Een weekbudget maken gaat je écht helpen om geld over te houden - Leukegeit (2024)

Een weekbudget maken is voor iedereen handig. Of je nu krap bij kas zit of de komende tijd veel geld wilt sparen - het pakt alleen maar positief uit. In dit artikel laat ik je zien hoe een weekbudget werkt!

Billy van der Gaag

Een weekbudget maken gaat je écht helpen om geld over te houden - Leukegeit (1)

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Een weekbudget maken gaat je écht helpen om geld over te houden - Leukegeit (2)

Wat is een weekbudget?

Een weekbudget is een geldbudget die je jezelf en je gezin oplegt per week. Binnen dit budget vallen alle maaltijden, inclusief fruit en tussendoortjes die je op een dag thuis eet.

Van dit bedrag zorg je dat de boodschappen en producten als toiletartikelen in huis worden gehaald om iedere dag van te kunnen ontbijten, lunchen, avondeten, inclusief het nodige fruit, tussendoortjes en verzorgingsproducten. Vaste lasten vallen hier dus niet onder – dus geen huur/hypotheek, energierekening, verzekeringen, etc.

Je bepaalt zelf hoe hoog je weekbudget wordt. Het is wel goed om niet zomaar een bedrag op te schrijven. Kijk wat je de afgelopen maand aan boodschappen kwijt bent geweest en vergelijk dit eens met het NIBUD. Op de website van het NIBUDvind je een overzicht hoeveel je per persoon gemiddeld kwijt bent aan een maaltijd.

Waarom zou je een weekbudget willen maken?

De reden om een weekbudget te willen maken zal voor iedereen net even wat anders zijn. Een goede reden kan zijn dat je graag je financiën beter wilt beheren en minder geld uit wilt geven aan onzinnigedingen. Een andere goede reden voor het maken van een weekbudget is dat je de komende tijd voor iets groots wilt gaan sparen. Zoals een vakantie, verbouwing of om schulden of je hypotheek sneller af te lossen.

Wat je reden ook is – een weekbudget gaat je écht helpen om iedere week meer geld over te houden (zie ook dit artikel). Het enige dat je hoeft te doen, is een weekbudget voor jezelf samen te stellen. Hieronder geef ik je een drie voorbeelden hoe een weekbudget eruit kan zien.⤵️

Drie voorbeelden:

Voorbeeld 1: Als ik kijk naar een gemiddeld gezin van man, vrouw en twee kinderen (tussen 4 en 8 jaar), dan ben je volgens het NIBUD per dag 15,26 euro kwijt aan boodschappen. Op weekbasis is dit 106,82 euro.

Voorbeeld 2: Woon je net als ik in een huishouden van twee mannen met een kind van 3 jaar, dan is de gemiddelde uitgave aan boodschappen volgens het NIBUD 14,14 euro per dag. Op weekbasis is dit 98,98 euro.

Voorbeeld 3:Een huishouden bestaande uit een volwassen man en vrouw, dan ben je volgens het NIBUD per dag 14,16 euro kwijt aan boodschappen. Op weekbasis is dit 99,12 euro.

Je kunt jezelf een weekbudget opleggen die aansluit op jouw woonsituatie.Geef je nu al minder geld uit dan wat het NIBUD voorschrijft? Pas je weekbudget dan hierop aan en bekijk zelf of je eventueel het weekbudget nog naar beneden bij kunt stellen. Zonder in te moeten leveren op kwaliteit van eten uiteraard (zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt).🥑

Tips om het vol te houden

Van huis uit ben ik altijd vrij spaarzaam geweest. Mijn ouders zorgden er voor dat ze geen schulden hadden en kochten pas iets als ze er voor hadden gespaard. Ditis echt mijn fundering geweest hoe ik zelf tegen geld aankijk. Als ik het niet kan betalen, dan koop ik het niet (of ik spaar er voor).

Met een weekbudget is dit eigenlijk net zo. Je geeft niet meer geld uit dan er binnenkomt. Houd je maandelijks geld over (na de vaste lasten én het weekbudget) dan kun je dit uitgeven of op je spaarrekening zetten. Zodat je én een spaarbuffer opbouwt én kunt sparen voor een grotere uitgave (zoals een vakantie).

Hieronder heb ik nog een aantal tips om het weekbudget voor jezelf vol te houden.

  1. Maak gebruik van mijn bundel met budget weekmenu’s – meal planning is je antwoord op álles, plus de weekmenu’s kosten je slechts 35 euro per persoon om de hele week van te eten. 🌮🌯
  2. Koop alleen de boodschappen die op je lijstje staan.
  3. Beperk het halen van de boodschappen tot één keer per week. Verse producten kun je eventueel nog een extra keer halen.
  4. Let op de aanbiedingen, maar koop ze alleen als je er ook echt iets aan hebt.

Heb jij ook een weekbudget of lossen jullie het anders op – zo ja hoe? Hoeveel geef je ongeveer uit per week?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Een weekbudget maken gaat je écht helpen om geld over te houden - Leukegeit (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 6132

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.