Beleggen in AI – De 9 beste AI-aandelen van 2024 én een ETF! (2024)

Beleggen in AI – De 9 beste AI-aandelen van 2024 én een ETF! (1)

Beleggen in AI (artificial intelligence)

Beleggen in AI, ook wel kunstmatige intelligente wordt steeds populairder naarmate de mogelijkheden en functies van AI toenemen. Terwijl deze nieuwe technologie in rap tempo een groter onderdeel van ons dagelijks- en bedrijfsleven wordt, vragen vele zich af of het nu tijd is om door te beleggen in AI, deel uit te maken van deze buitengewone revolutie.

In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de AI-revolutie, onthullen we waarom en of beleggen in artificial intelligence een slimme zet kan zijn en presenteren we je een verschillende opties om te kunnen profiteren van deze bloeiende sector of gewoon de hype. Wat is AI? Waarom zou je er in investeren en hoe kan je er in investeren? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel.

Inhoudsopgave verberg

1.Beleggen in AI (artificial intelligence)

2.Wat is AI?

3.Waarom investeren in AI?

5.Investeren in OpenAI en ChatGPT

6.Beleggen in AI ETF’s

Wat is AI?

Artificial intelligence, ook wel bekend als kunstmatige intelligentie, is niet langer een concept uit films, maar een échte realiteit die de wereld verandert. Deze technologie stelt machines in staat om menselijk gedrag na te bootsen en heeft de afgelopen maanden enorm aan populariteit gewonnen.

Niet zo gek eigenlijk: de mogelijkheid van AI om taken te automatiseren, de efficiëntie te verbeteren en besluitvorming te verfijnen, heeft immers de deuren geopend naar tal van nieuwe mogelijkheden en innovaties, die de wereld uiteindelijk verder kunnen helpen.

AI-systemen bestaan uit complexe algoritmen, die als instructies fungeren en computers vertellen hoe ze met specifieke ‘inputs’ moeten omgaan. Om het een en ander in de praktijk te brengen: deze algoritmen worden bijvoorbeeld ingezet voor gezichtsherkenning, natuurlijke taalverwerking (NLP) en de automatisering van processen.

Van de gezondheidszorg en financiële sector tot de detailhandel, transport en logistiek, AI vindt zijn weg naar vrijwel alle industrieën en sectoren.

Waarom investeren in AI?

Waarom brengt beleggen in AI zoveel kansen met zich mee?

De wereldwijde AI-markt zal naar verwachting in 2025 een waarde van 190 miljard dollar bereiken, met een indrukwekkende jaarlijkse groei van bijna 19%. Naarmate AI steeds meer wordt geïntegreerd in alle sectoren van de economie, stromen investeringen van durfkapitalisten naar startups die AI-producten en -diensten ontwikkelen. Sinds 2010 is er al meer dan 50 miljard dollar aan durfkapitaal geïnvesteerd in AI-start-ups.

En de adoptie in ons dagelijks leven is al druk aan de gang. Het is verrassend hoezeer kunstmatige intelligentie eigenlijk al in ons dagelijks leven is geïntegreerd, ook al beseffen we het misschien niet altijd. Neem bijvoorbeeld Netflix, een pionier op het gebied van slimme algoritmes, mogelijk gemaakt door AI.

Terwijl we genieten van onze favoriete films en series, werkt achter de schermen AI onvermoeibaar om ons gepersonaliseerde aanbevelingen te bieden op basis van ons kijkgedrag. Het lijkt wel alsof Netflix onze filmvoorkeuren beter kent dan wijzelf.

Maar de impact van AI beperkt zich niet alleen tot entertainment. In de industrie speelt kunstmatige intelligentie al geruime tijd een cruciale rol. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je geopereerd wordt met behulp van een operatierobot. Deze geavanceerde machines, aangestuurd door AI-algoritmes, kunnen chirurgen ondersteunen bij complexe ingrepen, waardoor precisie en nauwkeurigheid worden vergroot en risico’s worden verminderd.

En wat te denken van sensoren die worden gebruikt voor kwaliteitscontroles in diverse sectoren? AI-gebaseerde systemen kunnen enorme hoeveelheden gegevens analyseren en patronen ontdekken die met het blote oog moeilijk waarneembaar zijn. Dit stelt fabrikanten in staat om onvolkomenheden op te sporen en producten van hoge kwaliteit te waarborgen, wat uiteindelijk ten goede komt aan de consument.

Kunstmatige intelligentie is een krachtige technologie die ons dagelijks leven doordringt op manieren die we ons vaak niet eens realiseren. Van gepersonaliseerde filmselecties tot geavanceerde medische procedures en verbeterde kwaliteitscontroles, AI blijft zich ontwikkelen en vormt een essentieel onderdeel van onze wereld. Het is een spannende tijd waarin mens en machine samenwerken om nieuwe mogelijkheden te verkennen en ons leven te verrijken.

De toekomst staat voor de deur en AI is de drijvende kracht achter de volgende golf van technologische vooruitgang. Door te investeren in AI, kan je niet alleen deel uitmaken van deze revolutie, maar ook je beleggingen verder diversifiëren en profiteren van de groeikansen die deze grensverleggende nieuwe technologie met zich meebrengt. Laten we eens gaan kijken welke manieren er zijn om te beleggen in AI.

Beleggen in groei en AI-aandelen doen wij zelf via onze eigen investeringsmandje bij Trading212!

Beleggen in AI aandelen

De eerste manier om te beleggen in artificial intelligence is het aanschaffen van aandelen in bedrijven die zich bezighouden met AI. Dit zijn vrijwel altijd Tech-bedrijven die artificial intelligence implementeren in hun bedrijfsactiviteiten.

Denk bijvoorbeeld aan bedrijven zoals Nvidia, Meta, ASML, Alphabet, Microsoft en Amazon, die allemaal een cruciale rol spelen in de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie.

Deze bedrijven hebben zeer geavanceerde AI-afdelingen en investeren aanzienlijke middelen in onderzoek en ontwikkeling op dit gebied. Google’s zoekmachine maakt bijvoorbeeld gebruik van artificial intelligence om elke zoekopdracht zo effectief mogelijk te verwerken. Net als Microsofts zoekmachine Bing, nu gebruik maakt van ChatGPT om zoekopdrachten te verwerken.

Beleggen in AI – De 9 beste AI-aandelen van 2024 én een ETF! (2)

Koop de aandelen in dit artikel niet op Tradegate maar op de oorspronkelijke beurs van het aandeel, voor de aandelen in dit artikel is dat meestal NDQ en anders NSY. Dit scheelt je veel kosten op de lange termijn en minder kosten is meer rendement.

Beste AI aandelen

Vergeet ook zeker niet kleinere, misschien voor jou op dit moment nog onbekende bedrijven zoals Palantir, eerder al genoemd op Instagram en ondertussen al meer dan 100% gestegen. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld FiscalNote en Cognyte Software Ltd. Dit soort bedrijven zijn in de meeste gevallen nog niet zo hard gestegen en hebben een veel lagere marktkapitalisatie.

Er hangt nu een hype rond het beleggen in AI en bij hypes zie je vaak dat kleinere bedrijven de grote bedrijven volgen, die al hebben geprofiteerd van de ‘AI-hype’ zoals Nvidia, Alphabet, Microsoft en Amazon.

Naast hun inspanningen op het gebied van AI, leveren deze techreuzen ook de infrastructuur voor artificial intelligence en gerelateerde diensten die essentieel zijn voor de mogelijkheden van AI.

Ze bieden bijvoorbeeld cloud computing-diensten aan, zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud of DeepMind (eigendom van Alphabet). Deze Big-Tech platforms stellen ontwikkelaars en bedrijven in staat om gebruik te maken van AI-tools en -platforms, waardoor ze snel en efficiënt AI-toepassingen kunnen ontwikkelen.

Wat de beste AI aandelen uiteindelijk zijn, moet de toekomst uitwijzen.

Enkele van deze aandelen worden uitgebreider besproken in het artikel grootste bedrijven ter wereld, zoals Microsoft, Google en Amazon.

Investeren in OpenAI en ChatGPT

Beleggen in OpenAI of in ChatGPT gaat momenteel lastig. Deze bedrijven zijn namelijk niet beursgenoteerd: je kan dus niet direct in OpenAI of ChatGPT investeren.

Wat wel kan is investeren in Microsoft. Dit bedrijf heeft recentelijk 49% van de aandelen gekocht voor een bedrag van $ 10 miljard. Microsoft is meer dan alleen ChatGPT, maar je kan dus investeren in ChatGPT door aandelen van Microsoft te kopen.

Mocht het in de toekomst mogelijk te worden om direct in ChatGPT te investeren, dan hoor je dit van ons. Het kan zijn dat in de toekomst ChatGPT via een IPO (beursgang) naar de beurs gaat. Als particuliere investeerder kan je dan zonder problemen ChatGPT aandelen kopen via Freedom24, de enige broker die beleggen in beursgangen mogelijk maakt.

Je kan ook wachten totdat de beursgang beschikbaar is bij bijvoorbeeld DEGIRO. Helaas zien we dat dit vaak niet mogelijk is tegen de officiële openingsprijs, maar pas later tegen een hogere prijs.

Let op, het selecteren van individuele aandelen brengt wel het nodige risico met zich mee. Om dit succesvol te doen heb je over het algemeen de nodige tijd en kennis nodig om de verstandige beslissingen te maken en de juiste aandelen te selecteren.

Wanneer je hier niet de mogelijkheden voor hebt, dan is er altijd nog een andere optie: beleggen in ETF’s. Gelukkig voor jou zijn er ook omtrent het beleggen in AI genoeg ETF’s te vinden.

Beleggen in AI – De 9 beste AI-aandelen van 2024 én een ETF! (3)

Beleggen in AI ETF’s

Een van de meest belangrijke voordelen van beleggen in artificial intelligence via ETF’s is het principe van diversificatie. Hoewel dit voordeel geldt voor alle ETF’s, is het vooral van cruciaal belang in sectoren met een verhoogd risico, zoals de AI-sector. Het investeren in ETF’s stelt beleggers in staat om hun risico te spreiden over verschillende bedrijven en sub-sectoren binnen de AI-industrie.

Hierdoor wordt het specifieke risico van het selecteren van individuele aandelen verminderd, terwijl het risico wordt verspreid over een bredere portefeuille. Als bijvoorbeeld één bedrijf te maken krijgt met faillissem*nt of ernstige obstakels, zal jouw portefeuille minder schade lijden met een ETF dan wanneer je enkel had geïnvesteerd in het individuele aandeel.

Daarnaast biedt het bundelen van deze aandelen ook het voordeel van gemak. Door middel van één transactie kunnen beleggers blootstelling krijgen aan een divers scala aan AI-gerelateerde bedrijven. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook de moeite die anders zou worden besteed aan het selecteren en kopen van individuele aandelen.

Door te investeren in een AI-ETF kan je profiteren van de groei en ontwikkeling van de AI in het algemeen, zonder je zorgen te hoeven maken over het selecteren van de winnende individuele aandelen. Een AI ETF biedt kortom een gebundelde blootstelling aan verschillende bedrijven, waardoor beleggers kunnen profiteren van de collectieve prestaties van de sector als geheel.

Eén van de meest toonaangevende ETF’s op het gebied van Artificial Intelligence is de WisdomTree Artificial Intelligence – WTAI ETF.

Deze ETF biedt beleggers de mogelijkheid om deel te nemen aan de opwindende wereld van kunstmatige intelligentie. De ETF investeert in drie verschillende soorten AI-bedrijven, die elk een specifieke rol spelen binnen het AI-landschap.

WTAI is één van de ETF’s genoemd in het eerder geschreven ‘Top 8 beste ETF’s bij DEGIRO‘ artikel en zit in de kernselectie bij DEGIRO.

  • Allereerst zijn er de Enhancers: deze bedrijven hebben weliswaar geen AI-gerelateerde producten of diensten als belangrijkste inkomstenbron, maar ze spelen toch een cruciale rol in het AI-ecosysteem.
  • Daarnaast zijn er de Enablers: die van groot belang zijn voor de verdere ontwikkeling van AI. Deze bedrijven leveren essentiële producten en diensten die de vooruitgang van AI mogelijk maken. Ze vormen de bouwstenen en fundering van de AI-industrie.
  • Tot slot zijn er de Engagers: deze bedrijven richten zich voornamelijk op het leveren van producten en diensten die mogelijk worden gemaakt door AI. Ze omarmen de kracht van kunstmatige intelligentie en benutten het potentieel ervan om innovatieve oplossingen te bieden aan hun klanten.

Met de WTAI ETF kunnen beleggers profiteren van de groeiende invloed van kunstmatige intelligentie op verschillende sectoren en industrieën. Of het nu gaat om bedrijven die de AI-revolutie mogelijk maken, deze verbeteren of er er gebruik van maken, deze ETF biedt een brede blootstelling aan de wereld van kunstmatige intelligentie. Al met al een prima keuze als je wilt beleggen in AI, maar niet zelf aandelen wilt selecteren.

Beleg jij al in AI-aandelen of ETF’s? Of laat je beleggen in AI links liggen?

4.7/5 - (3 stemmen)

Beleggen in AI – De 9 beste AI-aandelen van 2024 én een ETF! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6298

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.