Ce condiții trebuie să îndeplinească un salariat pentru a putea lua un credit de nevoi personale? • Money Buzz! • Știri Economice, Știri Financiare, Știri Business (2024)

Un credit de nevoi personale ajută gospodăriile să facă față oricărui deficit pe care îl întâmpină în cumpărarea unei case sau a unei mașini, în studiile superioare ale copiilor sau chiar în cazuri de neprevăzute medicale. În ceea ce privește cerințele ce țin de împrumuturile pentru un credit de nevoi personale, ele variază în funcție de creditor. Există însă, anumite considerații care trebuie avute în vedere, cum ar fi scorul de credit și venitul pe care instituțiile financiare le iau întotdeauna în considerare atunci când examinează solicitanții pentru un credit de nevoi personale. Este important așadar, familiarizarea cu privire la calificările comune care trebuie îndeplinite, cât și documentația care trebuie furnizată către instituțiile aferente. Astfel de cunoștințe pot ajuta la eficientizarea procesului de aplicare pentru un credit de nevoi personale și vă pot îmbunătăți șansele de calificare.

Articolul oferă informații generale cu privire la facilitățile oferite de un credit de nevoi personale, dar și detalii suplimentare privind vechimea în muncă și gradul de îndatorare al salariatului. Pentru mai multe detalii, puteți apela la un consultant financiar care vă poate ajuta pe parcursul procesului de depunere pentru un credit de nevoi personale.

Detalii suplimentare privind vechimea în muncă

Declarația privind vechimea în muncă reprezintă un document care atestă perioada lucrată de către salariat și poate fi eliberat fie de actualul angajator, fie de fostul angajator, la cerere, fiind utilizat în special atunci când se dorește apelarea la un credit de nevoi personale. Documentul trebuie eliberat în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului Nr. 905/2017, privind registrul general de evidență a salariaților. Actualul angajator este obligat sa elibereze o declarație de vechime la încetarea contractului individual de muncă. Acest document este de obicei însoțit de un extras din Revisal (Registrul General al Salariaților). De asem*nea, foștii angajatori au obligația să elibereze un document care să ateste următoarele: salariu, vechime aferentă perioadei de muncă, perioada de specializare, sau extras din Revisal, la cerere. Documentul trebuie eliberat de angajator în termen de 15 zile, având în vedere data solicitării salariatului.

Declarația de vechime în muncă trebuie să conțină următoarele informații:

  • Date de identificare a angajatului,
  • Datele contractului de muncă (numărul și data semnării),
  • Durata perioadei de lucru,
  • Poziția de angajat, inclusiv toate posturile din perioada de angajare, modificarea contractului de muncă cum ar fi suspendarea, modificarea clauzelor, închiderea, încetarea etc.,
  • Salariul și alte indemnizații permanente luate în considerare de contribuția la pensie
  • Vechime, din punct de vedere al perioadei de lucru și al specialității
  • Zile de concediu neplătite
  • Absențe nemotivate.

Informații privind gradul de îndatorare atunci când ai nevoie de un credit de nevoi personale

Unele tipuri de împrumuturi sunt alocate pentru diferite achiziții. Prin intermediul unui anumit tip de împrumut vă puteți cumpăra o casă, cu un credit ipotecar, puteți cumpăra o mașină cu un împrumut auto sau puteți plăti facultatea copilului cu un împrumut pentru studenți. Creditul ipotecar servește așadar, drept garanție. Pe de altă parte, în cazul unui credit de nevoi personale, de cele mai multe ori nu există garanții. În cazul unui credit de nevoi personale, rata dumneavoastră va depinde de o serie de factori, precum scorul dumneavoastră de credit sau raportul datorie/venit net.

Ratele în cazul unui credit de nevoi personale trebuie să nu depășească un anumit procent din veniturile medii lunare. Gradul de îndatorare în cazul unui credit de nevoi personale se poate stabili separat pentru fiecare solicitare. În cazul în care clientul dorește refinanțarea creditelor obținute anterior, gradul de îndatorare poate crește (doar pentru soldul de refinanțat și maxim 10% pentru suma refinanțată). În vederea stabilirii gradului de îndatorare în cazul unui credit de nevoi personale, Banca Națională a României este cea care se ocupă de acest aspect, astfel încât să limiteze supraîndatorarea populației. Pentru obținerea unui credit de nevoi personale, banca va stabili criteriile gradului de îndatorare, în baza profilului clientului.

Criteriile gradului de îndatorare pot consta în:

  • Dacă viitorul client deține sau nu proprietăți
  • Dacă este sau nu căsătorit
  • Dacă are sau nu vechime în muncă
  • Dacă are un venit fix sau variabil
  • Dacă are credite în derulare
  • Dacă are restanțe față de credite, impozite, asigurări, etc
  • Dacă anterior a mai apelat la cereri de refinanțare.

Pentru ca un salariat să poată obține un credit de nevoi personale, acesta nu trebuie să îndeplinească criterii de eligibilitate extinse, ci doar anumite criterii de bază, cum ar fi:

  • Vârsta să se încadreze între 22 – 58 ani
  • Trebuie să aveți cel puțin un an de experiență în muncă

Așadar, conform prevederilor în vigoare, gradul maxim de îndatorare pe care o persoană îl poate avea este de 40% din venitul lunar net, pentru creditele în lei și de 20% pentru creditele în valută

Surse de informare

https://www.bnr.ro/page.aspx?prid=15376

https://www.forbes.com/advisor/personal-loans/personal-loan-requirements/

https://economictimes.indiatimes.com/wealth/borrow/all-about-personal-loans/articleshow/56352098.cms

Ce condiții trebuie să îndeplinească un salariat pentru a putea lua un credit de nevoi personale? • Money Buzz! • Știri Economice, Știri Financiare, Știri Business (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 6612

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.