Cashflowplanning een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen - FasterCapital (2024)

Inhoudsopgave

1. Het belang van cashflowplanning begrijpen

2. Uw huidige cashflowsituatie beoordelen

3. Duidelijke zakelijke doelen en strategieën stellen

4. Een cashflowprognose maken

5. Identificeren van cashflow-uitdagingen en oplossingen

6. Het implementeren van effectieve technieken voor cashflowbeheer

7. Uw cashflowplan controleren en aanpassen

8. Cashflows afstemmen op zakelijke doelstellingen en strategieën

9. Maximaliseren van de cashflow voor succes op de lange termijn

1. Het belang van cashflowplanning begrijpen

Cashflowplanning is een essentieel proces voor elk bedrijf, of het nu een kleine start-up of een grote onderneming is. Het gaat om het voorspellen en beheren van de in- en uitstroom van contant geld in een bedrijf gedurende een bepaalde periode, meestal een maand, een kwartaal of een jaar. Cashflowplanning helpt een bedrijf ervoor te zorgen dat het voldoende contant geld heeft om aan zijn operationele behoeften te voldoen, zoals het betalen van salarissen, leveranciers, belastingen en schulden. Het helpt een bedrijf ook om groeikansen te identificeren en te benutten, zoals investeren in nieuwe apparatuur, uitbreiden naar nieuwe markten of het lanceren van nieuwe producten. Cashflowplanning helpt een bedrijf ook risico's, zoals contante tekorten, liquiditeitsproblemen of insolventie, te vermijden of te beperken.

In deze sectie onderzoeken we het belang van cashflowplanning vanuit verschillende perspectieven, zoals de eigenaar, de manager, de accountant en de investeerder. We zullen ook enkele voordelen en uitdagingen van cashflowplanning bespreken, en enkele tips en best practices geven voor het creëren en implementeren van een cashflowplan dat aansluit bij uw bedrijfsdoelen en -strategieën. Hier zijn enkele van de onderwerpen die we zullen behandelen:

1. Het perspectief van de eigenaar: Als eigenaar van een bedrijf heeft u belang bij het succes en voortbestaan ​​van uw bedrijf. U moet een duidelijk beeld hebben van uw cashflowsituatie, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen over uw bedrijfsvoering en financiën. U moet ook een realistisch en haalbaar cashflowplan hebben, zodat u uw financiële doelen en prestaties kunt bepalen en monitoren. Een cashflowplan kan u helpen om:

- Beheer uw cashflowcyclus, de tijd die uw bedrijf nodig heeft om zijn voorraden en vorderingen in contanten om te zetten en zijn schulden en uitgaven te betalen.

- Optimaliseer uw werkkapitaal, dat is het verschil tussen uw vlottende activa en kortlopende schulden. Werkkapitaal is de hoeveelheid contant geld die uw bedrijf nodig heeft voor de dagelijkse activiteiten.

- Verbeter uw cashflowmarge, de verhouding tussen uw netto cashflow en uw omzet. De cashflowmarge meet hoe efficiënt uw bedrijf contant geld genereert uit zijn verkopen.

- Verhoog uw cashflow return on investment (CFROI), de verhouding tussen uw netto cashflow en uw totale geïnvesteerde kapitaal. CFROI meet hoe goed uw bedrijf zijn kapitaal gebruikt om contant geld te genereren.

Stel dat u een bakkerij heeft die taarten en gebak verkoopt. U moet een cashflowplan hebben dat laat zien hoeveel geld u van uw klanten verwacht te ontvangen, en hoeveel geld u moet uitgeven aan uw ingrediënten, huur, nutsvoorzieningen, lonen en belastingen. U moet ook een cashflowplan hebben dat laat zien hoeveel geld u kunt investeren in nieuwe apparatuur, marketing of productontwikkeling, en hoeveel geld u kunt besparen of uitdelen aan uzelf of uw partners. Een cashflowplan kan u helpen uw cashflowcyclus te beheren, uw werkkapitaal te optimaliseren, uw cashflowmarge te verbeteren en uw CFROI te verhogen.

2. Het perspectief van de manager: Als manager van een bedrijf heeft u de verantwoordelijkheid om toezicht te houden op en de activiteiten en middelen van uw bedrijf te coördineren. U heeft een uitgebreid en accuraat cashflowplan nodig, zodat u uw bedrijfsactiviteiten en projecten kunt plannen en uitvoeren. Daarnaast moet u beschikken over een flexibel en aanpasbaar cashflowplan, zodat u kunt inspelen op veranderende marktomstandigheden en klantvragen. Een cashflowplan kan u helpen om:

- Wijs uw middelen toe en prioriteer deze, zoals personeel, inventaris, uitrusting en kapitaal, op basis van uw cashflowbehoeften en -doelstellingen.

- Beheer en bewaak uw cashflowprestaties, zoals uw cashflowbudget, feitelijk en variantie, en onderneem indien nodig corrigerende maatregelen.

- Communiceer en werk samen met uw belanghebbenden, zoals uw eigenaar, accountant, leveranciers, klanten en kredietverstrekkers, en voorzie hen van relevante en tijdige cashflowinformatie en rapporten.

- Evalueer en verbeter de efficiëntie en effectiviteit van uw cashflow, zoals uw cash conversie-efficiëntie (CCE), de verhouding tussen uw netto cashflow en uw bedrijfsresultaat. CCE meet hoe goed uw bedrijf zijn bedrijfsopbrengsten omzet in contanten.

Stel dat u bijvoorbeeld leiding geeft aan een softwarebedrijf dat mobiele applicaties ontwikkelt en verkoopt. U heeft een cashflowplan nodig dat laat zien hoeveel geld u moet besteden aan uw ontwikkelings-, test-, marketing- en klantenondersteuningsactiviteiten, en hoeveel geld u verwacht te ontvangen uit uw app-verkopen, abonnementen en advertentie-inkomsten. U moet ook een cashflowplan hebben dat laat zien hoeveel geld u kunt besteden aan uw projecten op het gebied van onderzoek en innovatie, kwaliteitsborging en klanttevredenheid, en hoeveel geld u kunt aanpassen om het hoofd te bieden aan de schommelingen en onzekerheden op de app-markt. Een cashflowplan kan u helpen bij het toewijzen en prioriteren van uw middelen, het controleren en monitoren van uw cashflowprestaties, communiceren en samenwerken met uw belanghebbenden, en het evalueren en verbeteren van de efficiëntie en effectiviteit van uw cashflow.

3. Het perspectief van de accountant: Als accountant van een bedrijf heeft u een rol bij het vastleggen en rapporteren van de financiële transacties en gebeurtenissen van uw bedrijf. U heeft een consistent en betrouwbaar cashflowplan nodig, zodat u uw financiële overzichten en toelichtingen kunt opstellen en presenteren. U moet ook beschikken over een conform en controleerbaar cashflowplan, zodat u zich kunt houden aan de boekhoudkundige normen en voorschriften. Een cashflowplan kan u helpen om:

- Classificeer en categoriseer uw kasstromen, zoals operationele, investerings- en financieringskasstromen, volgens de boekhoudprincipes en -regels.

- Reconcilieer en verklaar uw kasstromen, zoals de verschillen tussen uw netto inkomen en netto kasstroom, en de veranderingen in uw geldmiddelen en kasequivalenten, volgens de grondslagen en procedures voor financiële verslaggeving.

- Analyseer en interpreteer uw kasstromen, zoals uw kasstroomverhoudingen, trends en patronen, volgens de boekhoudmethoden en -technieken.

- Verifieer en valideer uw kasstromen, zoals uw kasstroombronnen, -bestedingen en -saldi, volgens het boekhoudkundige bewijsmateriaal en de documentatie.

Stel dat u accountant bent van een productiebedrijf dat meubels produceert en verkoopt. U moet een cashflowplan hebben dat laat zien hoeveel geld uw bedrijf genereert uit zijn bedrijfsactiviteiten, zoals het verkopen van meubels, het innen van vorderingen en het betalen van onkosten. U moet ook een cashflowplan hebben dat laat zien hoeveel contant geld uw bedrijf gebruikt voor zijn investeringsactiviteiten, zoals het kopen van machines, uitrusting en grond, en hoeveel contant geld uw bedrijf verkrijgt of terugbetaalt voor zijn financieringsactiviteiten, zoals het uitgeven van aandelen. , obligaties of leningen. Een cashflowplan kan u helpen bij het classificeren en categoriseren van uw cashflows, het afstemmen en verklaren van uw cashflows, het analyseren en interpreteren van uw cashflows, en het verifiëren en valideren van uw cashflows.

4. Het perspectief van de investeerder: Als investeerder van een bedrijf heeft u belang bij de winstgevendheid en het groeipotentieel van uw bedrijf. U heeft een transparant en geloofwaardig cashflowplan nodig, zodat u de financiële gezondheid en prestaties van uw bedrijf kunt beoordelen en evalueren. U moet ook een toekomstgericht en realistisch cashflowplan hebben, zodat u de toekomstige cashflows en rendementen van uw bedrijf kunt voorspellen en projecteren. Een cashflowplan kan u helpen om:

- Meet en vergelijk uw cashflowrendementen, zoals uw cashflowrendement, dat is de verhouding tussen uw netto cashflow en uw marktwaarde. Het cashflowrendement meet hoeveel geld uw bedrijf genereert voor elke dollar van zijn marktwaarde.

- Identificeer en beoordeel uw cashflowrisico's, zoals de volatiliteit van uw cashflow, wat de standaardafwijking is van uw netto cashflow. De volatiliteit van de cashflow meet hoeveel uw cashflow afwijkt van de gemiddelde of verwachte waarde.

- Schat en verdisconteer uw cashflowwaarden, zoals uw vrije cashflow, de netto cashflow die beschikbaar is voor uw aandelen- en schuldhouders na betaling voor uw operationele en investeringsactiviteiten. De vrije kasstroom vertegenwoordigt het geld dat uw bedrijf kan gebruiken om dividenden uit te betalen, aandelen terug te kopen of schulden te verminderen.

- Bepaal en optimaliseer uw cashflowstrategieën, zoals uw dividendbeleid, kapitaalstructuur of groeiplan, op basis van uw cashflowdoelen en -beperkingen.

Stel dat u een investeerder bent in een detailhandelsbedrijf dat gemakswinkels exploiteert en franchiseert. U heeft een cashflowplan nodig dat laat zien hoeveel geld uw bedrijf verdient met zijn kernactiviteiten, zoals de verkoop van boodschappen, drankjes en snacks, en hoeveel geld uw bedrijf uitgeeft aan uitbreidingsactiviteiten, zoals het openen van nieuwe winkels, het verwerven van nieuwe franchises, of het betreden van nieuwe markten. U moet ook een cashflowplan hebben dat laat zien hoeveel geld uw bedrijf uitkeert aan zijn aandeelhouders en crediteuren, zoals het betalen van dividenden, rente of hoofdsom, en hoeveel geld uw bedrijf achterhoudt voor toekomstige groeimogelijkheden. Een cashflowplan kan u helpen bij het meten en vergelijken van uw cashflowrendementen, het identificeren en beoordelen van uw cashflowrisico's, het inschatten en verdisconteren van uw cashflowwaarden, en het bepalen en optimaliseren van uw cashflowstrategieën.

Cashflowplanning een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen - FasterCapital (1)

Het belang van cashflowplanning begrijpen - Cashflowplanning een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen

2. Uw huidige cashflowsituatie beoordelen

Het beoordelen van uw huidige cashflowsituatie is een cruciale stap in een effectieve cashflowplanning. Door inzicht te krijgen in de in- en uitstroom van geld binnen uw bedrijf, kunt u weloverwogen beslissingen nemen om uw kasstromen af ​​te stemmen op uw doelstellingen en strategieën. In dit gedeelte onderzoeken we verschillende perspectieven op het beoordelen van de cashflow en bieden we gedetailleerde inzichten om u te helpen een uitgebreid inzicht te krijgen.

1. Historische cashflowgegevens analyseren: Een manier om uw huidige cashflowsituatie te beoordelen is door historische cashflowgegevens te analyseren. Door uw in- en uitstroom van contant geld in het verleden te onderzoeken, kunt u patronen, trends en potentiële verbeterpunten identificeren. U kunt bijvoorbeeld seizoensgebonden schommelingen in de cashflow opmerken of specifieke uitgaven identificeren die consequent van invloed zijn op uw kasreserves.

2. Cashflowratio's: Een andere benadering is het berekenen en analyseren van cashflowratio's. Deze ratio's bieden een kwantitatieve beoordeling van de gezondheid van uw cashflow en kunnen u helpen uw liquiditeit, solvabiliteit en algehele financiële stabiliteit te evalueren. Voorbeelden van cashflowratio's zijn de operationele cashflowratio, de cashflowmarge en de cashflowdekkingsratio.

3. Cashflowprognose: Het voorspellen van toekomstige kasstromen is een essentieel onderdeel van het beoordelen van uw huidige cashflowsituatie. Door uw verwachte in- en uitstroom van contant geld te voorspellen, kunt u anticiperen op potentiële tekorten of overschotten aan contant geld en proactieve maatregelen nemen om deze effectief te beheren. Door gebruik te maken van historische gegevens, markttrends en verkoopprognoses kunt u de nauwkeurigheid van uw cashflowprognoses vergroten.

4. Cashflow-drivers identificeren: Het begrijpen van de belangrijkste drivers van uw cashflow is van cruciaal belang voor het beoordelen van uw huidige situatie. Deze factoren kunnen variëren, afhankelijk van uw branche en bedrijfsmodel. In een detailhandel kunnen verkoopvolume, prijsstrategieën en voorraadbeheer bijvoorbeeld een aanzienlijke invloed hebben op de cashflow. Door deze factoren te identificeren en te monitoren, kunt u weloverwogen beslissingen nemen om uw cashflow te optimaliseren.

5. Cashflowgevoeligheidsanalyse: Het uitvoeren van een gevoeligheidsanalyse kan u helpen de potentiële impact van verschillende scenario's op uw cashflow te beoordelen. Door belangrijke variabelen zoals verkoopvolume, prijzen of uitgaven aan te passen, kunt u evalueren hoe veranderingen in deze factoren uw cashflow zouden beïnvloeden. Met deze analyse kunt u potentiële risico's identificeren en noodplannen ontwikkelen om deze te beperken.

Houd er rekening mee dat het beoordelen van uw huidige cashflowsituatie een continu proces is. Het regelmatig beoordelen en analyseren van uw cashflowgegevens, het gebruik van prognosetechnieken en het proactief blijven bij het beheren van uw cashflow zullen bijdragen aan de financiële gezondheid en het succes van uw bedrijf.

Cashflowplanning een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen - FasterCapital (2)

Uw huidige cashflowsituatie beoordelen - Cashflowplanning een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen

3. Duidelijke zakelijke doelen en strategieën stellen

Een van de belangrijkste aspecten van cashflowplanning is het stellen van duidelijke zakelijke doelen en strategieën die aansluiten bij uw cashflows. Bedrijfsdoelen zijn de gewenste resultaten die u op de korte en lange termijn wilt bereiken, zoals het verhogen van de omzet, uitbreiden naar nieuwe markten of het lanceren van een nieuw product. Strategieën zijn de acties die u onderneemt om uw doelen te bereiken, zoals het aannemen van meer personeel, het investeren in marketing of het verbeteren van uw productkwaliteit. Door duidelijke zakelijke doelen en strategieën te stellen, kunt u een cashflowplan plannen en implementeren dat uw visie en missie ondersteunt en u helpt eventuele uitdagingen of risico's te overwinnen. In dit gedeelte bespreken we hoe u duidelijke zakelijke doelen en strategieën kunt stellen, en hoe u deze kunt afstemmen op uw cashflowplan. Hier zijn enkele stappen die u kunt volgen:

1. Definieer uw visie en missie. Uw visie is het uiteindelijke doel van uw bedrijf, en uw missie is hoe u dit gaat bereiken. Uw visie en missie moeten uw zakelijke doelstellingen en strategieën bepalen, en uw waarden en overtuigingen weerspiegelen. Als het bijvoorbeeld uw visie is om de leidende leverancier van biologisch voedsel in uw regio te worden, en het is uw missie om hoogwaardige, verse en betaalbare producten aan uw klanten te leveren, dan moeten uw zakelijke doelstellingen en strategieën in lijn zijn met deze uitspraken.

2. voer een SWOT-analyse uit. Een SWOT-analyse is een hulpmiddel waarmee u uw sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen kunt identificeren. Sterke punten zijn de interne factoren die u een concurrentievoordeel geven, zoals uw vaardigheden, middelen of reputatie. Zwakke punten zijn de interne factoren die uw prestaties beperken, zoals uw kosten, inefficiënties of hiaten. Kansen zijn de externe factoren die gunstige omstandigheden voor uw groei creëren, zoals markttrends, klantbehoeften of partnerschappen. Bedreigingen zijn de externe factoren die uitdagingen of risico's voor uw succes met zich meebrengen, zoals concurrenten, regelgeving of economische neergang. Door een SWOT-analyse uit te voeren, kunt u uw huidige situatie beoordelen en de gebieden identificeren die u moet verbeteren of benutten.

3. Stel SMART-doelen. SMART-doelen zijn specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden. Specifieke doelen zijn duidelijk en goed gedefinieerd en beantwoorden de vragen wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Meetbare doelen zijn kwantificeerbaar en traceerbaar, en bevatten indicatoren voor voortgang en succes. Haalbare doelen zijn realistisch en haalbaar, en houd rekening met uw middelen en capaciteiten. Relevante doelen zijn afgestemd op uw visie en missie en ondersteunen uw algemene doelstellingen. Tijdgebonden doelen hebben deadlines en mijlpalen en creëren een gevoel van urgentie en motivatie. Een SMART-doel zou bijvoorbeeld kunnen zijn: onze maandelijkse omzet tegen het einde van het kwartaal met 10% verhogen door een nieuwe marketingcampagne te lanceren en kortingen aan te bieden aan trouwe klanten.

4. Ontwikkel effectieve strategieën. Strategieën zijn de actieplannen die u gaat implementeren om uw doelen te bereiken. Strategieën moeten gebaseerd zijn op uw swot-analyse en uw sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen aanpakken. Strategieën moeten ook consistent zijn met uw visie en missie en uw cashflowplan ondersteunen. Een strategie zou bijvoorbeeld kunnen zijn: huur nog twee verkoopvertegenwoordigers in en train ze in onze producten en diensten, en wijs een budget van $ 5.000 toe voor de marketingcampagne en kortingen.

5. Lijn uw doelen en strategieën af op uw cashflowplan. Uw cashflowplan is een projectie van uw in- en uitstroom van contant geld over een bepaalde periode, zoals een maand, een kwartaal of een jaar . Uw cashflowplan moet uw bedrijfsdoelen en -strategieën weerspiegelen en laten zien hoe deze uw cashflow zullen beïnvloeden. Als het bijvoorbeeld uw doel is om de omzet te verhogen, moet uw cashflowplan een toename van de kasinstroom uit verkoopopbrengsten laten zien. Als het uw strategie is om meer personeel aan te nemen, moet uw cashflowplan een toename van de uitgaande kasstromen uit salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden laten zien. Door uw doelen en strategieën op één lijn te brengen met uw cashflowplan, kunt u ervoor zorgen dat u voldoende contant geld heeft om uw activiteiten te financieren, aan uw verplichtingen te voldoen en uw doelstellingen te bereiken. U kunt ook eventuele tekorten of overschotten in de cashflow identificeren en uw doelstellingen en strategieën dienovereenkomstig aanpassen.

Cashflowplanning een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen - FasterCapital (3)

Duidelijke zakelijke doelen en strategieën stellen - Cashflowplanning een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen

4. Een cashflowprognose maken

Een cashflowprognose is een projectie van hoeveel geld er in en uit uw bedrijf zal stromen gedurende een bepaalde periode, meestal een maand, een kwartaal of een jaar. Het helpt u vooruit te plannen en cashflowproblemen te voorkomen, zoals het opraken van geld om uw rekeningen, leveranciers of werknemers te betalen. Een cashflowprognose helpt u ook bij het identificeren van mogelijkheden om uw cashflow te verbeteren, zoals het verlagen van de kosten, het verhogen van de omzet of het onderhandelen over betere betalingsvoorwaarden met uw klanten of leveranciers. In dit gedeelte bespreken we hoe u een cashflowprognose voor uw bedrijf kunt maken, en met welke factoren u daarbij rekening moet houden. Hier zijn enkele stappen die u moet volgen:

1. Schat uw instroom van contant geld. De instroom van contant geld is het geld dat u ontvangt van uw klanten, opdrachtgevers of andere bronnen van inkomsten. Om uw kasinstroom te schatten, moet u rekening houden met de volgende factoren:

- Uw verkoopvolume en prijs. Hoeveel eenheden van uw product of dienst verwacht u te verkopen, en tegen welke prijs? U kunt historische gegevens, marktonderzoek of branchebenchmarks gebruiken om realistische aannames te doen.

- Uw betalingsvoorwaarden en incassotarief. Hoe lang duurt het voordat uw klanten u betalen, en hoeveel van hen betalen op tijd? U kunt uw eerdere gegevens, feedback van klanten of branchenormen gebruiken om uw betalingstermijnen en incassopercentage te schatten.

- Uw andere inkomstenbronnen. Heeft u nog andere inkomstenbronnen, zoals rente, dividenden, subsidies of leningen? U moet ze meenemen in uw schatting van de kasinstroom, maar pas op dat u ze niet dubbel meetelt bij uw verkoopopbrengsten.

2. Schat uw uitgaande kasstromen. De uitgaande kasstromen zijn het geld dat u uitgeeft aan uw zakelijke uitgaven, zoals huur, nutsvoorzieningen, salarissen, belastingen, inventaris, benodigdheden of aflossingen van schulden. Om uw uitgaande kasstromen te schatten, moet u rekening houden met de volgende factoren:

- Uw vaste en variabele kosten. Vaste kosten zijn de uitgaven die u moet betalen, ongeacht uw verkoopvolume, zoals huur, verzekeringen of salarissen. variabele kosten zijn de uitgaven die veranderen afhankelijk van uw verkoopvolume, zoals voorraad, materialen of commissies. U moet uw vaste en variabele kosten scheiden en deze berekenen op basis van uw verkoopprognose en eenheidskosten.

- Uw betalingsvoorwaarden en betalingstarief. Hoe lang duurt het voordat u uw leveranciers, verkopers of crediteuren betaalt, en hoeveel van hen betaalt u op tijd? U kunt uw gegevens uit het verleden, feedback van leveranciers of branchenormen gebruiken om uw betalingstermijnen en betalingstarieven in te schatten.

- Uw kapitaaluitgaven. Kapitaaluitgaven zijn het geld dat u uitgeeft aan langetermijnactiva, zoals apparatuur, machines of voertuigen. U moet ze meenemen in uw schatting van de kasuitstroom, maar zorg ervoor dat u ze niet verwart met uw bedrijfskosten.

3. bereken uw netto cashflow. De netto cashflow is het verschil tussen uw cashinstroom en cashuitstroom. Het laat zien of er meer geld binnenkomt dan uitgaat, of andersom. Om uw netto cashflow te berekenen, trekt u eenvoudigweg uw uitgaande kasstroom af van uw kasinstroom voor elke periode. Als uw kasinstroom voor januari bijvoorbeeld $10.000 bedraagt ​​en uw uitgaande kasstroom $8.000, dan is uw netto cashflow voor januari $2.000.

4. Pas uw kassaldo aan. Het kassaldo is het geldbedrag dat u aan het einde van elke periode op uw bankrekening heeft staan. Het laat zien hoeveel contant geld u beschikbaar heeft voor uw bedrijfsvoering. Om uw kassaldo aan te passen, moet u voor elke periode uw netto cashflow optellen bij uw openingskassa. Als uw openingssaldo voor januari bijvoorbeeld $ 5.000 bedraagt ​​en uw netto cashflow voor januari $ 2.000, is uw slotsaldo voor januari $ 7.000.

5. Analyseer uw cashflowprognose. Nadat u uw cashflowprognose heeft gemaakt, moet u deze analyseren en kijken of deze voldoet aan uw zakelijke doelstellingen en strategieën. U moet op de volgende indicatoren letten:

- Uw cashflowoverschot of -tekort. Een kasstroomoverschot betekent dat u meer kasinstroom heeft dan kasuitstroom, en een kasstroomtekort betekent dat u meer kasuitstroom heeft dan kasinstroom. U moet streven naar een cashflowoverschot, of op zijn minst een evenwichtige cashflow, om ervoor te zorgen dat u voldoende geld heeft om uw bedrijf soepel te runnen en duurzaam te laten groeien.

- Uw cashflowtrends en -patronen. U moet zoeken naar trends of patronen in uw cashflowprognose, zoals seizoensfluctuaties, cyclische variaties of onregelmatige gebeurtenissen. U moet ook uw cashflowprognose vergelijken met uw werkelijke cashflowresultaten en kijken of er significante afwijkingen of discrepanties zijn. U moet de oorzaken en gevolgen van deze trends, patronen of afwijkingen identificeren en uw cashflowprognose dienovereenkomstig aanpassen.

- Uw cashflowratio's en benchmarks. U moet een aantal cashflowratio's en benchmarks gebruiken om uw cashflowprestaties te meten en evalueren, zoals de cashflowmarge, de cashflow/omzetratio, de cashflow/schuldratio of de cashconversiecyclus. U moet ook uw cashflowratio's en benchmarks vergelijken met uw sectorgemiddelden, concurrenten of best practices, en zien hoe u zich ten opzichte daarvan bevindt.

Het maken van een cashflowprognose is een essentieel onderdeel van de cashflowplanning, omdat het u helpt bij het plannen en implementeren van een cashflowplan en het afstemmen van uw cashflows op uw bedrijfsdoelstellingen en -strategieën. Door de hierboven besproken stappen en factoren te volgen, kunt u een betrouwbare en realistische cashflowprognose voor uw bedrijf maken en deze gebruiken om uw cashflowbeheer en besluitvorming te verbeteren.

Cashflowplanning een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen - FasterCapital (4)

Een cashflowprognose maken - Cashflowplanning een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen

5. Identificeren van cashflow-uitdagingen en oplossingen

In de sectie 'Cashflow-uitdagingen en -oplossingen identificeren' gaan we dieper in op het cruciale aspect van cashflowbeheer en hoe dit aansluit bij uw bedrijfsdoelstellingen en -strategieën. Kasstroomproblemen kunnen voortkomen uit verschillende factoren, zoals uitgestelde betalingen, onverwachte uitgaven of seizoensschommelingen. Het is essentieel om deze uitdagingen te identificeren om effectieve oplossingen te implementeren en een gezonde cashflow te behouden.

1. Betalingspatronen analyseren: Een manier om cashflowproblemen te identificeren is door betalingspatronen te analyseren. Door de timing van inkomende en uitgaande betalingen nauwlettend in de gaten te houden, kunt u eventuele vertragingen of inconsistenties identificeren die van invloed kunnen zijn op uw cashflow. Als uw klanten bijvoorbeeld consequent te laat betalen, kan dit uw cashflow onder druk zetten en proactieve maatregelen vereisen.

2. Cashflow voorspellen: Door een cashflowprognose te maken, kunt u op potentiële uitdagingen anticiperen en dienovereenkomstig plannen. Door uw verwachte instroom en uitstroom van contant geld te projecteren, kunt u periodes van kasoverschotten of -tekorten identificeren. Dankzij dit inzicht kunt u proactieve stappen ondernemen om toekomstige uitdagingen aan te pakken of kansen te benutten.

3. Kosten beheren: Het beheersen en beheren van de uitgaven is cruciaal voor het behouden van een gezonde cashflow. Door uw uitgaven regelmatig te beoordelen, kunt u gebieden identificeren waar kostenbesparende maatregelen kunnen worden geïmplementeerd. Het heronderhandelen van contracten met leveranciers of het vinden van meer kosteneffectieve alternatieven kan bijvoorbeeld helpen uw cashflow te optimaliseren.

4. Diversificatie van inkomstenstromen: vertrouwen op één enkele inkomstenstroom kan uw cashflow kwetsbaar maken voor schommelingen. Het diversifiëren van uw inkomstenbronnen kan voor stabiliteit zorgen en de impact van eventuele uitdagingen op een bepaald gebied verzachten. Door bijvoorbeeld uit te breiden naar nieuwe markten of aanvullende producten of diensten aan te bieden, kunt u een veerkrachtiger cashflow creëren.

5. Noodfondsen opzetten: Het opzijzetten van noodfondsen kan in moeilijke tijden als buffer fungeren. Door een deel van uw winst toe te wijzen aan een noodfonds, kunt u ervoor zorgen dat u over de middelen beschikt om onverwachte uitgaven of tijdelijke tekorten in de cashflow aan te pakken.

Vergeet niet dat dit slechts enkele inzichten zijn in het identificeren van cashflow-uitdagingen en het implementeren van oplossingen. Elk bedrijf is uniek en het is belangrijk om uw aanpak af te stemmen op uw specifieke omstandigheden en doelstellingen.

Cashflowplanning een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen - FasterCapital (5)

Identificeren van cashflow uitdagingen en oplossingen - Cashflowplanning een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen

6. Het implementeren van effectieve technieken voor cashflowbeheer

Cashflowbeheer is het proces van het monitoren, analyseren en optimaliseren van het nettobedrag aan inkomende en uitgaande geldstromen van een bedrijf. Het is een essentieel aspect van financiële planning dat helpt de liquiditeit en solvabiliteit van een bedrijf te waarborgen, evenals het vermogen om aan zijn verplichtingen op korte en lange termijn te voldoen. Effectieve technieken voor cashflowbeheer kunnen een bedrijf helpen zijn cashflowpositie te verbeteren, zijn afhankelijkheid van externe financiering te verminderen en zijn bedrijfsdoelen en -strategieën te bereiken. In dit gedeelte bespreken we enkele best practices en tips voor het implementeren van effectieve technieken voor cashflowbeheer in uw bedrijf. We zullen de volgende onderwerpen behandelen:

1. Het voorspellen van uw cashflow. Dit is de eerste en belangrijkste stap in cashflowbeheer. Het voorspellen van uw cashflow houdt in dat u het bedrag en de timing van uw toekomstige in- en uitstroom van contant geld schat, op basis van uw historische gegevens, huidige situatie en toekomstige verwachtingen. Het voorspellen van uw cashflow kan u helpen potentiële cashflowhiaten, overschotten of tekorten te identificeren, en dienovereenkomstig te plannen. U kunt verschillende hulpmiddelen en methoden gebruiken om uw cashflow te voorspellen, zoals cashflowoverzichten, cashflowbudgetten, cashflowprojecties en cashflowscenario's. U moet uw cashflowprognoses regelmatig bijwerken en vergelijken met uw werkelijke cashflowresultaten om uw prestaties te monitoren en indien nodig aanpassingen aan te brengen.

2. Het beheren van uw geldinstroom. Dit houdt in dat u de hoeveelheid en snelheid van uw geldinstroom van uw klanten, opdrachtgevers of andere bronnen van inkomsten optimaliseert. Het beheren van uw kasinstroom kan u helpen de beschikbaarheid van uw cashflow te vergroten, uw kredietrisico te verminderen en uw klantrelaties te verbeteren. Enkele van de technieken voor het beheren van uw geldinstroom zijn onder meer:

- Het aanbieden van kortingen, incentives of beloningen voor vroege of snelle betalingen.

- Het stellen van duidelijke en redelijke betalingsvoorwaarden en het consequent handhaven daarvan.

- Facturen snel en accuraat versturen en achterstallige betalingen opvolgen.

- Het accepteren van meerdere en handige betaalmethoden, zoals online, mobiele of elektronische betalingen.

- Diversificatie van uw inkomstenstromen en bronnen, en uitbreiding van uw klantenbestand.

3. Het beheren van uw uitgaande geldstromen. Dit houdt in dat u het bedrag en de frequentie van uw uitgaande geldstromen naar uw leveranciers, leveranciers of andere uitgaven minimaliseert. Het beheren van uw uitgaande kasstromen kan u helpen uw kasstroombehoeften te verminderen, uw kasstroomreserves te vergroten en uw onderhandelingsmacht te benutten. Enkele van de technieken voor het beheren van uw uitgaande geldstromen zijn onder meer:

- Onderhandelen over gunstige betalingsvoorwaarden, zoals langere krediettermijnen, lagere rentetarieven of kortingen bij bulkaankopen.

- Prioriteit geven aan uw betalingen op basis van hun urgentie, belang en impact op uw cashflow.

- Beheersing en verlaging van uw bedrijfskosten, zoals huur, nutsvoorzieningen, salarissen of marketing.

- Investeren in kosteneffectieve en efficiënte apparatuur, technologie of processen die uw productiviteit, kwaliteit of winstgevendheid kunnen verbeteren.

- Het beoordelen en evalueren van uw kapitaaluitgaven, zoals acquisities, uitbreidingen of renovaties, en ervoor zorgen dat deze in lijn zijn met uw cashflowdoelstellingen en -strategieën.

4. Het aanhouden van een cashflowbuffer. Dit houdt in dat u voldoende contant geld of liquide middelen achter de hand houdt om uw onverwachte of dringende cashflowbehoeften te dekken. Het aanhouden van een cashflowbuffer kan u helpen om te gaan met cashflowschommelingen, onzekerheden of schokken, en cashflowcrises of insolventie te voorkomen. Enkele van de technieken voor het aanhouden van een cashflowbuffer zijn onder meer:

- Een percentage van uw instroom of winst opzij zetten als kasreserve of noodfonds.

- Het aangaan van een kredietlijn of rekening-courantkrediet bij uw bank of financiële instelling waartoe u toegang heeft wanneer dat nodig is.

- Het veiligstellen van een reserve- of reservefinancieringsbron, zoals een lening, een subsidie ​​of een aandeleninvestering, waar u gebruik van kunt maken in geval van een tekort aan cashflow.

- Het verkopen of liquideren van uw ongebruikte of overtollige voorraad, activa of investeringen die geen contant geld of waarde voor uw bedrijf genereren.

Dit zijn enkele van de effectieve technieken voor cashflowbeheer die u in uw bedrijf kunt implementeren om uw cashflows te plannen en af ​​te stemmen op uw bedrijfsdoelstellingen en -strategieën. Door deze technieken toe te passen, kunt u uw cashflowpositie verbeteren, uw financiële gezondheid verbeteren en uw zakelijk succes behalen.

Cashflowplanning een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen - FasterCapital (6)

Het implementeren van effectieve technieken voor cashflowbeheer - Cashflowplanning een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen

7. Uw cashflowplan controleren en aanpassen

Eén van de belangrijkste aspecten van cashflowplanning is het regelmatig monitoren en aanpassen van uw cashflowplan. Een cashflowplan is geen statisch document dat u één keer maakt en daarna vergeet. Het is een dynamisch hulpmiddel waarmee u de in- en uitstroom van uw geld kunt volgen, potentiële hiaten of overschotten kunt identificeren en weloverwogen beslissingen kunt nemen over uw bedrijf. Uw cashflowplan is echter slechts zo goed als de gegevens en aannames die u gebruikt om het te creëren. Daarom moet u uw werkelijke cashflowprestaties vergelijken met uw plan en uw plan dienovereenkomstig aanpassen om eventuele veranderingen in uw zakelijke omgeving, doelstellingen of strategieën weer te geven. In deze paragraaf bespreken we hoe u uw cashflowplan effectief en efficiënt kunt monitoren en bijsturen.

Hier zijn enkele stappen die u kunt volgen om uw cashflowplan te controleren en aan te passen:

1. Controleer uw kasstroomoverzicht regelmatig. Uw kasstroomoverzicht is een samenvatting van uw inkomende en uitgaande geldstromen voor een bepaalde periode, meestal een maand of een kwartaal. Het laat zien hoeveel contant geld u heeft gegenereerd of gebruikt met uw operationele, investerings- en financieringsactiviteiten. U dient uw kasstroomoverzicht minimaal maandelijks te controleren en te vergelijken met uw kasstroomplan. Dit zal u helpen om te zien of u uw cashflowdoelstellingen behaalt, eventuele afwijkingen te identificeren en de redenen daarachter te begrijpen.

2. Analyseer uw cashflowvarianties. Een cashflowvariantie is het verschil tussen uw werkelijke cashflow en uw geplande cashflow voor een bepaalde periode. Een positieve variantie betekent dat u meer contant geld heeft dan verwacht, terwijl een negatieve variantie betekent dat u minder contant geld heeft dan verwacht. U moet uw cashflowverschillen analyseren en bepalen of deze tijdelijk of permanent zijn en of ze het gevolg zijn van interne of externe factoren. Een tijdelijke variantie kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door seizoensfluctuaties in de omzet of uitgaven, terwijl een permanente variantie kan worden veroorzaakt door een verandering in het gedrag van klanten of de marktomstandigheden. Een interne factor kan een vertraging zijn bij het innen van vorderingen of het betalen van leveranciers, terwijl een externe factor een verandering in rentetarieven of wisselkoersen kan zijn.

3. Pas uw cashflowplan dienovereenkomstig aan. Op basis van uw analyse van uw cashflowvarianties moet u uw cashflowplan aanpassen aan de huidige en verwachte situatie van uw bedrijf. Mogelijk moet u uw verkoopprognoses, uitgavenbudgetten, kapitaaluitgaven of financieringsplannen herzien. Mogelijk moet u ook enkele corrigerende maatregelen implementeren om uw cashflowprestaties te verbeteren, zoals het verhogen van uw omzet, het verlagen van uw kosten, het sneller innen van uw vorderingen, het later betalen van uw leveranciers of het veiligstellen van aanvullende financiering. U moet uw cashflowplan regelmatig bijwerken en communiceren met uw belanghebbenden, zoals uw werknemers, klanten, leveranciers, investeerders en kredietverstrekkers.

4. Evalueer uw cashflowplan periodiek. Naast het regelmatig monitoren en aanpassen van uw cashflowplan, moet u uw cashflowplan ook periodiek evalueren om de effectiviteit en efficiëntie ervan te beoordelen. U moet uw cashflowprestaties vergelijken met uw bedrijfsdoelen en -strategieën, en kijken of u de gewenste resultaten behaalt. U moet ook uw cashflowprestaties vergelijken met de benchmarks en best practices uit uw sector, en kijken hoe u het doet ten opzichte van uw concurrenten. U moet ook feedback vragen aan uw belanghebbenden en kijken of zij tevreden zijn met uw cashflowbeheer. U moet de resultaten van uw evaluatie gebruiken om uw sterke en zwakke punten te identificeren en om eventuele mogelijkheden voor verbetering of innovatie te identificeren. Je moet ook je successen vieren en je team belonen voor hun inspanningen.

Het monitoren en aanpassen van uw cashflowplan is een essentieel onderdeel van de cashflowplanning. Het helpt u om grip te houden op uw cashflowsituatie, te anticiperen en te reageren op eventuele veranderingen en uw cashflowprestaties te optimaliseren. Door deze stappen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw cashflowplan altijd in lijn is met uw bedrijfsdoelen en -strategieën, en dat u altijd klaar staat om kansen te grijpen of eventuele uitdagingen te overwinnen.

Cashflowplanning een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen - FasterCapital (7)

Uw cashflowplan controleren en aanpassen - Cashflowplanning een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen

8. Cashflows afstemmen op zakelijke doelstellingen en strategieën

Het afstemmen van cashflows op bedrijfsdoelen en -strategieën is een cruciaal aspect van effectieve cashflowplanning. Door ervoor te zorgen dat uw kasstromen in lijn zijn met uw bedrijfsdoelstellingen, kunt u de financiële stabiliteit optimaliseren en de groei stimuleren.

Vanuit het perspectief van financieel management impliceert het afstemmen van kasstromen het strategisch beheren van de timing en de omvang van de in- en uitstroom van geld om het bereiken van specifieke bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen. Dit vereist een diepgaand inzicht in de financiële positie van uw bedrijf, de marktdynamiek en de toekomstvoorspellingen.

Om cashflows af te stemmen op bedrijfsdoelstellingen en -strategieën, kunt u de volgende inzichten overwegen:

1. Prognoses en budgettering: ontwikkel nauwkeurige cashflowprognoses en budgetten die uw zakelijke doelstellingen en strategieën weerspiegelen. Dit omvat het analyseren van historische gegevens, markttrends en interne factoren om de toekomstige in- en uitstroom van contant geld te voorspellen.

2. Werkkapitaalbeheer: Optimaliseer uw werkkapitaal door de voorraad, debiteuren en crediteuren efficiënt te beheren. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat u voldoende contant geld achter de hand heeft om uw bedrijfsvoering en groei-initiatieven te ondersteunen.

3. Timing van cashflow: Evalueer de timing van de in- en uitstroom van contant geld om deze af te stemmen op uw bedrijfsdoelen. Als u bijvoorbeeld een groot investerings- of uitbreidingsplan heeft, zorg er dan voor dat u op het juiste moment over voldoende kasreserves of toegang tot financiering beschikt.

4. Diversificatie van de cashflow: verklein het risico op verstoringen van de cashflow door uw inkomstenstromen en klantenbestand te diversifiëren. Dit kan de impact van economische neergang of sectorspecifieke uitdagingen helpen verzachten.

5. Kostenbeheersing: Implementeer kostenbeheersingsmaatregelen om de kasstromen te optimaliseren. Identificeer gebieden waar de kosten kunnen worden verlaagd zonder de kwaliteit van producten of diensten in gevaar te brengen.

6. Planning van kapitaaluitgaven: Stem uw investeringsplannen af ​​op uw zakelijke doelstellingen en strategieën. Geef prioriteit aan investeringen die een directe impact hebben op het genereren van inkomsten of kostenbesparingen.

7. Cashflowmonitoring: controleer en analyseer uw cashflowoverzichten regelmatig om eventuele afwijkingen van uw geplande doelen te identificeren. Hierdoor kunt u tijdig corrigerende maatregelen nemen en weloverwogen beslissingen nemen.

Houd er rekening mee dat het afstemmen van cashflows op bedrijfsdoelen en -strategieën een voortdurend proces is dat voortdurende evaluatie en aanpassing vereist. Door deze inzichten te implementeren, kunt u uw cashflowplanning verbeteren en ervoor zorgen dat uw financiële middelen effectief worden gebruikt om uw bedrijf vooruit te helpen.

Cashflowplanning een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen - FasterCapital (8)

Cashflows afstemmen op zakelijke doelstellingen en strategieën - Cashflowplanning een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen

9. Maximaliseren van de cashflow voor succes op de lange termijn

In deze blog hebben we het belang van cashflowplanning besproken en hoe u een cashflowplan kunt maken en implementeren dat aansluit bij uw zakelijke doelstellingen en strategieën. We hebben ook enkele best practices en tips besproken voor het effectief en efficiënt beheren van uw cashflow. In dit laatste deel sluiten we af door te benadrukken hoe het maximaliseren van uw cashflow kan leiden tot succes op de lange termijn voor uw bedrijf. We zullen ook enkele inzichten bieden vanuit verschillende perspectieven, zoals boekhouding, financiën en marketing, over hoe u uw cashflowprestaties kunt optimaliseren. Hier zijn enkele van de belangrijkste punten om te onthouden:

1. Cashflow is de levensader van uw bedrijf. Zonder voldoende cashflow kunt u uw rekeningen niet betalen, investeren in groei of omgaan met onverwachte uitdagingen. Cashflow is ook een belangrijke indicator voor de gezondheid en winstgevendheid van uw bedrijf. Daarom moet u uw cashflow altijd regelmatig controleren en uw toekomstige geldbehoeften nauwkeurig voorspellen.

2. Cashflowplanning is een strategisch proces. Het is niet voldoende om simpelweg uw in- en uitstroom van contant geld bij te houden. U moet vooruit plannen en uw cashflow afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieën. Dit betekent dat u uw cashflow-drivers moet identificeren, realistische en meetbare cashflowdoelen moet stellen en actieplannen moet implementeren om deze te bereiken.

3. Cashflowoptimalisatie is een voortdurende verbetering. U moet altijd zoeken naar manieren om uw cashflowprestaties te verbeteren, zoals het verhogen van uw inkomsten, het verlagen van uw uitgaven, het beheren van uw voorraad, het innen van uw vorderingen en het onderhandelen met uw leveranciers. U moet ook gebruik maken van technologie, zoals boekhoudsoftware, cashflowtools en online betalingsplatforms, om uw cashflowprocessen te automatiseren en te stroomlijnen.

4. Cashflowmaximalisatie is een concurrentievoordeel. Door uw cashflow te maximaliseren, kunt u een aantal voordelen voor uw bedrijf behalen, zoals het verbeteren van uw liquiditeit, solvabiliteit en winstgevendheid, het verbeteren van uw kredietwaardigheid en toegang tot financiering, het versterken van uw klant- en leveranciersrelaties en het creëren van meer mogelijkheden voor groei en innovatie.

Laten we, om deze punten te illustreren, eens kijken naar enkele voorbeelden van hoe verschillende functies in uw bedrijf kunnen bijdragen aan het maximaliseren van uw cashflow.

- Boekhouding: Uw boekhoudteam kan u helpen bij het opstellen van nauwkeurige en tijdige financiële overzichten, zoals de resultatenrekening, de balans en het kasstroomoverzicht, die uw kasstroompositie en -prestaties weergeven. Ze kunnen u ook helpen bij het implementeren van effectieve interne controles, zoals budgettering, auditing en rapportage, die ervoor zorgen dat uw cashflow goed en transparant wordt beheerd.

- Financiën: uw financiële team kan u helpen bij het analyseren van uw cashflowgegevens en het identificeren van uw cashflowhiaten en -kansen. Ze kunnen u ook helpen bij het bedenken en uitvoeren van optimale financieringsstrategieën, zoals schuld-, aandelen- of hybride financiering, die passen bij uw cashflowbehoeften en -doelstellingen. Ze kunnen u ook helpen bij het evalueren en beheren van uw cashflowrisico's, zoals rente-, valuta- of marktrisico's, die van invloed kunnen zijn op de stabiliteit en veiligheid van uw cashflow.

- Marketing: uw marketingteam kan u helpen meer cashflow te genereren door waarde te creëren en te leveren aan uw klanten. Ze kunnen u helpen bij het ontwerpen en implementeren van effectieve marketingstrategieën, zoals segmentatie, targeting, positionering en differentiatie, waarmee u uw ideale klanten kunt aantrekken en behouden. Ze kunnen u ook helpen uw prijs-, promotie- en distributiestrategieën te optimaliseren, waardoor uw verkoopvolume, marge en frequentie toenemen.

Denne blog er automatisk oversat ved hjælp af vores kunstige intelligens-tjeneste. Vi beklager eventuelle oversættelsesfejl, og du kan finde den originale artikel på engelsk her:
Cash Flow Planning How to Plan and Implement a Cash Flow Plan and Align Your Cash Flows with Your Business Goals and Strategies

Cashflowplanning  een cashflowplan plannen en implementeren en uw cashflows afstemmen op uw zakelijke doelstellingen en strategieen - FasterCapital (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 5925

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.