Bitcoin ETF’leri nasıl satın alınır? (2024)

Bitcoin (BTC) spot borsa yatırım fonlarının (ETF) ilk grubunun ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından onaylanması, küresel olarak kripto topluluğunun moralini artırdı. Enstitü, aralarında BlackRock, ARK Invest, Fidelity, VanEck ve Invesco’nun da bulunduğu 11 uygulamaya yeşil ışık yaktı.

Bu dönüm noktasının, kurumsal ve perakende yatırımcıların, doğrudan elinde tutmadan, pazar payına göre en büyük kripto para birimine yatırım yapmalarına olanak tanıyarak, Bitcoin için oyunun kurallarını değiştirmesi bekleniyor. Yatırımcılar, Bitcoin’i Binance veya Coinbase gibi bir kripto para borsasından satın almak yerine Bitcoin ETF satın alarak BTC’ye yatırım yapabilirler.

Spot Bitcoin ve BTC ETF’si

ETF’ler sayesinde yatırımcılar, şu anda endeks fonları için mevcut olan aynı mekanizma aracılığıyla bir emtianın veya ilgili menkul kıymetin fiyatını takip eden bir ürün satın alabilirler. BTC ETF’ler, yatırımcıların kripto cüzdan bulundurmadan veya soğuk depolama kurmadan varlıklarını yönetebilmeleri nedeniyle işleri kolaylaştırıyor.

Bitcoin ETF’leri kayıtlı yatırım danışmanlarının (RIA’lar), emeklilik fonlarının ve diğer kurumların Bitcoin’e erişmesine olanak tanır. Bu varlık sınıfına erişimi yasaklanan veya dijital varlıklara yatırım yapma konusunda çekinceleri olan kuruluşlar ve sıradan kişiler artık BTC sahibi olabilir.

Bitcoin spot ETF’sindeki “spot” terimi, türev sözleşmeleri değil, varlıkların fiili olarak elde bulundurulmasını ifade eder. Spot ETF’lerde her yatırımcı Bitcoin’in bir kısmına sahiptir. Yatırımcılar ayrıca Bitcoin vadeli işlem ETF’leri satın alma seçeneğine de sahiptir; bu, piyasa fiyatından bağımsız olarak önceden belirlenmiş bir tarihte belirli bir fiyattan BTC almayı veya satmayı kabul etmek anlamına gelir. Yatırımcılar işlem saatleri içerisinde diledikleri kadar Bitcoin ETF alıp satabilirler.

Hangi Bitcoin ETF’leri onay aldı?

10 Ocak’ta SEC, büyük fon yöneticilerinin spot Bitcoin ETF’lerini onayladı. Onaylanan ETF’ler arasında Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), BlackRock’s iShares Bitcoin Trust (IBIT), Bitwise Bitcoin ETF (BITB), Fidelity’s Wise Origin Bitcoin Trust (FBTC), ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB), Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO), VanEck’in Bitcoin Trust’ı (HODL), Franklin Templeton’ın Franklin Bitcoin ETF’si (EZBC), WisdomTree Bitcoin Fund (BTCW), Hashdex Bitcoin ETF DEFI ve Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR).

Bitcoin ETF’leri nasıl satın alınır? (1)

Onaylanan Bitcoin spot ETF’leri, New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE), Chicago Board Options Borsası (CBOE) ve Nasdaq dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çeşitli borsalarda listelenmektedir.

Ekim 2021’de SEC, BTC’yi önceden belirlenmiş bir fiyattan satın alma veya satma anlaşmalarını takip eden Bitcoin vadeli işlem ETF’lerini onayladı. SEC onayını alan ilk Bitcoin ETF, New York Menkul Kıymetler Borsası’nda listelenen Proshares Bitcoin Strateji ETF’si (BITO) oldu.

Geleneksel ETF’lerin avantajı, çeşitlendirilmiş bir varlık sepeti sunmalarıdır. Bununla birlikte, bir Bitcoin ETF’si yalnızca tek bir kripto para birimine, Bitcoin’e bağlıdır, dolayısıyla BTC ile aynı değişken dalgalanmaları yaşaması muhtemeldir.

Bitcoin ETF’leri satın almanın çeşitli yolları nelerdir?

Bitcoin ETF’leri satın almanın birkaç yolu vardır:

Çevrimiçi komisyoncu

Brokerlar genellikle kullanıcıların fonu ada veya hisse senedi sembolüne göre aramasına ve ticaret yapmasına olanak tanıyan bir arama aracına sahiptir. Spot ETF’ler Amerika Birleşik Devletleri’nde onaylandıktan sonra bu fonlar Charles Schwab, Fidelity, Robinhood ve Interactive Brokers gibi brokerlardan satın alınabilir.

Kripto para borsaları

Kripto para borsaları hâlâ hızla gelişen düzenleyici ekosistemle boğuşurken, ETF’leri başlatma planları öne çıkıyor. Kraken’in ETF alım satım hizmetlerinin 2024’te başlaması bekleniyor. Bir diğer kripto para birimi kodamanı Coinbase, SEC onaylı sekiz ETF’nin saklayıcısı olarak hizmet ediyor.

finansal danışmanlar

Bitwise 2024 kıyaslama anketine göre, ABD’deki mali danışmanlar genel olarak kripto para birimi hisse senedi ETF’lerine ilgi duyduklarını ifade etti. Sonuçlar, danışmanların %19’unun müşteri hesaplarından kripto para satın alabildiğini gösterdi. Anket ayrıca, müşteri hesaplarında halihazırda kripto tahsisi bulunan danışmanların %98’inin 2024’te bu riski korumayı veya artırmayı planladığını da vurguladı.

Robo-danışman

Wealthfront ve Betterment gibi robot danışmanlar, kolay erişilebilir, düşük maliyetli, otomatik bir yatırım platformu sağlayarak Bitcoin ETF’lerinin satın alınmasını kolaylaştırabilir. Nispeten düşük minimum bakiye gereklilikleri ile kripto para birimiyle ilgili ETF’lere yatırım yapılmasına izin vererek acemi ve deneyimli yatırımcılara hizmet ederler.

Tipik olarak robo-danışmanlar, yatırımcının hedeflerine ve risk toleransına göre özelleştirilmiş otomatik portföy yönetimi sunar. Buna varlık tahsisi, yatırım seçimi ve portföy yeniden dengeleme dahildir.

geleneksel bankalar

Tipik olarak, geleneksel bir banka aracılığıyla Bitcoin ETF’leri satın almak isteyen bir kişi, bankanın yatırım departmanında bir aracılık hesabı açacaktır. Yatırımcılar hesaplarını fonlayıp etkinleştirdikten sonra favori Bitcoin ETF’lerini arayabilirler.

Bir kişi bir ETF’nin ne olduğunu belirledikten sonra, bir bankanın aracılık hizmetleri aracılığıyla sunulan diğer hisse senetleri veya ETF’lerle aynı şekilde ETF’nin hisselerini satın alabilir. Ancak Bitcoin ETF’lerine erişilebilirlik ve doğrudan erişim, müşterinin bulunduğu bölgeye ve bankanın özel tekliflerine göre değişiklik gösterebilir.

Ek olarak, kripto para birimlerine yönelik düzenleyici ortam halen gelişmektedir ve bu durum, geleneksel bankaların müşterilerine bir yatırım seçeneği olarak Bitcoin ETF’leri sunmaya başlamasında biraz gecikmeye neden olabilir.

ETF İhraççıları

Yatırımcılar doğrudan ETF ihraç eden portallara erişebilir ve ürünü satın alabilirler. Ancak bir ETF satın almak, bir komisyoncuda hesap açılmasını gerektirebilir. Örneğin Hashdex web sitesini ziyaret ederken müşterilerden, ihraççının birlikte çalıştığı brokerlardan birini seçmeleri istenir.

Bitcoin ETF’leri nasıl satın alınır?

Aracılık hizmetleri aracılığıyla BTC ETF’leri satın alma süreci şu şekildedir:

Bitcoin ETF’leri nasıl satın alınır? (2)

1. Adım: Bir aracılık hesabı açın

BlackRock veya Robinhood gibi aracılık hizmetlerine yönelik bir uygulamayı indirin veya web portallarını açın, Müşterinizi Tanıyın kontrollerini tamamlayın ve oturum açın.

2. Adım: Hesaba para yatırın

Yatırımcı, bağlı bankayı, çek veya tasarruf hesabını kullanarak aracılık hesabına para yatırmalıdır. Banka havalesi yapabilir, çek yatırabilir veya başka bir komisyoncudan para aktarabilirler.

3. Adım: Mevcut Bitcoin ETF’lerini araştırın

Bitcoin ETF’yi düşünen yatırımcılar, ETF ile ilişkili ihraççı ve gider oranı gibi temel konulara dikkat etmelidir. Gider oranı, ihraççının ETF’yi yönetmek için aldığı ücrettir ve genel yatırım getirinizi etkileyebilir.

Adım 4: Favori Bitcoin ETF’lerinizi seçin

Yatırımcılar, tercihlerine ve yatırım hedeflerine uygun olanı seçerek çeşitli Bitcoin ETF’lerini inceleyebilir. Bu süreç, hangilerinin kriterlerini en iyi karşıladığını belirlemek için çeşitli fonların değerlendirilmesini içerir.

Adım 5: Sipariş verin

Bu aşamada hesabınızdaki parayı kullanarak seçilen ETF’leri sipariş edebilir ve satın alabilirsiniz. Bu, seçtiğiniz Bitcoin ETF’nin güvenlik sembolünü, aracılık hesabının alım satım veya emir verme arayüzünde sağlanan özel alana girmeyi ve satın almak istediğiniz hisse sayısını belirtmeyi içerir. Yatırımcı, ticaret stratejisine bağlı olarak bir piyasa, limit veya stop emri seçebilir.

Yatırımcı, emir detaylarını inceleyerek doğruluğunu teyit ettikten sonra emri verebilir. Aracı kurum daha sonra belirtilen koşullara göre emri gerçekleştirecek ve Bitcoin ETF hisseleri yatırımcının portföyüne eklenecek.

Adım 6: Yatırımlarınızı düzenli olarak izleyin

Yatırımların düzenli olarak gözden geçirilmesi, yatırımcıların piyasa değişikliklerine yanıt vermesine ve yatırımlarını doğru yöne yönlendirmesine yardımcı olur.

ETF’lere kapılar açılıyor

SEC’in 11 spot Bitcoin ETF’sini onaylaması, kurumsal ve bireysel yatırımcılara daha düzenlenmiş bir ortama yatırım yapma fırsatı sunuyor. Birçok ETF, rekabetçi bir ortamda ürünleri yönetme ücretlerini düşürdü. BTC ETF’lerinin kripto ekosistemine büyük miktarda fon girişi getirmesi bekleniyor. Daha sonra, diğer ülkelerin de takip etmesiyle Bitcoin, küresel finans ana akımına entegre olabilir.

Düzenleyiciler yalnızca Bitcoin ETF’lerine yeşil ışık yakmış olsa da, diğer büyük kripto para birimlerine yönelik ETF’lerin de eninde sonunda onay alması bekleniyor. Bunun ne zaman olacağı belli olmasa da kripto topluluğu iyimser ve mevcut onayları daha geniş kripto para birimi ETF’lerinin geleceği için olumlu bir işaret olarak görüyor.

Bu yazı yatırım tavsiyesi veya tavsiyesi içermemektedir. Her yatırım ve ticaret hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Bitcoin ETF’leri nasıl satın alınır? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 5783

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.