Bitcoin interessant voor iedereen? | De Bitcoin uitgelegd (2024)

Bitcoin interessant voor iedereen? | De Bitcoin uitgelegd (1)

Zelf ben ik behoorlijk nieuwsgierig aangelegd. Liefst wil ik (bijna) alles begrijpen. Dit is geregeld een uitdaging. Ik ben niet thuis in de financiële markt en geen expert in beleggen of online betaalmiddelen. Kortom een leek op dit gebied. Toch wil ik begrijpen waarom de bitcoin al 10 jaar geregeld het nieuws haalt. En als experimenteel betaalmiddel succesvol blijkt te zijn. Ik ben op zoek gegaan naar uitleg, net zo lang tot ik het begreep. De bitcoin wordt in dit artikel eenvoudig uitgelegd (voor zover mogelijk).

Is Bitcoin interessant voor iedereen? Wat is Bitcoin? De uitleg van de bitcoin in Jip-en-Janneke taal.

Inhoudsopgave

Is Bitcoin interessant voor iedereen?

Een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is in een paar zinnen. Ik denk dat bitcoin interessant kan zijn voor iedereen die interesse heeft in alternatieve betaalmiddelen. Toch is de waarschuwing ‘altijd je gezonde verstand gebruiken’ direct het volgende wat na mijn online studie is blijven hangen. Mijn advies: benader bitcoin met voorzichtige nieuwsgierigheid.

Wat is Bitcoin?

Wikipedia is vaak voor mij een startpunt voor het vinden van uitleg. Toch werd ik niet heel veel wijzer na het lezen van de inleidende tekst aldaar. In mijn beleving wordt het onderwerp nogal ingewikkeld besproken om als leek mee te starten. Nu ik me verder in de materie heb verdiept, begrijp ik ongeveer wat daar wordt beschreven. Ik wil je als leek afraden daar je zoektocht te starten. Ben je zelf wel bekend in de financiële wereld dan is het mogelijk wel een goed vertrekpunt. In mijn zoektocht naar antwoorden kwam ik onder andere terecht bij Beste Bank:

Deze kennisbank is het gevolg van het uitdiepen van de volgende vraag:wat is de beste bank in deze economische tijden?

Dit informatieve artikel geeft de kennis die ik heb opgedaan over Bitcoin verkort weer. Dit zonder de intentie volledig te zijn*.

Bitcoin is digitaal contant geld.

Een bitcoin is digitaal contant geld. Iets wat wellicht direct vraagtekens oproept. Digitaal en contant gaan immers niet direct samen. Toch is digitaal contant geld de best passende omschrijving die ik hieronder uitleg in Jip-en-Janneke-taal:

Van contant geld in je eigen portemonnee ben je zelf de rechtmatige eigenaar. Je kunt zonder tussenkomst van derden bepalen wat je met je geld in je portemonnee doet. Je kunt het houden, uitgeven, inwisselen voor een ander soort betaalmiddel (denk aan cadeaukaarten, storten op je digitale bankrekening, munten op een festival die een waarde vertegenwoordigen, etc.) of zelfs weggeven. Niemand anders beslist wat jij wanneer doet met jouw contant geld.

Veel mensen hebben tegenwoordig zelden nog contant geld in de portemonnee, deels vanuit het besef dat het meest kwetsbare aan contant geld is dat het ‘makkelijk’ ontvreemd kan worden. Digitaal betalen is sneller (zeker sinds de opkomst van het chippen van kleine bedragen) en voorkomt fouten bij betalingen met het wisselgeld.

Digitaal betalen is gemeengoed geworden in onze huidige maatschappij.

Vrijwel alles kan worden betaald met pinpassen, creditcards, mobiele telefoons. Veelal worden online digitale transacties verricht tussen personen en bedrijven, via digitaal beheerbare bankrekeningen op internet. Deels is dit zelfs geautomatiseerd door het afgeven van machtigingen aan bedrijven die periodiek overeengekomen bedragen afschrijven van jouw betaalrekening. Daarnaast kan je zelf ook periodieke overschrijvingen instellen om te zorgen dat bijvoorbeeld het zakgeld automatisch maandelijks op een vast moment bij je kinderen op de rekening wordt bijgeschreven. Het systeem geeft de mogelijkheid je verplichte terugkerende betalingen te automatiseren en voorkomt achterstallige betalingen. Gemak dient de mens.

Dit heeft als neveneffect dat mensen makkelijker de grip op hun geld kwijtraken doordat het fysieke aspect van geld is verdwenen. Hierdoor kunnen mensen makkelijker in de schulden terechtkomen. Je hebt minder duidelijk direct in beeld hoeveel geld er per maand inkomt en uitgaat. Het teveel aangaan van betalingsverplichtingen ligt op de loer. Zeker als je zelf geen boekhouding van inkomsten en uitgaven bijhoudt en makkelijk wordt verleid tot het aangaan van abonnementen of aankopen op afbetaling.

Waarom is er behoefte aan digitaal contant geld?

Zodra je betaalt via je pinpas staat je geld online bij je bank geparkeerd en is feitelijk niet jij, maar jouw bank degene die jouw geld beheert. Jouw geld en dat van vele anderen tezamen. Jouw geld wordt dan ook gebruikt door de bank voor het in stand houden van het kapitaal van de bank en de manier waarop het bankwezen in beginsel werkt. Het geld in kas wordt belegd in aandelen en obligaties met als doel rendement te behalen. Opnames vanaf de bank door individuele worden ‘betaald’ vanuit de grote pot met geld die de bank(en) beheren. Bank beheren ons geld door dit uit te lenen aan bedrijven, maar ook aan jou als individu bij bijvoorbeeld het verstrekken van een hypotheek op je woning.

Banken faciliteren als het ware het principe ‘betalen op afbetaling’ en hebben slechts een klein percentage van het geld dat is uitgeleend aan derden (bedrijven en personen) letterlijk in kas. Daardoor kan een bank ‘omvallen’ indien ineens massaal geld van de bank wordt onttrokken door grote opnamen van de rekeninghouders.

De bitcoin haalt de bank als derde partij ertussenuit.

Het meest interessante aan het principe van de bitcoin is dat de bank en het hele huidige financiële bankwezen buiten wordt gesloten. Net als met contant betalingen. Er staat niets tussen jou en de ontvanger van je bitcoin. Je online portemonnee met bitcoin is van jou en enkel van jou en niet in beheer van een bank. Je bepaalt zelf wat hiermee gebeurd en je hoeft geen kosten te betalen voor transacties. Daarbij is de hoeveelheid bitcoins vastgelegd en kan dit niet worden verveelvoudigd. Er kan dus niet door een instantie geld worden bijgemaakt. Hetgeen er is, is er en je kunt een deel van een bitcoin aankopen en weer verkopen, bewaren, weggeven etc.

De bitcoin biedt een alternatief.

Het gehele denkproces van bitcoin werkt anders dan ons hedendaagse betaalsysteem, dat door kenners met regelmaat kritisch wordt gadegeslagen. Met de bankencrisis nog vers in het geheugen en termen als geldbubbels is de bitcoin mogelijk een blijvend alternatief. De bitcoin geeft in de huidige experimentele fase** al 10 jaar lang de mogelijkheid digitaal contant te betalen zonder tussenkomst van derden.

Is het gebruik van de bitcoin veilig?

Ten opzichte van de fysieke portemonnee met geld heeft de bitcoin een voordeel: het is veiliger en tot op heden niet te onderscheppen. Alle transacties van bitcoins en delen van bitcoins worden door in een publiek toegankelijk logboek opgeslagen. Dit transactielogboek wordt de blockchain genoemd. Daarbij kan elke transactie slechts eenmalig plaatsvinden en is dit niet omkeerbaar. Eenmaal weggegeven kan het niet meer worden teruggehaald door de verzender. De ontvanger weet dus met zekerheid dat het geld vanaf het moment van ontvangst hem toebehoort. Het is dus niet mogelijk een bitcoin te kopiëren en meerdere malen uit te geven.

Hoe kom je aan bitcoins?

Nadat je eenmaal begrijpt wat Bitcoin is, volgt de volgende vraag. Hoe kom je zelf betrouwbaar aan bitcoins? Je hebt hiervoor een Bitcoin exchange nodig. Dit is een online ruilbeurs voor het kopen en verkopen van bitcoinsen wordt eenvoudiger aangeduid in het Nederlands als een bitcoinbeurs. Enkel waar moet je dan wezen? Vele keuzes en dus is een beginpunt met informatie over de mogelijkheden handig. Op deze Bitcoin exchange pagina wordt bijgehouden wat waar mogelijk is en dit wordt steeds geupdate.***

Mocht je echt de diepte in willen duiken over bitcoins. De whitepaper van de bedenker van de bitcoin is via deze link in te zien. (pdf bestand) Zelf heb ik dit aan me voorbij laten gaan. Op dit moment beschouw ik mijn opgedane kennis als voldoende om te kunnen verwoorden wat bitcoin is en dat is voor nu genoeg. Op dit moment voel ik zelf nog geen behoefte om direct de bitcoin als betaalmiddel te gaan gebruiken, maar ik ben dan ook niet een voorloper bij nieuwe technieken in het algemeen.

Vaak kijk ik tijdelijk de kat uit de spreekwoordelijke boom. De ontwikkelingen van de bitcoin zullen dan ook blijvend mijn aandacht krijgen en wellicht zal ik binnen afzienbare tijd toch met voorzichtige nieuwsgierigheid de wereld van de bitcoin letterlijk gaan ondervinden. Mocht dat zo zijn dan volgt er uiteraard een update van dit artikel met mijn bevindingen van dat moment.

Ben jij al bekend met de bitcoin? Betaal jij al online met een bitcoinwallet? Wat zijn jouw ervaringen? Ik ben benieuwd.

Disclaimer

Deze blog is geschreven met het doel te informeren en gebaseerd op informatie die ik heb verkregen door het lezen over de bitcoin op verschillende websites. Het is geenszins een artikel dat ook maar pretendeert volledig te zijn. Belangstellenden adviseer ik dan ook zelf, na het lezen van deze informatie, de diepte in te duiken via Wikipedia, de whitepaper of andere informatieve bronnen zoals bijvoorbeeld Beste Bank. Mochten er onverhoopt toch nog fouten staan in deze tekst die met goede intenties tot correcte informatieverstrekking tot stand is gekomen, laat het me weten via mail en ik kan de tekst waar nodig aanpassen.

Voetnoten

  • Noot *: Er is zoveel over bitcoin te vertellen dat er hele websites over bitcoin en andere online betaalmiddelen bestaan. Deze wijden daar vele artikelen aan..Mission impossible dus om in 1 artikel alles te kunnen vertellen.
  • Noot**: Experimenteel en dus mogelijk onderhevig aan wijzigingen van het syteem met als doel het geheel te verbeteren. Investeren in en/of betalen met bitcoins is dan ook enkel aan te raden met geld dat gemist kan worden.
  • Noot***: Het is voor mij niet mogelijk om dit artikel continu te voorzien van updates over het onderwerp bitcoins, daarom verwijs ik naar een pagina die deze ontwikkelingen op de voet volgt.

Interne linken naar andere artikelen

  • Geld besparen, ken jij deze manier al? – Online besparen
  • Maandelijks geld verdienen met bloggen, is dat moeilijk?
  • ALLES kost geld
Bitcoin interessant voor iedereen? | De Bitcoin uitgelegd (2)

Deel gerust door!

Bitcoin interessant voor iedereen? | De Bitcoin uitgelegd (2024)

FAQs

What is the simplest explanation of bitcoin? ›

Bitcoin is a decentralized digital currency that you can buy, sell and exchange directly, without an intermediary like a bank. Bitcoin's creator, Satoshi Nakamoto, originally described the need for “an electronic payment system based on cryptographic proof instead of trust.”

What is bitcoin answers? ›

Bitcoin (BTC) is a cryptocurrency (a virtual currency) designed to act as money and a form of payment outside the control of any one person, group, or entity. This removes the need for trusted third-party involvement (e.g., a mint or bank) in financial transactions.

How does bitcoin work step by step? ›

Once the fee is met, the transaction is transferred to a block, where it is processed. Then, the transaction information within the block is validated by miners, the block is closed, and all receivers collect their bitcoin. Both wallets display their appropriate balances, and the next transactions are processed.

Is bitcoin backed by anything? ›

Backing a currency is done by the currency's issuer to ensure its value. Bitcoin, gold, and fiat currencies are not backed by any other asset. Bitcoin has value despite no backing because it has properties of sound money.

How much can I make if I invest $100 in Bitcoin? ›

How far can a $100 investment into Bitcoin go?
YearBitcoin price on January 1BTC acquired with $100 investment
2021$29,2000.0034 BTC
2022$47,8000.0020 BTC
2023$16,6300.0060 BTC
2024$42,6750.0023 BTC
10 more rows
Mar 6, 2024

How many people own 1 Bitcoin? ›

However, some estimates can be made based on blockchain data and surveys of Bitcoin holders. According to data from Bitinfocharts, as of March 2023, there are approximately 827,000 addresses that hold 1 bitcoin or more, representing around 4.5% of all addresses on the Bitcoin network.

Is Bitcoin actual money? ›

Like all forms of currency, Bitcoin is given value by its users, supply, and demand. As long as it maintains the attributes associated with money and there is demand for it, it will remain a means of exchange, a store of value, and another way for investors to speculate, regardless of its monetary value.

Is Bitcoin real money on cash App? ›

You can own bitcoin by buying it with money you already have on any exchange or app that offers it. You can buy, sell, send, and receive bitcoin on Cash App. You can also auto-invest a percentage of your paycheck into bitcoin or even round up your Cash App Card transactions and turn the spare change into bitcoin.

How much is BTC to a dollar? ›

$66,734.30

How to spot a Bitcoin scammer? ›

Signs of crypto scams include poorly written white papers, excessive marketing pushes, and get-rich-quick claims. Federal regulatory agencies, such as the Federal Trade Commission (FTC), and your crypto exchange are the best places to contact if you suspect you've been the victim of a scam.

How does Bitcoin make me money? ›

However, it's still possible to make money with Bitcoin. You can trade it, lend it, hold it or earn it. Returns aren't guaranteed on this volatile asset; just as you can make money as the price goes up, it's also possible you could lose money if the price goes down.

How do you actually make money from Bitcoin? ›

Bitcoin trading involves buying and selling Bitcoin via an exchange platform with the goal of earning profit, which may or may not be invested in additional crypto holdings. Strategies run the gamut from intra-day trading, to buy and hold, to hedging.

Who runs behind Bitcoin? ›

Bitcoin was created by an anonymous person or group using the pseudonym Satoshi Nakamoto. Nakamoto published a whitepaper titled "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System," outlining the concept of a decentralized digital currency. 1 The true identity of Satoshi Nakamoto remains unknown to this day.

Who owns the most Bitcoin? ›

Who Owns the Most Bitcoins? Satoshi Nakamoto, the pseudonymous creator of Bitcoin, is believed to own the most bitcoins, with estimates suggesting over 1 million BTC mined in the early days of the network.

How long does it take to mine 1 Bitcoin? ›

The shortest amount of time it can take to mine at least 1 bitcoin is about 10 minutes. However, the actual time it can take you depends on several factors such as the hashing power of your mining hardware, the overall network hash rate, and the Bitcoin mining difficulty.

How do you explain Bitcoin to a child? ›

If you are also wondering how to explain bitcoin to a child, bitcoins are utilised for transactions and purchases over the internet. Every single purchase is instantly digitally recorded on a transaction log that keeps track of the date and time of the transaction as well as who owns how many bitcoins.

How does Bitcoin make you money? ›

New blocks of transactions are added to the ledger once every 10 minutes, and the miner who validates a new block is rewarded 6.25 Bitcoins. Miners also earn transaction fees paid by users who would like to have their transactions validated faster, which can add about $4,000 to the reward for each block.

How do you explain Bitcoin to parents? ›

It's important to understand that cryptos are actual currencies, rather than electronic payments. When you use a cryptocurrency, it's like paying cash for something direct to the seller – once it leaves your digital wallet and settles in the other person's, it's gone. You can't change your mind or cancel it.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 5915

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.