast in box 2). Het grote voordeel van een BV (structuur) is dat je de winst niet perse direct hoeft uit te keren. Dan betaal je er niet direct inkomstenbelasting over en voorkom je eventueel vermogensbelasting. Daarnaast bestaan er mogelijkheden zoals het verstrekken van een hypotheek aan jezelf.

Conclusie

Het is niet 1-op-1 te zeggen wanneer een BV voordeliger is. Duidelijk is wel dat je een substantiële winst (±€150.000) moet behalen wil een BV financieel voordeliger zijn. Dit komt met name door de extra kosten van een BV, de verplichte gebruikelijkloonregeling voor de DGA en aan de andere kant de voordelen van het ondernemen met een eenmanszaak in de vorm van de ondernemersaftrek.

Eenmanszaak of BV? Welke rechtsvorm is voordeliger? | FinancElle (Elle Loijens) (5)

Related posts

Leave a Reply

This Post Has 3 Comments

  1. Eenmanszaak of BV? Welke rechtsvorm is voordeliger? | FinancElle (Elle Loijens) (11)

    Hans Balder June 13, 2020 Reply

    Leuk artikel, maar hoe zit dat als je een spaar bv wilt oprichten? Er is dan geen sprake van “gebruikelijk loon”. Toch?

    1. Eenmanszaak of BV? Welke rechtsvorm is voordeliger? | FinancElle (Elle Loijens) (12)

      FinancElle June 15, 2020 Reply

      Beste Hans,

      Dat hangt met name af van de activiteiten van de DGA. Verricht de DGA in het geheel geen activiteiten, dan kan het zo zijn dat er geen gebruikelijk loon in aanmerking genomen hoeft te worden.

      Groet,

      Elle

  2. Eenmanszaak of BV? Welke rechtsvorm is voordeliger? | FinancElle (Elle Loijens) (13)

    Felix van Dijk April 13, 2021 Reply

    Ha Elle, erg duidelijk artikel! In eerste instantie schrikken inderdaad de kosten van een bv vaak ondernemers af. Helaas, want het kan inderdaad én voordeliger uitpakken, én je loopt persoonlijk minder risico..! Dank voor dit artikel.

Eenmanszaak of BV? Welke rechtsvorm is voordeliger? | FinancElle (Elle Loijens) (2024)

FAQs

Wat is fiscaal voordeliger eenmanszaak of BV? ›

Het is voor bedrijven met een lage winst namelijk voordeliger om een eenmanszaak op te richten vanwege de aftrekposten, zoals de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Als u verwacht meer winst te behalen, dan is een BV aantrekkelijker dankzij de lagere belastingtarieven.

Heeft een eenmanszaak een voordeliger belastingtarief dan een BV? ›

Fiscale gevolgen

De opbrengsten uit een eenmanszaak worden belast via de personenbelasting. Het principe daarbij is: hoe meer winst, hoe meer belastingen. Na alle belastingen houd je meestal minder dan 40% nettowinst over, terwijl dat voor een vennootschap minstens 66% is. Daar geldt immers de vennootschapsbelasting.

Wat is beter een eenmanszaak of een BV? ›

Een eenmanszaak is bij een lagere winst vaak het voordeligste, maar door fiscale wijzigingen zal dit steeds minder vaak het geval zijn. Daarnaast biedt een bv een betere bescherming bij aansprakelijkheid en kan hiermee privé en zakelijk vermogen beter gescheiden gehouden worden.

Welke rechtsvorm minste belasting? ›

Vanaf een winst van € 150.000 betaalt u gemiddeld minder belasting bij een bv dan bij een eenmanszaak of vof. Maar de kosten van een bv zijn hoger. Onder meer door jaarrekeningsverplichtingen en accountantskosten. Een directeur-grootaandeelhouder heeft geen zelfstandigenaftrek.

Waarom een BV oprichten ipv eenmanszaak? ›

Je betaalt minder belastingen.

Dat is goed voor de economie, en daarom wordt de winst in een vennootschap lager belast dan de winst die je persoonlijk boekt. Dat is een belangrijke reden waarom veel ondernemers voor een vennootschap kiezen. Een vennootschap betaalt maximum 25% belasting op haar winst.

Wat is voordeliger BV of ZZP? ›

Met een BV betaal je vennootschapsbelasting (VPB). Tot en met een belastbaar bedrag van € 200.000,- bedraagt deze 19%. Daarboven is het 25,8%. Hoewel je bij een BV niet dezelfde belastingvoordelen hebt als bij een eenmanszaak, ben je toch bij hoge winsten voordeliger uit.

Waarom is een BV fiscaal voordeliger? ›

Een bv is fiscaal pas interessant als er een winst van €150.000 of meer gemaakt wordt. Dat komt doordat de directeur van een bv bij de bv in loondienst komt en daarmee gewoon weer werknemer is geworden. Dat betekent dat de directeur loonbelasting moet betalen, compleet met sociale premies.

Hoeveel mag je belastingvrij verdienen eenmanszaak? ›

De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. U kunt gebruik maken van de KOR als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt.

Wat als je bv geen winst maakt? ›

Als de BV niet genoeg winst maakt om dit salaris uit te betalen of als je minder dan 40 uur werkt in de BV kun je jezelf een lager salaris uitkeren. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in de opstartfase. Dit moet je wel kunnen aantonen bij de belastingdienst.

Waarom zou je een BV kiezen? ›

In het kort heeft het oprichten van een BV de volgende voordelen: De BV is een rechtsvorm met een beperkte aansprakelijkheid. U betaalt slechts 16,5 of 25% belasting over de winst van uw BV. U kunt uw eigendommen en financiële risico's verdelen over meerdere BV's via een holding.

Waarom zou je kiezen voor een eenmanszaak? ›

De voordelen van een eenmanszaak:

Je hebt geen businesspartner nodig. Je kan dus zelf snel beslissen. Er is geen verplicht minimumkapitaal. Je kan vrij eenvoudig en goedkoop starten.

Hoeveel omzet moet je hebben voor een BV? ›

Maar op dit moment (2023) ligt het omslagpunt bij grofweg €120.000 winst per jaar. Maak je meer winst dan is een BV fiscaal voordeliger. Let wel op, doordat alle belastingtarieven (vaak) jaarlijks wijzigen, wijzigt het omslagpunt ook vaak. In 2019 lag het omslagpunt nog op een winst van €150.000 per jaar.

Wat voor rechtsvorm zullen veel ZZP ers kiezen? ›

De meeste zzp'ers kiezen voor een eenmanszaak. Maar misschien is het voor jou gunstiger om een besloten vennootschap (bv) op te richten. Bekijk de verschillen tussen deze 2 rechtsvormen. Voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, moet je kiezen voor een rechtsvorm.

Wat zijn de voor en nadelen van een BV? ›

Nadelen:
  • Voor elke BV een aparte boekhouding bijhouden.
  • Facturatie door holding BV aan de andere BV.
  • Jezelf minimaal 48.000 euro salaris per jaar toekennen.
  • Geen ondernemersaftrek, dus fiscaal minder gunstig.
  • Voor elke wijziging in een BV terug naar de notaris.

Waarom kiest een ZZP er als rechtsvorm meestal voor een eenmanszaak? ›

De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, omdat dit snel en eenvoudig is op te richten en de kosten voor het oprichten laag zijn. Als zzp'er of freelancer heb je bovendien minder risico's, omdat je weinig of geen bedrijfsruimte hebt en je vaak bij de werkgever of vanuit thuis werkt.

Wat zijn de fiscale voordelen van een eenmanszaak? ›

Als eenmanszaak betaal je in 2024 inkomstenbelasting. Eerst trek je fiscale voordelen af, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Dit verlaagt je belastbare winst. Ook de inkomensafhankelijke arbeidskorting en bijdrage Zorgverzekeringswet tellen mee, gebaseerd op je winst.

Hoeveel omzet moet ik draaien voor een BV? ›

In principe houden veel ondernemers de vuistregel aan dat er bij een winst van € 100.000 of meer, de eenmanszaak naar een BV wordt omgezet. De belangrijkste reden om naar een BV over te gaan is het verschil in aansprakelijkheid.

Wat zijn de fiscale voordelen van een BV? ›

Fiscale voordelen van een BV

Het belastingtarief over de winst van de BV is lager dan het tarief over de winst voor de eenmanszaak en vof. Als je onderneming veel winst maakt, ben je als ondernemer veel voordeliger uit met een BV. Over de eerste € 200.000 winst van je BV betaal je 19% belasting.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 6536

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.