Duurzame ETF's: wat zijn de beste fondsen? (2024)

Diverse lezers hebben me gevraagd een post te schrijven over duurzaam beleggen in indexfondsen of ETF’s. Waar moet je op letten bij het kiezen van een duurzame ETF? Welke zijn de beste duurzame ETF’s?

In deze blogpost:

  • 1 Inleiding
  • 2 Duurzame ETF’s: categorieën
  • 3 Hoe heb je de meeste impact op verduurzaming?
  • 4 Duurzaam beleggen: welke fondsen kiezen?
  • 5 Verkrijgbaarheid duurzame ETF’s

Inleiding

Beleggen in aandelen is tot op heden een uitstekende manier gebleken om op de lange termijn rendement op vermogen te behalen. Wereldwijde spreiding, zo laag mogelijke kosten en eenvoud zijn daarbij cruciaal om maximaal rendement met minimaal risico te behalen. Indexfondsen, ook wel ETF’s of trackers genoemd, bieden deze mogelijkheid. Zie Beleggen voor beginners voor uitleg en tips.

Duurzaam beleggen is hierbij sterk in opkomst. Met name millennials willen duurzaam beleggen, in tegenstelling tot de wat oudere beleggers. Als voorbeeld de VS: De wat oudere beleggers bezitten daar nu nog ongeveer 70% van het vrij beschikbare vermogen. Maar de komende decennia vererven zij dit, ter waarde van ongeveer $30 biljoen, aan met name de huidige millennials. Dit is een van de grootste verschuivingen van vermogen in de historie.

Waar moet je nu op letten bij duurzaam beleggen via ETF’s?

Duurzame ETF’s: categorieën

Binnen de duurzame ETF’s heb je verschillende categorieën. Je hebt de zogenaamde ESG fondsen, de SRI fondsen en het impact beleggen.

Duurzaam beleggen met behulp van ESG criteria

Wat zijn ESG criteria?

ESG criteria zijn normen voor de bedrijfsvoering op het gebied van milieu (E = Environment), maatschappij (S = Social) en bestuur (G = Governance) die beleggers kunnen gebruiken om potentiële beleggingen te screenen. De belangrijkste doelstelling van een ESG evaluatie is de invloed van ESG criteria op de financiële prestaties te bepalen. De invloed op duurzaamheid staat niet voorop.

Verschillen tussen ESG ETF’s

Wanneer twee ETF’s beide de term ESG in hun naam hebben staan, dan wil dat niet zeggen dat ze samengesteld zijn aan de hand van dezelfde ESG criteria. Een kritische houding is hier mijns inziens op zijn plaats.

Er is momenteel een zeer grote marketingmachine aan het werk in de duurzame hoek van de financiële industrie. In de VS kosten gewone, niet-ESG ETF’s tegenwoordig al vaak niet meer dan rond de 0.02% aan lopende kosten per jaar (0% komt zelfs voor). De ESG alternatieven worden vaak tegen grofweg 10x hogere tarieven in de markt gezet.

In Nederland zijn de meeste gewone ETF’s nog niet tegen dergelijke lage tarieven aan te houden (hoewel er bewegingen in die richting zijn). De verschillen in kosten tussen ESG en niet-ESG ETF’s zijn hier dan ook meestal veel kleiner.

ESG rating agencies

Allereerst zijn er diverse bedrijven die ESG criteria en ESG indices opstellen, welke de ETF’s vervolgens volgen. Deze bedrijven worden in het Engels ESG rating agencies genoemd. De ESG criteria die gehanteerd worden verschillen per ESG rating agency, waarbij commerciële belangen van de agency en het beoordeelde fonds een rol kunnen spelen. Dit recente onderzoek naar de ESG rating agencies gaat hier dieper op in.

Een ander recent onderzoek hekelt het gebrek aan convergentie en de (soms) beroerde transparantie van ESG-beoordelingen en ranglijsten.

NRC schreef onlangs: Waar traditionele kredietbeoordelaars als S&P en Moody het voor 90 procent eens zijn over bedrijven die zij allebei beoordelen, is dat bij de groene meetlatten van MSCI en Sustainalytics slechts 30 procent. Anders gezegd: waar MSCI een bedrijf een hoge ESG-score toekent, kan datzelfde bedrijf bij Sustainalytics ver onder het gemiddelde scoren. Grote bedrijven scoren daarnaast vaak hoger op ESG-gebied dan kleinere, puur omdat ze de capaciteit hebben om beter te rapporteren.

Deze website houdt zich bezig met het rangschikken van de ESG rating agencies zelf.

ESG indices

De ESG rating agencies maken de indices welke de ETF’s volgen. Naast het feit dat er diverse ESG rating agencies bestaan, heeft elk van deze ESG rating agencies zelf vrijwel altijd een reeks verschillende ESG indices in de aanbieding aan fondshuizen om uit te kiezen. Een van de bekendste rating agencies MSCI heeft al ruim 1.000 (!) ESG indices beschikbaar, zie hier.

Daardoor is het buitengewoon lastig ESG ETF’s onderling te vergelijken.

ESG selectie principe

Een ESG indexfonds maakt veelal een selectie van bedrijven die, per sector, het beste scoren op ESG criteria. Het kan goed voorkomen dat bedrijven in de selectie komen die goed scoren op S en G maar niet op E. Daarnaast selecteren de meeste ESG fondsen de meest duurzame bedrijven per sector en sluiten dus geen sectoren uit. Dat is de reden dat je nog steeds olie-/gasbedrijven in ESG ETF’s tegenkomt.

Met het oog op impact op duurzaamheid zou je ESG criteria kunnen zien als een milde vorm van screening.

Duurzaam beleggen met behulp van SRI criteria

Wat zijn SRI criteria? SRI staat voor Socially Responsible Investing, oftewel maatschappelijk verantwoord beleggen. Dat gaat een stap verder dan ESG door beleggingen actief te elimineren of te selecteren op basis van specifieke ethische richtlijnen. De gehanteerde SRI criteria kunnen enorm verschillen per fonds.

Duurzaam beleggen via impact beleggen

Bij impact beleggen staat een positieve impact van de belegging boven een positief beleggingsresultaat. Beleggen in een non-profit organisatie die zich toelegt op onderzoek en ontwikkeling van schone energie, ongeacht of succes is gegarandeerd, is hiervan een voorbeeld. Het voldoen aan de UN sustainable development goals wordt bij impact beleggen ook wel eens als selectiecriterium gebruikt.

Hoe heb je de meeste impact op verduurzaming?

Als je met je beleggingen in indexfondsen bij wilt dragen aan verduurzaming van de wereld, dan zijn er simpel gesteld 2 routes:

  1. Je belegt in duurzame indexfondsen
  2. Je belegt in gewone indexfondsen en zet rendement uit je beleggingen in om buiten je beleggingen om duurzame doelen te financieren.

Prestaties duurzame fondsen

Er lijkt niet echt consensus te bestaan over het feit of duurzame fondsen beter of slechter presteren dan niet-duurzame fondsen. Als voorbeeld: dit onderzoek suggereert beter, dit onderzoek en dit onderzoek suggereren slechter. Vanguard, een van de grootste en beste fondshuizen ter wereld, bevestigt dit gemengde beeld in deze recente publicatie.

Dit onderzoek laat daarnaast zien dat impact beleggen, wat zoals gezegd een voorbeeld is van duurzaam beleggen, meestal niet de meest efficiënte manier is om positieve impact te hebben met je geld. Je kunt volgens dat onderzoek je impact op duurzame doelen significant verhogen door te switchen van impact beleggen naar gewoon beleggen met als doel te doneren aan goede doelen of door nu al direct je geld te doneren aan goede doelen.

Kortom, het is bij beleggen in ETF’s belangrijk te beseffen dat de prestaties van duurzame ETF’s wezenlijk kunnen verschillen van niet duurzame, conventionele ETF’s.

Kiezen voor duurzame of niet duurzame ETF’s

Het is heel persoonlijk welke keuze het beste bij jou past. Indien je bijvoorbeeld op morele gronden simpelweg niet wilt beleggen in bedrijven welke niet duurzaam opereren, dan zal je keuze vallen op duurzame ETF’s.

Ik beleg zelf in een drietal duurzame Northern Trust ESG fondsen via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis. Dat is een van de goedkoopste manieren om in Nederland wereldwijd gespreid te beleggen via een paar uitstekende indexfondsen. Zie de volgende post voor uitleg en een handig tooltje om je inleg per Northern Trust fonds mee te bepalen:

Een deel van de opbrengsten van mijn beleggingen gebruik daarnaast ik om duurzame of sociale initiatieven te steunen zonder dat financieel gewin daarbij voor mij een rol speelt. Ik doe dit bijvoorbeeld via Lendahand,Oneplanetcrowd, het Wereldnatuurfonds, KIVAen Amnesty International. Als je bij Lendahand voor de eerste keer minimaal €50 inlegt en de code WDYH-799X-HPHF invoert bij het afrekenen van de investering, krijgen jij en ik ieder €25.

Ik leef daarnaast op een aantal fronten bewust duurzaam, bijvoorbeeld door weinig en rustig auto te rijden, kleren pas te vervangen zodra ze versleten zijn en energie te gebruiken van een duurzame aanbieder.

Duurzaam beleggen: welke fondsen kiezen?

Bij het kiezen van een duurzame ETF is het primair van belang dat je voor jezelf nagaat welke industrieën of sectoren je uit wilt sluiten. Hoe meer industrieën je uitsluit, des te duurzamer je profiel wordt. En des te meer de financiële prestaties van je fonds waarschijnlijk afwijken van een wereldwijd gespreid beleggende ETF zonder specifieke focus op alleen duurzame bedrijven.

Vrijwel alle duurzame ETF’s sluiten om te beginnen de tabaks-, controversiële wapens-, seks- en gokindustrie uit, evenals bedrijven welke grove schendingen van de mensenrechten hebben begaan in de afgelopen jaren. De lichter screenende ESG fondsen sluiten de olie-industrie meestal nog niet uit.

Ik hanteer normaliter 6 criteria waaraan een ETF moet voldoen om als goed door mezelf beoordeeld te worden, zie Indexfondsen kiezen: 6 punten om op te letten. Een van deze criteria is dat een fonds voldoende omvang moet hebben. Dat maakt het efficiënter en daardoor goedkoper. Ook is het daardoor gemakkelijker te verhandelen (meer “liquide”), waardoor de spread tijdens aan- en verkoop lager is. En ook maakt dat de kans op een stabiel voortbestaan van het fonds groter.

Omdat veel duurzame ETF’s nog maar relatief kort bestaan, zijn ze regelmatig nog erg klein. Ik beperk me hier daarom tot een paar suggesties om wereldwijd gespreid te beleggen via duurzame ETF’s, waarbij ik let op 5 van de 6 punten, maar geen acht sla op de omvang van de ETF. Ik verwacht overigens een sterke groei van deze fondsen en zie daarom geen significant risico in de nu nog beperkte omvang.

Ontwikkelde en opkomende markten

Ik geef een opsplitsing van duurzame ETF’s welke een index volgen voor de ontwikkelde markten (MSCI of FTSE World Index) en voor opkomende markten (MSCI Emerging Markets). Duurzame ETF’s zijn namelijk vrijwel allemaal opgesplitst in deze geografische onderverdeling.

In de MSCI of FTSE World Index zitten geen opkomende landen (emerging markets), zoals China. Als je wereldwijd gespreid wilt beleggen heb je in je portefeuille ongeveer 88% van een duurzame ETF ontwikkelde markten en ongeveer 12% van een duurzame ETF opkomende markten nodig. Deze percentages kunnen wisselen in de loop van de tijd.

Ik geef ook aan welk percentage van de bedrijven uit de niet duurzame moederindex door de ETF uitgesloten is, zodat je een idee hebt van de afwijking van de ETF ten opzichte van de niet duurzame moederindex.

De onderstaande overzichten gaan van ETF’s die weinig bedrijven uitsluiten naar ETF’s die de meeste bedrijven uitsluiten. Je zou het percentage uitgesloten bedrijven als relatief eenvoudige indicatie voor de duurzaamheid kunnen hanteren. De overzichten zijn niet uitputtend, maar een poging een aantal goede opties te tonen.

Duurzame ETF’s ontwikkelde markten

FondsnaamISIN codeUitgesloten bedrijven
Northern Trust Wereld Custom ESG Equity Index UCITS FGR FundNL00112253052%
ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds WereldNL00113093494%
iShares MSCI World ESG Screened UCITS ETFIE00BFNM3J756%
Vanguard SRI Global Stock FundIE00B54FFW2017%
Vanguard SRI FTSE Developed World II Common Contractual FundIE00BDZCQ03318%
iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETFIE00BHZPJ56920%
Lyxor MSCI World ESG Trend Leaders (DR) UCITS ETFLU179211777948%
Xtrackers ESG MSCI World UCITS ETFIE00BZ02LR4461%
UBS ETF MSCI World Socially Responsible UCITS ETFLU062945974375%
Amundi Index MSCI World SRI – UCITS ETFLU186113438276%
iShares MSCI World SRI UCITS ETFIE00BYX2JD6976%

Duurzame ETF’s opkomende markten

FondsnaamISIN codeUitgesloten bedrijven
Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index UCITS FGR FundNL001151542414%
ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Opkomende LandenNL001187263533%
iShares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETFIE00BFNM3P3646%
Amundi Index MSCI Emerging Markets SRI UCITS ETFLU186113896185%
UBS ETF MSCI Emerging Markets Socially Responsible UCITS ETFLU104831389185%
iShares Sustainable MSCI Emerging Markets SRI UCITS ETFIE00BYVJRP7885%

Meer informatie over een fonds

Indien je googelt op de ISIN code uit bovenstaande overzichten in combinatie met het woord “factsheet”, vind je meestal direct een overzicht van de karakteristieken van het fonds.

Hier kun je tevens een excel downloaden met meer gegevens over de genoemde ETF’s.

Kosten van de indexfondsen

Doordat de fondsen zo verschillend van samenstelling zijn, heeft vergelijken op kosten niet zo heel veel zin. Het gaat uiteindelijk om de prestaties na aftrek van alle kosten. Deze worden sterk beïnvloed door de samenstelling van de ETF’s.

Desalniettemin geldt voor alle genoemde ETF’s dat ze relatief lage kosten hebben. De Northern Trust fondsen, de Actiam fondsen en het Vanguard SRI FTSE Developed World II Common Contractual Fund hebben daarnaast het minste last van dividendlekkage doordat ze een speciale fiscale status hebben.

Verkrijgbaarheid duurzame ETF’s

De genoemde duurzame ETF’s zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar via de grotere brokers (DEGIRO, Interactive Brokers) of banken. Geen van de brokers of banken biedt alle genoemde fondsen aan. Een paar opmerkingen hierbij:

Meesman en de banken

De Northern Trust fondsen kun je aanhouden via Meesman en via de grootbanken (ING, Rabobank, ABNAMRO). Bij beleggen via een grootbank dien jeeen betaalrekening aan te houden bij die bank.

Het is voor een belegd vermogen tot €266.000 het goedkoopste om via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis de Northern Trust fondsen aan te houden. Dat doe ik zelf ook. Als je maandelijks in wilt leggen, kun je je inleg volledig automatiseren, zodat je er geen omkijken naar hebt.

De andere fondsen dan de Northern Trust fondsen kun je meestal goedkoper via een broker dan via een bank aanhouden. Ook bieden de banken niet alle andere fondsen aan.

DEGIRO

Vrijwel alle bovengenoemde duurzame ETF’s worden aangeboden door DEGIRO, behalve de Northern Trust ETF’s en de Vanguard fondsen. DEGIRO hanteert geen service fee (behalve voor de Actiam fondsen: 0.2% per jaar) en is daardoor vaak de goedkoopste partij om de fondsen aan te houden. Zie Beleggen voor beginners voor een uitleg met plaatjes hoe je een fonds aan kunt schaffen via DEGIRO.

Interactive Brokers

Ook Interactive Brokers biedt vrijwel alle bovengenoemde duurzame ETF’s aan, behalve de Northern Trust ETF’s en de Vanguard ETF’s. Interactive Brokers hanteert geen servicefee.

Brand New Day

Tot slot is het Vanguard SRI FTSE Developed World II Common Contractual Fund te verkrijgen via Brand New Day.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je het beste beleggen in een goede, duurzame ETF?

Ik beleg zelf via ABN AMRO ZBB volledig automatisch wereldwijd gespreid in goede, duurzame indexfondsen van Northern Trust. Dat is een van de goedkoopste en degelijke manieren in Nederland.

Welke categorieën duurzame ETF’s zijn er?

Binnen de duurzame ETF’s heb je verschillende categorieën. Je hebt de zogenaamde ESG fondsen, de SRI fondsen en het impact beleggen. Zie hier voor uitleg.

Wat zijn de beste duurzame ETF’s?

Dat wisselt per duurzaamheid-categorie. Zie hier voor de beste ETF’s per duurzaamheid-categorie.

Hoe sta jij tegenover duurzaam beleggen? Welke duurzame fondsen houd jij eventueel aan?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Duurzame ETF's: wat zijn de beste fondsen? (2024)

FAQs

Duurzame ETF's: wat zijn de beste fondsen? ›

Groen sparen of beleggen en belastingvoordeel

Spaart of belegt u in een groenfonds? Dan krijgt u belastingkorting. Dit is de zogeheten korting voor maatschappelijke beleggingen. Zo mag u in 2022 tot een bedrag van € 71.251 groen sparen of beleggen.

Wat zijn de beste duurzame beleggingsfondsen? ›

Duurzaam beleggen? Dit zijn de duurzame fondsen van 2021
  • ASN Milieu & Water Fonds. ...
  • BNP Paribas Easy MSCI Europe SRI S-Series 5% Capped. ...
  • Kempen Global Sustainable Equity Fund. ...
  • NN Duurzaam Aandelen Fonds. ...
  • Triodos Fair Share Fund.
Dec 10, 2021

Welke duurzame ETF kopen? ›

Dan krijgen we de volgende top 10 beste duurzame trackers:
  • Lyxor New Energy (DR) UCITS ETF.
  • iShares MSCI World SRI UCITS ETF EUR (Acc)
  • iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist)
  • iShares Edge MSCI WrldMmtFactor UCITS ETF.
  • iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETF.
  • VanEck Vectors Sustainable World ETF.
Dec 10, 2021

Wat zijn de beste ETF's om in te beleggen? ›

De 6 beste ETF's om in te beleggen in 2024
  • Xtrackers Future Mobility UCITS ETF 1C (ticker: XMOV)
  • L&G Hydrogen Economy UCITS ETF USD Acc (ticker: HTMW)
  • Xtrackers Artificial Intelligence & Big Data UCITS ETF 1C (ticker: XAIX)
  • Amundi Index FTSE EPRA NAREIT Global UCITS ETF DR (ticker: EPRU)

Welke ETF voor 2024? ›

Overzicht van de beste ETF's in 2024
  1. Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) samen met Vanguard Total International Stock ETF (VXUS) ...
  2. Vanguard FTSE Developed World ETF (VEVE) + Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VFEM) ...
  3. Northern Trust World + Northern Trust Emerging Markets + Northern Trust Small Caps fonds.
Jan 30, 2024

Hoeveel mag je belastingvrij groen beleggen? ›

Groen sparen of beleggen en belastingvoordeel

Spaart of belegt u in een groenfonds? Dan krijgt u belastingkorting. Dit is de zogeheten korting voor maatschappelijke beleggingen. Zo mag u in 2022 tot een bedrag van € 71.251 groen sparen of beleggen.

Is groen beleggen verstandig? ›

Groen sparen en beleggen levert meestal een lager rendement op. Om deze manier van sparen en beleggen toch te stimuleren, is een extra vrijstelling groene beleggingen opgenomen in box 3 van 65.072 euro per persoon (2023) en geldt er een extra heffingskorting van 0,7 procent van het vrijgestelde bedrag.

Wat is de veiligste ETF? ›

De Pimco US Dollar Short Maturity UCITS ETF (MINT) gaat fier aan kop van de lijst met ETF's die een Morningstar medal dragen; de afstand tot de andere ETF's als het gaat om rendement is fors. Geen enkele andere komt ook maar in de buurt van de ruim 13% rendement in de eerste 10 maanden van 2022.

Wat zijn duurzame ETF's? ›

Wat is een duurzame ETF? Een ETF, of Exchange-Traded Fund (ook wel"tracker" genoemd), is een soort beleggingsfonds dat je op een beurs kunt kopen. Een duurzame ETF is een type ETF dat zich richt op beleggen in bedrijven die voldoen aan bepaalde criteria voor milieu-, sociale en bestuursnormen (afgekort ESG).

Wat zijn de beste aandelen voor 2024? ›

Globale lijst met beste aandelen om te kopen
  • ASML Holdings (ASML) - Een Nederlandse chipmaker die de wereld bevoorraadt.
  • LVMH (MC) - Een luxe modeaandeel dat macro-tegenwind overwint.
  • UnitedHealth Group (UNH) - Grootste zorgverzekeraar in de Verenigde Staten.
  • Amazon (AMZN) - Een potentiële op groei/waarde gebaseerd aandeel.
Feb 21, 2024

Wat zijn de beste beleggingsfondsen? ›

Top 5 best presterende beleggingsfondsen
  • RobecoSAM Smart Energy Equities F EUR. Rendement 17,65% per jaar (laatste 5 jaar) ...
  • Robeco Indian Equities F EUR. ...
  • Robeco Sustainable Global Stars Equities Fund - EUR G. ...
  • Robeco Digital Innovations F EUR. ...
  • RobecoSAM QI US Climate Beta Equities F EUR.

Welke groenfondsen zijn belastingvrij? ›

Er is in box 3 een vrijstelling voor groene spaartegoeden en/of groene beleggingen. Voor 2024 is deze vrijstelling vastgesteld op € 71.251 (€ 142.502 voor fiscale partners). Alleen boven dit grensbedrag betaalt u belasting over de waarde van uw groene beleggingen of groene spaartegoeden.

Welke bank is echt duurzaam? ›

Er zijn 2 duurzame banken die er met kop en schouders bovenuit steken: De Volksbank (hieronder vallen ASN, SNS en Regiobank) en Triodos. De 3 grootste banken in Nederland - ABN AMRO, ING en Rabobank - lopen achter.

Is duurzaam beleggen rendabel? ›

2. Is duurzaam beleggen rendabel? Onderzoek is op dit punt eenduidig - ja. Er zijn meer dan 1000 studies verricht door academici over de hele wereld en de verhouding tussen positieve en negatieve bevindingen is ongeveer 8:1.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6598

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.